Înrudit cu dovlecelul, castravetele și dovleacul, pepenele verde este originar din regiunile sudice ale Africii, unde și-a cunoscut faima încă în Egiptul Antic. În prezent este cultivat în lumea întreagă, inclusiv în Europa.

Denumit și harbuz în țara noastră, lubeniță în Banat și Oltenia sau curcubete în Ardeal, este consumat atât în stare proaspătă, cât și murată.

Pe lângă gustul plăcut, acest fruct posedă și un șir de beneficii pentru sănătate. Medicul nutriționist Maria-Victoria Racu ne dezvăluie care sunt acestea:

  1. Compoziția. Alcătuit 91% din apă, este o sursă de hidratare pe timp de arșiță. Cu doar 7,6 grame de glucide în 100 de grame, pepenele verde livrează doar 30 de kilocalorii, ceea ce îl face un aliat în menținerea siluetei tale. Deși conține și puține fibre alimentare, majoritatea glucidelor sunt glucoza, fructoza și sucroza. Acestea îi măresc indicele glicemic până la 80, ceea ce semnifică că pepenele verde ridică mult zahărul din sânge.

Atenție! Diabeticii urmează să fie atenți la consumul acestui fruct. Datorită indicelui glicemic înalt le este sfătuit să combine pepenele verde cu alimente mai sărace în glucide, de exemplu legume, carne sau produse lactate.

  1. Antioxidanții. Pepenele verde este bogat în carotenoizi – precursori ai vitaminei A în organism, vitamina C și licopen. Ultimul este un antioxidant puternic, capabil să lupte cu inflamația, bolile cronice, inclusiv cele de inimă, de ochi și chiar cancerul.
  2. Acesta este un aminoacid, ce se transformă în organism într-un aminoacid esențial, arginina. Cel din urmă este implicat în micșorarea tensiunii arteriale și joacă un rol important în funcționarea plămânilor, rinichilor, ficatului, a sistemelor imun și reproductiv.

Deși bine tolerat de majoritatea persoanelor, pepenele verde posedă și efecte adverse precum alergie, de cele mai multe ori la persoanele sensibile la polen sau probleme digestive pentru cei ce suferă de intoleranță la fructoză.

De asemenea, se recomandă consumul pepenelui verde în plin sezon pentru a preveni intoxicațiile cu nitrați din fructele crescute artificial. Sfârșitul lunii iulie și luna august sunt cele mai potrivite pentru consumul acestuia.

Pentru a avea parte de un fruct savuros, urmează câțiva pași atunci când îl alegi:

  1. Un pepene verde ideal nu e nici prea mare, nici prea mic. În primul caz există riscul adaosului prea mare de nitrați, într-al doilea – riscul unui fruct necopt. Greutatea ideală în cazul dat este de 4-6 kg.
  2. Coaja tare și fermă, codița uscată, iar între ele – punctul galben-oranj demonstrează că fructul este copt.
  3. Sonor la percutare și „de trosnire” la comprimarea harbuzului între palme.
  4. Roșie aprinsă, nu trebuie să aibă nuanțe de violet. Acesta e primul semn al excesului de nitrați în compoziția sa. La aceeași indică și fibrele galbene în locul celor albe, dar și suprafața lucioasă în loc de cea granuloasă, zaharoasă.

Atenție! Locul cumpărării e foarte important. Evitați marketurile, în care există riscul fructelor necoapte, dar și locurile aglomerate, de la marginea drumului. În al doilea caz există riscul pătrunderii gazelor nocive și a prafului în interiorul fructului. Locația ideală este în câmp, în apropiere de locul culegerii. Dacă nu este accesibil, piețele sunt la fel binevenite.

Savurează în luna august, la maxim, acest fruct zemos și plin de beneficii.

Fii atentă la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutriționist.