Subţierea firului de păr şi căderea abundentă sunt destul de frecvente în rândul doamnelor, iar acest lucru se întâmplă dintr-o multitudine de motive, de la o anumită deficiență de vitamine până la o problemă de sănătate mai gravă. Medicul dermato-cosmetolog Veronica Vîzdoagă ne dezvăluie care sunt cauzele principale ale căderii părului.

Cauzele căderii părului:

Stresul emoţional. Orice traumă de natură psihică survenită ca urmare a producerii unui accident rutier, intervenție chirurgicală, afecțiune severă, divorțul, moartea unei persoane apropiate, pierderea locului de muncă sau chiar o banală răceală care se întinde pe o perioadă mare de timp poate duce la căderea temporară a parului. Vestea bună este că odată ce scapi de acea stare emoțională negativă, părul reintră în stadiul normal și nu va mai cădea la fel de mult. Atenție! chiar dacă trauma a trecut, pentru vindecarea totală cu restabilirea funcțiilor este nevoie de timp!

Sarcina. În perioada sarcinii părul este în faza de creștere, dar după trei luni de la sarcină apare o perioadă de cădere intensă a părului absolut fiziologică care nu trebuie să vă pună în gardă.

Prea puține proteine. În momentul în care corpul nu primește suficiente proteine, procesul de creștere a părului este încetinit, iar regenerarea este și ea blocată. Prin urmare, include în alimentație cât mai multe alimente bogate în proteine, cum sunt ouăle, carnea sau peștele.

Moștenirea genetică. Poate fi și acesta un motiv, mai ales dacă știi că persoanele de sex feminin din familie au avut astfel de probleme. Spre deosebire de bărbați însă, femeile nu se trezesc dintr-o dată cu o chelie de toată frumusețea, ci se confruntă cu subțierea părului și ruperea facilă a acestuia la periaj, ceea ce duce la rărirea podoabei capilare.

Dezechilibrul hormonal. La fel cum sarcina poate modifica nivelul de hormoni din corp, același lucru se poate întâmpla și atunci când iei anticoncepționale nepotrivite, care îți pot da peste cap hormonii androgeni, responsabili și de chelia la bărbați.

Deficiența de fier. Aproape una din 10 femei cu vârste între 20 și 49 de ani suferă de anemie ca urmare a unei lipse acute de fier în organism și culmea este că majoritatea doamnelor nici măcar nu știu despre acest lucru. Lipsa fierului este o cauză comună a căderii părului și pentru a afla cu certitudine dacă aceasta este cauza care stă la baza problemei pierderii părului este necesar să faci o serie de analize sanguine, care pot determina nivelul de fier din sânge. Nu uitați că ciclurile menstruale abundente tot duc la căderea fierului seric în sânge.

O tiroidă leneșă. Mai exact, hipotiroidismul poate fi și el o cauză frecventă a căderii părului pentru că nu sunt produși suficienți hormoni care să ajute metabolismul și astfel și părul are de suferit. Tratamentul medicamentos poate fi de mare ajutor în această situație, astfel restabilindu-se nivelul hormonal normal.

Slăbitul brusc. Multe doamne se supun, cu sau fără conștiință, numeroaselor diete din mediul virtual sau din auzite, iar acest lucru poate să le afecteze dramatic organismul, deoarece de multe ori se întâmplă să recurgă la înfometare ori diete drastice, care lipsește corpul de vitaminele și mineralele necesare.

Sindromul ovarelor polichistice. Este un alt motiv care duce la creșterea nivelului de hormoni androgeni, care poate predispune la creșterea în greutate, risc crescut de diabet, tulburări menstruale, infertilitate și, problema care ne macină pe noi, femeile, căderea excesivă a părului. Și, de parcă nu sunt suficiente aceste probleme, această afecțiune poate favoriza creșterea (!) părului în zone mai puțin agreate, cum ar fi cel de pe față sau cel de pe suprafața corpului (mai puțin de pe cap).

Dereglări vasculare la nivelul vaselor ce alimentează creierul. Nu uitați de malformații genitale precum sunt: carotida îngustă, plăci aterosclerotice (depuneri de colesterol) la nivel de vase ce alimentează zona capului și de ce nu, comprimarea vaselor de către oase.

Una din metodele moderne de diagnostic al căderii părului este Trihoscopia. Analiza computerizată a părului poate fi cheia tratamentului tău personalizat. Analiza computerizată a părului cu ajutorul tehnologiei FotoFinder ne ajută să determinăm dacă pierderea părului este dintr-o cauza patologică și care sunt proporțiile acesteia. Cu ajutorul softului Trichoscale putem măsura numărul foliculilor piloși, densitatea lor, rata de creștere a firelor de păr și alți parametri. Bazându-ne pe aceste rezultate putem se face un plan de tratament personalizat.

Cu mult respect medicul dermato-cosmetolog Veronica Vizdoagă.

Sursa foto: Arhiva personală

Vezi și: Care sunt metodele de curățare a tenului și la ce ajută, de fapt, explică specialistul în dermato-cosmetologie