Visă să devină pictor, deoarece desenul și culorile erau viața ei. Acum le este recunoscătoare părinților care au insistat să devină patiser și că poate acum desena pe torturi. Mariana Buga împlinește aproape orice dorință a clienților legată de desertul unui eveniment și visează să facă un tort gigantic. Până să realizeze planul, mai bea o cafea, mai ia o noapte albă pentru un desert fantastic de gustos și ne spune la ce să atragem atenție când comandăm un tort.

Fără cântar, deserturile mamei ieșeau perfecte

„Mama mereu ne pregătea ceva nou și inventat de ea. Ne uimea precizia ei, deoarece niciodată nu a avut cântar în bucătărie, însă orice desert ieșea mereu perfect. Cel care și acum îl am în minte ca aspect și îi simt parca și gustul este un chec minunat din mere. De câte ori l-am încercat, niciodată nu mi-a ieșit. Îmi place foarte mult ceea ce fac, însă criticii mei principali sunt familia, eu de departe nu sunt iubitoare de dulce… așa că uneori pot să fiu un pic zgârcită la zahăr sau miere.”
Și acum sunt recunoscătoare…
„Mi-a plăcut întotdeauna să desenez și eram sigură că voi deveni un pictor renumit. Tăticul însă mă vedea bucătar, așa că am învățat această profesie mai mult la insistențele lor. Am înțeles că patiseria e aceeași artă, iar eu pot picta în cele mai vii culori pe torturile și prăjiturile pe care le fac. Le mulțumesc părinților pentru că această susținere și mai am o deosebită recunoștință pentru cineva. E vorba despre prima mea elevă, care mereu îmi spunea că am un dar de la Dumnezeu și nu trebuie să mă opresc aici. Anume ea a început să-mi dăruiască ustensile și să mă susțină în tot ce făceam acum 9 ani și până azi.”
Mare atenție la detalii
„Ca și orice comandă culinară, cea legată de desertul unei sărbători este foarte importantă în detalii. Întreb mereu pentru ce serbare este tortul, culorile preferate, vârsta persoanei, florile preferate sau chiar să îmi dea mostre. Majoritatea vin cu ideile lor. Rare sunt cazurile când îmi spun să fac la dorința mea. La fel gustul are și el o mare importanță. Țin să aflu dacă nu sunt alergici la nuci, miere sau alte ingrediente. Mă bucur însă că moldovenii, în mare, știu ce vor.”
Visez la un tort gigantic
„De toate lucrările mele sunt mândră pentru că în fiecare din deserturile realizate am depus multă muncă migăloasă, nervi uneori, multe cești de cafea și desigur nopți nedormite. Mereu am admirat torturile gigantice. Știu, la noi în Republica Moldova nu se prea investește în creații sofisticate, dar tare îmi doresc să fac ceva unic și gigant.”
Creez, dar nu prea iubesc dulcele
„Poate sună straniu, însă eu nu sunt mare iubitoare de dulce. Totuși cel mai preferat desert este smântânelul, un tort simplu la prima vedere, dar care necesită foarte multă muncă în pregatire. E dificil să creezi ceva gustos și frumos în patiserie cu puține ingrediente. Dacă găsiți rețete din 3-4 ingrediente trebuie să vă puneți întrebări. Numai la un blat simplu se cer minim 4 ingrediente, dar dacă mai facem și cremă?! Deci, aveau mamele noastre o vorbă: dacă pui bun, iese bun. La capitolul cantitate sau numărul ingredientele e cam la fel.”
Tortul ideal există?
„Gust rafinat, o acoperire netedă, fără „munți”, un decor minimalist. Din pacate rari sunt cei care își doresc ceva fin și foarte simplu. Majoritatea vor cât mai mult și să cuprindă o istorie întreaga într-un tort (zâmbește)”.
Fetița îmi calcă pe urme
„Soțul este persoana care mă ajută și mă susține foarte mult. El se ocupă de procurarea produselor și livrarea torturilor atunci când este cazul. Am avut de multe ori nevoie de ajutorul lui în modelarea diferitor figurine – el este mult mai calm și calculat și de multe ori îi iese mai bine. Orice tort pentru copii primește și aprobarea copiilor mei, iar fetița mea care are 7 ani deja se implică la ornament sau viziunea imaginii finale. Îi place la nebunie aceasta artă și-mi tot spune că vom deschide o afacere când ea va crește.” 
Nimeni nu numără orele petrecute în picioare
„Din pacate la noi în țară un specialist bun nu este apreciat: salarii mici, dar foarte multe ore în picioare. Școala te învață tehnici, însă nu și să reziști la toate provocările – lucru care îmi pare mult mai important. Este foarte frumoasă meseria asta, însă trebuie cu adevărat să îți placă ceea ce faci. Visuri …… multe am, dar cel mai râvnit este să-mi deschid o cofetărie acasă, mica dar dotată cu secții necesare și utilaje profesionale. E greu, însă cu multă muncă sper să reușim”, spune Mariana Buga.

Distribuie articolul: