Acum este momentul oportun pentru a-ți schimba obiceiurile alimentare. Pentru a avea o imunitate puternică, nutriționistul Gianluca Mech îți recomandă să consumi multe legume, fructe, produse ce conțin grăsimi sănătoase și să eviți, pe cât posibil, carnea roșie, untul, foietajele, alimentele procesate, dar și sarea.

Este important să optezi pentru alimente cât mai aproape de starea lor naturală, proaspete sau gătite, și să le excluzi pe cele procesate.

Foto: modernbuyer.ro/

Doar câteva grame de brânză și carne roșie, pentru o inimă sănătoasă

„Pentru o inimă sănătoasă, cu un nivel optim de colesterol sănătos, limităm grăsimile saturate, de origine animală, cum ar fi carnea roșie și brânza, la cel mult 9 grame pe zi. Pentru o tensiune arterială optimă, nu trecem de 1,500 de miligrame de sodiu pe zi, gătind mesele acasă și limitând alimentele procesate. Fibrele joacă un rol important în menținerea sănătății inimii. Consumați fructe, legume, cereale integrale și leguminoase pentru a atinge obiectivul de cel puțin 28 de grame de fibre pe zi.”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Pentru buna funcționare a întregului organism toamna și în anotimpul rece, acesta recomandă:

  • Surse de grăsimi sănătoase: somon, pește, nuci, semințe, avocado și ulei de măsline;
  • Fructe și legume de sezon: mere, pere, prune, gutui, roșii, morcovi, conopidă, sfeclă, ciuperci, cartof dulce, dovlecei;
  • Leguminoase: fasolea și lintea sunt o sursă excelentă de fibre, care reduc absorbția grăsimilor și mențin colesterolul scăzut. În plus, sunt o sursă bună de proteine. Folosește-le  în locul cărnii, de câteva ori pe săptămână.

    Foto: csid.ro 

  • Pește: somonul și tonul sunt o alegere bună, deoarece au un conținut ridicat de acizi grași omega-3, grăsime sănătoasă care ajută la menținerea nivelului de colesterol într-un interval optim;
  • Condimente: poți îmbogăți gustul mâncărurilor cu ghimbir, curcuma, scorțișoară, rozmarin, cimbru, busuioc sau mărar.

 Ce alimente sunt de evitat toamna?

  • Grăsimile saturate: untul, brânza, carnea roșie și lactatele bogate în grăsimi;
  • Grăsimile trans: ele pot fi prezente în produse de patiserie (pateuri, plăcinte, foietaje, aluaturi), de cofetărie (biscuiți, prăjituri), în produse de tip fast-food, margarină, produse prăjite în ulei și în cele ambalate precum chipsuri, tortilla etc.;

Foto: mamaplus.md

  • Pe cele care conțin sare: sarea poate fi prezentă în exces în alimente de la care nici nu ne așteptam. În general o găsim în alimentele procesate, în cele congelate, sau care presupun preparare la cuptorul cu microunde.

Sursa: click.ro

Distribuie articolul: