În ultimii ani, Paștele Blajinilor a devenit o sărbătoare importantă pentru moldoveni, care se întrec în pomeni cât mai generoase și haine cât mai elegante. Preotul Maxim Melinti a creat un set de reguli pentru buna organizare a acestei sărbători și pentru comportamentul corect și vestimentația potrivită când mergem la cimitir, transmite tv8.

1. Nu faceți schimb de pomeni unii cu alții, dar faceți milostenie cu cei care într-adevăr au nevoie!

2. Aprindeți o lumânare și rugați-vă pentru cei adormiți!

3. Amintiți-vă despre faptele demne ale înaintașilor voștri, îndemnând și copiii să le urmeze pilda cea bună!

4. După ce plecați din cimitir, nu lăsați gunoi și mâncare pe morminte, căci cei adormiți nu au nevoie de mâncare și băutură, ci de rugăciunile noastre!

5. Nu consumați alcool, nu mâncați, nu fumați și nu înjurați pe la morminte!

6. Faceți masa de pomenire acasă sau amenajați o masă pentru cei din familii defavorizate!

7. Demonstrați că sunteți oameni civilizați, onești, modești și credincioși!

8. Îmbrăcați-vă decent din respect pentru cei răposați (și bărbați, și femei, și copiii)!

9. Nu dați importanța obiceiurilor băbești, ci mai degrabă ascultați de învățăturile evanghelice și ale sfinților părinți!

10. Aveți grijă de mormintele strămoșilor voștri!

11. Morminte de lux nu e creștinește!

12. Coroanele aruncate la gunoi – bani risipiți fără folos!

13. Atâta timp cât așteptați ca preotul să vină la mormântul vostru și să vă facă rânduiala cuvenită, recomand ca membrii familiei să citească „Acatistul pentru cei adormiți”!

Paștile Blajinilor este o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare cu rădăcini păgâne cu influențe creștine considerabile. Această sărbătoare este preponderent sărbătorită în Europa de Sud-Est și are la bază pomenirea celor decedați, în special a rudelor și prietenilor apropiați. Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului, Paștile propriu-zis. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care există mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă.

La slavii de est ortodocși există o sărbătoare similară, numită Radonița (Радоница) în limba rusă, Radaunița (Радаўнiца) în bielorusă și Provodî (Проводи) în ucraineană, sărbătorită în ziua de marți de după Duminica Tomii.