A venit vacanța! Dacă drumul până la destinaţie este bifat, cazarea este asigurată, distracţia e la ordinea zilei, acest articol e pentru tine! Iată care este principala întrebare a nutriționistei Victoria Ursu către cei care merg în vacanță și ce recomandări legate de meniu are pentru ei.

Vacanța = abundența de mâncare

„Vreau să te întreb dacă meniul tot l-ai planificat 😉 Cât de echilibrat e sau crezi că va fi? Nu vei scăpa lucrurile de sub control? 8 din 10 oameni cu care lucrez declară că vacanța e perioada în care abundența de plăceri + cinele târzii, excesul de grăsimi și carbohidrați = kilograme în plus. 3-5 kg în 7-10 zile de vacanță la un hotel all-inclusive sau hotel obișnuit, dar cu multiple mese copioase în oraș pare a fi o normalitate.

Știi de ce se întâmplă asta❓
E din cauza dietelor restrictive sau abstinenței cu care ne tratăm. Sau posibil convingeri greșite că la all-inclusive, sumele de bani urmează a fi echivalați pe mâncare: ai plătit mult, ai dreptul să mănânci mult.
Greșit! Plătim nu doar pentru alimentație, ci și pentru hotelul plăcut amenajat, plaja îngrijită, deservire.

Dar la întoarcere ce faci❓
Nu cumva ești din tabăra celor ce-şi permit de toate, contra la vreo „pedeapsă” mai apoi?
Ceva de genul: lasă că-mi permit acum, iar când revin acasă îmi iau abonament la sală și pun lipici la gură?!
Greșit și asta!”, spune nutriționista.

Mâncarea nu este prioritatea vacanței!

„Recomandarea mea este să înveți să nu-ți faci din mâncat o prioritate a vacanţei (deși și asta e o plăcere indiscutabilă). Oriunde ai merge: la mare, munte sau oricare alt loc din lume, lasă-te condus/ă de principiul „Amân pe mâine ce pot mânca azi (dacă simți că e în exces) poate între timp se temperează şi pofta” SAU „Dacă nu pot amâna – gust din alimentul pofticios”.
‼5 guri savuroase vor tempera pofta creierului.

Mai cochetează și cu afirmația: „şi acasă avem alimente delicioase, magazinele sunt pline de produse, nu ne bântuie foamea, avem capacitate financiară de a cumpăra ce dorim!””, ne sugerează Victoria Ursu.

Ai atâtea lucruri de făcut în vacanță

„Îți recomand să te bucuri de soare, de plajele curate, de munţii răcoroşi, de străduţe şi oraşe noi, de multă linişte şi somn! Vacanţa e cea mai perfectă perioadă pentru slăbit și menținere a stării de bine. Se dă undă verde chiar! Şi natura te ajută. Soarele şi aerul plin de vapori de iod au efect de inhibare a apetitului, activităţile fizice precum plimbările pe plajă, înotul, urcatul munţilor consumă calorii, compania celor dragi. Te îndemn să-mi scrii. Descrie-mi un meniu de vacanță (sincer, așa cum obișnuiești să mănânci) și eu îți voi spune dacă e echilibrat ❤”, ne mai spune Victoria Ursu, nutriționist.

Foto: Unsplash/Emily Bauman