Vinul. Tradiție, cultură, simbol. Cel puțin pentru noi, moldovenii. Unii dintre noi optează mai frecvent pentru această băutură alcoolică, în timp ce alții aleg să consume tărie. Și totuși, care ar fi opțiunea mai binevenită pentru sănătatea noastră?

În general, Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă o cantitate standard de alcool zilnic, în dependență de tărie și de sex. Normativele Republicii Moldova se aliniază la acesta, astfel încât doza recomandată de alcool pur pentru bărbați este de 40 grame, iar pentru femei de 20 grame.

Transformat în băuturi, alcoolul „pur” ar însemna 40 ml tărie pentru femei și 60 ml tărie pentru bărbați. Cât despre vin- 150 ml pentru femei și 200 ml pentru bărbați.

Desigur, e vorba despre preferințe, iar conform normativelor de consum diferență nu este. Însă studiile medicale și științifice afirmă – diferență este. Un studiu recent efectuat de autoritățile de sănătate publică din Marea Britanie, pe un lot de 29836 participanți cu vârste cuprinse între 18 și 34 ani, demonstrează influiența diferitor băuturi alcoolice asupra stării de spirit a consumatorilor. Astfel, consumul de vin a fost asociat de majoritatea participanților în studiu cu o stare de relaxare, în timp ce consumul băuturilor alcoolice tari în majoritatea cazurilor – cu o stare de
agresivitate.

În plus, consumul de vin posedă și alte beneficii, demonstrate de știință:

1. Consumat cu moderație ( în cantitățile menționate mai sus) protejează de bolile de inimă datorită unui antioxidant puternic, denumit resveratol. De menționat că are efect inversat, dacă este făcut abuz de el.

2. Are capacitatea de a scade colesterolul “rău” din sânge și a-l crește pe cel “bun”. Dar iarăși- în cantități moderate.

3. Poate reduce riscul de apariție al cancerului. Datorită aceluiași antioxidant- resveratrolul, dar și a altora, la fel de importanți, denumiți polifenoli.

4. Este implicat în încetinirea proceselor de îmbătrânire a creierului și poate
diminua bolile acestuia, asociate cu vârsta. Dar iar – moderația e factorul-cheie

Vin alb sau roșu? Deși din punct de vedere nutrițional, ambele tipuri au aproximativ același profil de nutrienți, vinul roșu este mai bogat în substanțele biologic active menționate anterior, și anume antioxidanții resveratrol și polifenoli, care se găsesc în coaja strugurilor.

Este datorat diferențelor în procesul de fermentare. În cazul vinului alb, coaja strugurelui este eliminată înainte de fermentare, în timp ce în cazul vinului roșu – după aceasta. Anume acest fapt determină o cantitate mai mare de antioxidanți în vinul roșu, decât în cel alb. Și respectiv, beneficii mai pronunțate de pe urma consumului de vin roșu, comparativ cu cel alb.

Indiferent de opțiunea ta, reține: cantitatea contează. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cantitatea de alcool consumată peste limita menționată reprezintă consumul nociv de alcool. Fii atent la alegerea ta!
Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.

Vezi și: Medicul nutriționist Maria-Victoria Racu îți spune cum „să hrănești creierul” copilului, pentru a avea rezultate mai bune la școală