„Toate ispitele pe care le are tânărul de astăzi sunt doar scuze pentru a se opri din drumul său spre succes” - consideră Mihaela Berdaga - o tânără de 19 ani, onorată în această săptămână cu titlul de „cel mai bun absolvent al anului 2017”. În spatele succesului său academic, stă o fire care își învinge fricile în sala de sport, își răsplătește corpul cu un mod sănătos de viață și își petrece nopțile în fața cărților deschise. Aveți dreptate, Mihaela este un etalon pentru tânăra generație, iar în prag de bacalaureat, ne-a dezvăluit secretele ei legate de succes, sport, frumoasa relație de dragoste pe care o trăiește și planurile sale academice.

Dragă Mihaela, primește felicitări cordiale cu ocazia recentei victorii. Ce înseamnă pentru tine titlul de cel mai bun absolvent din 2017 și cui dorești să le dedici aceste merite?

Ei sunt cei mai buni absolvenți ai capitalei. „Să purtați cu demnitate numele instituției pe care o reprezentați”

miVă mulţumesc enorm pentru felicitări! Titlul de cel mai bun absolvent al anului 2017 este o mare onoare pentru mine, fiind una dintre cele mai mari distincții pe care le-am avut vreodată. Toate aceste merite aş vrea să le dedic în primul rând părinţilor mei, care au făcut tot posibilul să mă susțină, chiar dacă situaţia financiară nu le permitea de multe ori.

De asemenea, mă închin până la pământ în faţa dascălilor mei: Lucia Caciuc, Ecaterina Dumbravă, Oxana Durleşteanu, Veronica Moisei şi mulţi alţii, care au stat zile întregi după lecţii, până seara târziu, pentru a mă ajuta să mă pregătesc de olimpiade, concursuri etc.

Îi mulţumesc enorm profesoarei mele de istorie, doamnei Lucia Caciuc, care în afara veritabilelor cunoştinţe pe care mi le-a dat, este un exemplu şi un idol pentru mine, iar sinceritatea, dragostea şi inteligenţa pe care ne-o insuflă nouă, discipolilor săi, reprezintă o adevărată motivaţie şi lecţie pentru viitor.

Care este secretul succesului tău academic, într-o perioadă în care tinerii sunt tentați de atâtea ispite care să le consume timpul?

Nu doar vedetă pe Instagram! Mihaela Berdaga a obținut titlul de „cel mai bun absolvent al anului”

diplomaNu există nimic secret, cu toţii ştim că fără muncă asiduă, nimic nu e posibil. Mereu mi-am zis : „Cum îmi voi aşterne, aşa voi dormi”, iar toate ispitele pe care le are tânărul de astăzi sunt doar scuze pentru a se opri din drumul său spre succes.

Trebuie, în primul rând: să fii responsabil şi să dai dovadă de maturitate, să renunţi la odihnă atunci când e nevoie să munceşti, să fii într-o permanentă ascensiune şi să devii un exemplu în primul rând pentru tine însuţi.

Acest video include o parte rezultatele şi activitaţile mele în ultimii trei ani. Am fost plăcut surprinsă atunci când a fost difuzat la Gala Absolventului 2017. E un sentiment de nedescris atunci când veyi roadele muncii tale!

Posted by Mihaela Berdaga on 26 Mai 2017

Vei fi de acord, probabil, că viața ta s-a schimbat în cea mai frumoasă formă grație sportului. Dar cum s-a schimbat corpul tău pe parcursul acestor luni, datorită antrenamentelor la sală?

O tânără din Chișinău face sportul viral pe Instagram! E una dintre cele mai bune eleve din Capitală

Sunt de părere că „într-un corp sănătos este şi o minte sănătoasă”. Pe parcusul acestor luni, corpul meu a suportat mari schimbări, dar sunt de părere că mai am mult de lucru. Din cauza concursurilor şi pregătirilor academice, de multe ori am renunţat să merg la sală pentru a învăţa, deoarece suntem deja la vârsta când trebuie să facem nişte alegeri raţionale şi corecte pentru binele nostru.

Cu toate acestea, sunt nişte schimbări vizibile, care mă bucură şi mă motivează şi mai mult, iar modul de viaţă sănătos a devenit deja un obicei fără care nu mi-aş închipui viaţa.

Dezvăluie-ne câteva legi din alimentația ta, cate îți asigură un rezultat garantat, alături de activitățile sportive.

