11 designeri aflați la început de cale se vor duela duminică la cel mai mare festival al artelor, inspirate din tradiții – IA Mania, desfășurat la Holercani și ajuns la ediția a VI-a. Fiecare dintre ei a avut în față tot arsenalul neamului nostru, elementele cheie ale motivelor populare de pe straie pentru a le transpune în vestimentația modernă.

Cumpără un bilet la IA Mania 2018

Eugenia Negruța aduce colecția „Rădăcini” – concepută pentru femei, și-a găsit „izvorulă în scoarța covoarelor seculare, în tradiție și în spiritul nostru etern.

Vezi și: Al 6-lea an de la IA Mania! Legendele de pe Nistru învie pe 8 iulie la Holercani

Alexandra Mihai vine la IA Mania cu „Subdepresia” – are ca sursa de inspirație filmul aflat în depresie, dar și senzația că în interiorul fiecăruia din noi este ascuns copilul mic, dornic de a avea o familie iubitoare. Conceptul colecției încearca conexiunea interioară a persoanei adulte cu eu-l sau copilul care trăiește în fiecare dintre noi.

Elena Țurcan va prezenta colecția „AVIS” – Conceptul colecției vestimentare realizate, indentifică păsările, ca fiind un simbol al relațiilor dintre cer și pământ, încercarea de asocierea omului și tendința sa spre perfecțiune, libertate și putere.

Karina Donskaya vine la festival cu o colecție la fel ca și titlul ei – „Legendary”. Colecția este destinată  bărbatului modern stilat și cu un gust rafinat. Sursa de inspirație a servit Stilul „Dandy” și personalitatea marelui Domnitor – Legendarului Ștefan cel Mare.

Marcela Moscovciuc vine cu Brandul „Măr Alb” și colecția intitulată „fata din vis”. Ideea de bază se axează pe silueta femeii plus – size, într-un stil aristocratic, fiind combinat cu elemente de decor, broderie stilizată, de asemenea și combinații curajoase dintre țesături și croieli asimetrice, asortate cu nuante moderne de culoare.

Ecaterina Verbițcaia prezintă în concurs Colecția „Kidalt’s Conscious Fairytale”. Colecția este inspirată din povești cunoscute atât în Moldova, cât și la nivel global. Pe articolele vestimentare se găsesc personaje brodate manual din „Capra cu trei iezi”,  „Scufița roșie”, „Alice în țara minunilor”, „Degețica” etc.

Irina Fruntașu a conceput linia de haine „Vechiul în Nou – Noul în Vechi”. Creativitatea este reflectată prin îmbinarea a două tendințe: modernul cu tradiționalul. Dezvoltând originile estetice și tendințele către frumos, către original a neamului moldav, modelele exprimă totuși și tendințele către libertatea în comportament a omului modern.

Anastasia Raciuc va prezenta colecța „Visele”, creată într-o forma simplă cu mai multe motive. E o serie de vestimentație de același fel în care sunt adunate și realizate mai multe idei ce reprezintă o stare sufletească în timpul somnului. Fiecare detaliu este aranjat într-o formă neobișnuită pentru a reda individualitate.

Ana Racoviț aduce la festivalul IA Mania reprezentarea Femeii-mamei-soției, care trebuie mereu să arate bine, grațioasă, stilată, elegantă și cu INIMA ÎNDRĂGOSTITĂ!

Elena Bannaia a pregătit colecția „Another man of Kew Gardens” – bazată pe acceptarea de sine, afirmarea originalității și a sensibilității. Industrializarea orașelor l-au forțat pe tânăr să plece de la rural și să preia un port mai costumizat pentru a corespunde statutului impus de societate.

Rodica Carapcevschi va prezenta în concurs „Macii sălbatici” – o colecție în care este transpus un „câmp” de in cu fire de lână toarsa și nestoarsă… și macii care se leagănă la fel ca cei din câmpul copilăriei creatoarei, aspirând la cerul albastru înalt și nemărginit. Stofele naturale, croiul modern și culorile pastelate împodobite cu maci plus fantezie și creativitate amestecate cu o pasiune nebună – despre asta e colecția.