Nu este un secret că solul din Republica Moldova este unul fertil, favorabil pentru roadă bogată. Dar iată că, o gospodărie țărănească din Anenii Noi a demonstrat că în Moldova se pot cultiva chiar și legume mai puțin obișnuite. Este vorba de morcovii multicolori! Cum arată aceștia vezi mai jos. 

Gospodăria Țărănească „Cecoi Tamara” din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, specializată în producerea legumelor în câmp deschis, a experimentat în anul curent producerea morcovului de diferite culori: oranj, roz, mov și alb.

Gospodăria gestionează circa 50 de hectare de teren agricol pe care produce morcov, ceapă, cartof și sfeclă roșie. Legumele sunt distribuite prin intermediul unui comerciant în rețele de magazine, dar și sunt comercializate pentru procesare unei întreprinderi specializate din regiune.

Aurelia Cecoi, administratoarea gospodăriei agricole, a comunicat că morcovii multicolori i-a produs la solicitarea întreprinderii de prelucrare, interesată să-și diversifice produsele. Morcovii de diferite culori diferă puțin la gust, unii sunt mai suculenți, alții mai dulci, deși gustul de morcov persistă, a menționat Aurelia Cecoi.

În anul curent, GȚ Cecoi Tamara, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), a procurat un echipament performant de recoltare a morcovului, care îi permite să substituie până la 100 de zilieri necesari pentru recoltarea celor circa 900 de tone de morcov. Valoarea echipamentului este de circa 900 000 lei, 400 000 MDL fiind acordați de USAID/APM, iar restul sumei fiind contribuția gospodăriei.

Pentru a avea acces permanent la apă pentru irigare necesară pentru producerea legumelor, gospodăria agricolă și-a concentrat activitatea agricolă în zona sistemului de irigare Roșcani, reabilitat acum cinci ani cu fondurile Guvernului SUA, dar și în satul Gura Bîcului, unde există acces la sursa de apă pentru irigare.