Acum câteva zile, printr-un decret semnat de el, Mitropolitul Vladimir a interzis preotului paroh al bisericii de la Ghidighici, Maxim Melinti, să mai oficieze servicii divine. Motivul invocat de Melinti ar fi „încurajat și susținut minoritățile naționale și comunitatea LGBT din Republica Moldova”. În cadrul unei conferințe de presă organizată la biserica din Ghidighici, Maxim Melinti și-a cerut iertare „de la colegi, prieteni și Înaltpreasfințitul Vladimir” pentru că nu a iubit mai mult decât putea iubi. 

Comunitatea LGBT trăiește printre noi

„Mi s-au mărturisit mai multe persoane din comunitatea LGBT. Ei vor să fie auziți, să nu fie discriminați și umiliți. Ei vor să fie tratați cu dragoste și cu respect. Unde credeți că dispar ei după marșurile LGBT? Ei nu dispar. Ei trăiesc printre noi. Circulă cu același autobuz, ne servesc la masă în localuri, stau în instituții de stat, dar noi nu-i vedem. Dar noi nu putem să-i deosebim. Pentru că se îmbracă ca noi, vorbesc ca noi. Unii dintre ei cântă în coruri bisericești, ajută preoții în altar și noi nu ne dăm seama de asta. Și nimeni nu știe despre asta. Pentru că vor fi arătați cu degetul, condamnați, tratați diferit.”

Vezi și: Un motiv în plus pentru a purta centura de siguranță: Ce se întâmplă atunci când ești la volan în momentul unui impact frontal

Societatea noastră trăiește încă cu concepte medievale

„Vedem rromi și punem mâinile pe buzunare să nu ne fure ceva. Îi vedem și ne pare că vor cerși de la noi. Ăsta este un stereotip. Noi l-am creat. În mine mulți au găsit omul care-i va înțelege și îi va trata cu respect. Eu nu judec pe nimeni, eu doar îi ajut pe oameni să ajungă la Hristos.

Anume pentru asta am primit de curând – o diplomă, nu un premiu, de la GenderdocM. Și imediat am fost oprit să slujesc până la pocăință publică. Cu părere de rău nu a avut loc o judecată bisericească echitabilă, transparentă, publică. Actul a fost semnat în lipsa mea. M-a sunat toată presa și a rugat să comentez, iar eu prima dată auzisem. Nu mi s-au prezentat acuzații clare, ce canoane au fost încălcate de mine. Nu mi s-a permis să prezint argument. Decizia nu a fost consultată nici nu membrii comunității noastre. Opinia locuitorilor din Ghidighici nu a fost luată în seamă”, a mai spus preotul.

Parohul bisericii din Ghidighici a continuat prin a-și cere iertare.

„Vreau să-mi cer iertare în fața tuturor cetățenilor, prietenilor, colegilor și în fața Înalt Preasfințitului Vladimir pentru situația care s-a creat în urma acestui eveniment. Să cer iertare pentru că am devenit așa o persoană vorbită și comentată în ultimele zile. Regret că iubirea pe care o oferă Hristos nu am absorbit-o pe deplin, ca să o transmit mai departe. Decizia a fost luată de Mitropolit și tot el trebuie să decidă ce face mai departe. Voi sta cu smerenie și răbdare și voi îndemna oamenii să păstreze echilibrul și pacea”, a mai spus Melinti.

Biserica este un spital, nu o judecătorie

„Biserica a tolerat și sclavia, și rasismul, și xenofobia, și fascismul. Prea mult ne-am axat asupra unui subiect și prea puțin vocalizăm probleme precum sărăcia, șomajul, corupția, viciile, șofatul iresponsabil, suicidul, abandonul școlar și lista poate continua. Aceste subiecte nu se discută. Eu aș dori să discutăm și aceste subiecte, să facem proteste și împotriva corupției, împotriva luxului, sărăciei, fumatului. Biserica să se exprime ferm în privința acestor probleme. Am îndemnat și voi susține studiul biblic și cunoașterea cuvântului lui Dumnezeu”, a mai declarat Maxim Melinti.