Un corp frumos înseamnă 70% – alimentaţie corectă şi 30% – antrenamente şi activităţi fizice. Meniul meu include un minim de carbohidrați și maxim de proteine. Este de dorit să mănânci în porţii mici şi de mai multe ori pe zi, dar și să ai grijă la numărul de calorii consumate.

mmm

14992043_766013326874073_3457542338192907577_nTu și Veaceslav formați unul din cele mai admirate cupluri din Capitală. Care e formula armoniei pe care voi reușiți să o găsiți în fiecare zi?

E adevarat, chiar avem o relaţie extrem de frumoasă bazată pe respect, dragoste şi susţinere reciprocă. Veaceslav îmi este şi cel mai bun prieten, care m-a ajutat mereu şi m-a susţinut în toate.

De multe ori intram în depresie, plângeam pentru că mi se părea că nu voi reuşi să fac ceea ce mi-am propus, dar el mereu mi-a fost alături şi m-a motivat să merg înainte, de aceea o mare parte din succesele mele i le datorez lui.

v

cupluTendințele demonstrează un interes sporit față de fitness blogging. Urmăriți oportunitatea creării unei platforme ai cărei protagoniști să fiți voi doi?

Acesta e un subiect pe care îl discutăm de multe ori. Ne gândim că poate vor fi persoane cărora le va plăcea să urmărească un vlog, al cărui protagonişti vom fi noi.

Dacă vom face unul, atunci va fi motivaţional, un vlog care să inspire noua generaţie de a duce un mod de viaţă sănătos precum şi le vom raspunde la toate întrebările care îi vor ajuta să devină mai buni, mai responsabili şi mai dornici de a face o schimbare pentru societate, pentru că „schimbarea începe de la noi”.

Acum aproape un an, ne mărturiseai că împărtășești o mare dorință de a-ți face studiile în străinătate. Vorbește-ne despre ce va urma în calea ta academică după bacalaureat.

E  adevărat, îmi doresc să fac studiile peste hotare, însă nu exclud faptul că le-aş putea continua şi aici. Sunt sigură că Republica Moldova are tot potenţialul pentru a deveni o ţară dezvoltată, însă pentru aceasta avem nevoie de oameni competenţi şi capabili să scoată ţara din impas. Voi munci enorm şi mă voi strădui ca să fiu una dintre cei care pot schimba viitorul ţării, indiferent unde îmi voi face studiile.

ela

Ne schimbăm inclusiv după titlurile de cărți care ne marchează viața. Ce titlu îți vine în gând, atunci când te gândești la revelația vieții tale?

Cartea care a avut un adevărat impact asupra vieţii mele este „Secretele succesului”, de Dale Carnegie. Este o carte care te motivează sa fii mai bun decât ai fost ieri, te învaţă cum să treci peste propria barieră şi ce înseamnă cu adevărat succesul. Conform cărţii, „succesul înseamnă să obții ceea ce vrei, iar fericirea înseamnă să vrei ceea ce ai obținut“, de aceea îi îndemn pe toţi să iubească şi să aprecieze ceea ce fac, odată ce aceasta le aduce doar beneficii!

m

Te rugăm să lași un mesaj către toți tinerii care te admiră, dar nu găsesc curajul să-și înfrunte lenea, să-și planifice timpul și să își schimbe viața prin sport și priorități alese corect.

Viaţa e prea scurtă ca să ne permitem luxul lenevelii. Odată ce vă veţi mobiliza şi veti lupta pentru un scop anume, viaţa voastră se va schimba radical, pentru că cea mai mare bucurie este atunci când îți vezi roada muncii.

Nu regret nicio clipă faptul că nu am dormit nopţi pentru a învăţa, că nu mă distrez ca toţi de vârsta mea, că prefer să îmi petrec timpul în sala de forţă decât într-un club de noapte şi ştiţi de ce? Pentru că rezultatele muncii mele sunt cu mult mai valoroase decât orice minută de distracţie.

Vă îndemn şi pe voi să faceţi alegeri corecte, care vă pot aduce doar beneficii şi gândiţi-vă la viitor, la urma urmei sunteţi un exemplu pentru viitorii voștri copii şi sunt sigură că veţi dori sa nu comită aceleaşi greşeli pe care poate le-aţi făcut voi!

bb

Mult succes la examene, Mihaela! Îți urăm să inspiri în continuare tânăra generație și să-ți asculți mereu inima.

Îţi mulţumesc, EA.md pentru acest interviu, sper că le va plăcea cititorilor şi îi va motiva să lupte pentru scopurile lor!

Foto: Arhiva personală