Insomnia este o problemă tot mai frecvent întâlnită în rândul tinerilor. Un simptom des întâlnit în anxietate, epuizare, este somnul neregulat, mai corect spus insomnia. Termenul de insomnie, constă din „in”– ( în interior) și termenul „somn”. Este o dereglare a unei părți din interiorul somnului: adormitul mai greu, trezitul în timpul nopții sau trezitul prea devreme dimineața. Dacă o persoană are un somn neregulat mai mult de trei ori pe săptămână, putem califica drept dereglare a somnului. 

Pentru că insomnia are diverse cauze am decis să apelăm la doi specialiști care să ne vorbească despre această dereglare, psihologul Lilia Dubiță și medicul neurolog Olga Gavriliuc.

Insomnia conform psihologului Lilia Dubiță

Somnul pentru corp și creier este absolut vital, el reprezintă bateria noastră de reîncărcare pentru următoarea zi.

Cauza cea mai des întâlnită, a insomniei, este ritmul agitat de viață și „insomnia învățată” – culcatul târziu sau prea multă informație înainte de somn (televizor, internetul ș.a.). 

„Imaginați-vă că telefonul vostru mobil s-a descărcat, cat de eficient este el a doua zi? Așa și noi oamenii, dacă avem un somn neregulat, vitalitatea noastră este la minime”, accentuează Lilia. 

Efectele adverse ale insomniei sunt migrenele, concentrare redusă, dorința scăzută de a socializa, epuizarea fizica și stările de anxietate sau depresie.

Pentru a regla calitatea somnului este necesar să fie introdusă igiena somnului.

Iată câteva recomandări bine de respectat:

1. Stabiliți o regulă, pe care să o respectați, mergeți la somn la aceeași oră și treziți-vă la aceeași oră.

2. Minim două ore înainte de somn, nu mai „mâncați” informație (nu televizor, nu internet, nu vorbit la telefon). Creierul nostru are nevoie de cel puțin două ore, pentru a „digera” informație primită. Dacă nu respectăm această regulă, adormirea este îngreunată și creierul este în continuare agitat.

3. Este benefic pentru corp, înainte de somn, să savurăm un ceai sau să facem o baie caldă.

4. Scrieți în agendă toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul zilei, în așa fel vă eliberați de gândurile și îngrijorările care vă pot măcina.

5. Tehnicile de respirație înainte de somn, sau meditațiile vă pot aduce starea de relaxare, de care aveți nevoie pentru un somn profund. 

Încă un sfat oferit de psihologă este ca în rutina noastră zilnică să introducem pauzele de 10 minute, după fiecare oră de muncă. Micșorați porțiile de mâncare, reduceți sau chiar excludeți cafeaua și alcoolul. Cel mai important pentru un somn profund și de calitate este să descoperiți lucrurile pe care le faceți în viața voastră cu plăcere, deci să reducem activitățile sub rubrica TREBUIE și să le trecem la rubrica VREAU.

„Calitatea somnului nostru reflectă starea de armonie a vieții noastre din cursul zilei. Trăiește cu bucurie”, a conchis psihologa Lilia Dubiță.

Insomnia potrivit medicului neurolog Olga Gavriliuc

De ce avem nevoie de somn?

Somnul este esențial pentru sănătate. De fapt, avem nevoie de somn pentru a supraviețui – la fel cum avem nevoie de hrană și apă. Deci, nu este de mirare că petrecem aproximativ o treime din viața noastră dormind.

„Somnul permite celulelor organismului nostru să se repare și să crească. Acest lucru este susținut de multe procese importante care au loc în timpul somnului. Când dormim, sistemul glimfatic al creierului elimină deșeurile din sistemul nervos central și elimină produsele secundare toxice din creier, care se acumulează pe parcursul zilei. Acest lucru permite creierului tău să funcționeze bine atunci când te trezești”, a spus Olga Gavriliuc.

De asemenea, cercetările sugerează că somnul contribuie la îmbunătățirea memoriei prin conversia amintirilor pe termen scurt în amintiri pe termen lung, precum și prin ștergerea sau uitarea informațiilor inutile care altfel ar putea aglomera sistemul nervos.

Somnul contribuie la multe aspecte ale funcției creierului, inclusiv:

  • Învățarea
  • Abilități de rezolvare a problemelor
  • Creativitatea
  • Luarea deciziilor

În mod similar, somnul este necesar pentru sănătatea emoțională. În timpul somnului, activitatea creierului crește în zonele care reglează emoțiile, susținând astfel funcționarea sănătoasă a creierului și stabilitatea emoțională.

Ce este insomnia?

Insomnia este o tulburare de somn care cauzează dificultatea de a adormi, dificultatea de a menține somnul sau trezirea dimineața devreme cu imposibilitatea de a adormi înapoi. În general, persoanele cu insomnie dorm mai puțin sau dorm prost, în ciuda faptului că au posibilitatea de a dormi. Dormitul prost conduce la lipsă de odihnă și somnolență în timpul zilei.

Insomnia nu este definită de numărul de ore de somn, deoarece diferite persoane au nevoie de cantități diferite de somn.

Lipsa somnului poate afecta orice persoană, dar este mult mai frecventă la femei și la adulții în vârstă. Poate dura de la câteva zile la săptămâni sau poate continua pe termen mai lung.

Stresul, menopauza și anumite afecțiuni medicale și de sănătate mintală sunt cauze comune ale insomniei.

Există diferite tipuri de insomnie?

Există câteva tipuri diferite de insomnie. Fiecare tip este caracterizat în dependență de durată, de modul în care vă afectează somnul și de cauza de bază.

Insomnia acută

Insomnia acută este insomnia de scurtă durată care poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Acesta este cel mai frecvent tip de insomnie.

Insomnia acută este denumită și insomnie de adaptare, deoarece apare de obicei atunci când experimentați un eveniment stresant, cum ar fi moartea unei persoane dragi sau începerea unui nou loc de muncă.

În afară de stres, insomnia acută poate fi cauzată și de diferiți factori de mediu care vă perturbă somnul, cum ar fi zgomotul sau lumina, somnul într-un pat sau în împrejurimi necunoscute, cum ar fi un hotel sau o casă nouă, disconfortul fizic, durerea, anumite medicamente sau diferența de fus orar.

Insomnia cronică

Insomnia este considerată cronică dacă aveți probleme cu somnul cel puțin trei zile pe săptămână timp de cel puțin o lună.

Insomnia cronică poate fi primară sau secundară. Insomnia cronică primară, numită și insomnie idiopatică, nu are o cauză evidentă sau o afecțiune medicală subiacentă.

Insomnia secundară, numită și insomnie comorbidă, este mai frecventă. Este o insomnie cronică care apare cu o altă afecțiune.

Cauze frecvente ale insomniei cronice:

  • Diabetul
  • Sindromul picioarelor neliniștite
  • Boala Parkinson
  • Hipertiroidismul
  • Apneea obstructivă și centrală în somn
  • Depresia
  • Anxietatea
  • Boala de reflux gastroesofagian
  • Astmul și alte afecțiuni respiratorii
  • Medicamente (ex. Chimioterapice, Antidepresive și Beta-Blocante)
  • Cofeina și alte stimulente, cum ar fi alcoolul, nicotina și alte droguri
  • Factori de stil de viață, inclusiv călătorii frecvente și jet lag
  • Munca în schimburi rotative

Care sunt consecințe și efecte secundare ale insomniei?

Insomnia poate provoca o serie de consecințe și efecte secundare care vă afectează sănătatea capacitatea de funcționare.

Riscurile și efectele secundare ale insomniei includ:

  • Scăderea performanței la locul de muncă sau la școală
  • Risc crescut de accidente
  • Risc crescut de depresie și alte afecțiuni de sănătate mintală
  • Risc crescut de afecțiuni medicale cronice, cum sunt bolile de inimă, accidente vasculare cerebrale și obezitatea

Cum poate fi tratată insomnia?

În cazurile când insomnia este legată de o altă problemă, cum ar fi stresul, durerea sau o altă afecțiune medicală, tratarea problemei de bază poate ajuta la îmbunătățirea somnului. În alte cazuri, fie cauza insomniei nu este clară, fie insomnia nu se ameliorează atunci când problema de bază este tratată. Când se întâmplă acest lucru, există modalități de a trata insomnia în sine. Dacă vă confruntați cu insomnie, discutați cu medicul dumneavoastră, el poate colabora cu dvs. pentru a identifica problema de fond și vă poate ajuta să faceți un plan de tratament.

Ce putem face pentru a avea un somn mai bun?

  • Creșteți expunerea la lumină în timpul zilei
  • Reduceți expunerea la lumina albastră (dispozitive electronice) seara
  • Nu consumați cofeină târziu în timpul zilei
  • Încercați să adormiți și să vă treziți la ore constante
  • Optimizați-vă mediul dormitorului
  • Nu consumați alcool

Sperăm că v-au fost utile aceste informații și vă dorim somn liniștit.