Vita este un sortiment de carne de care nu ar trebui să abuzăm, însă atunci când vrem să ne bucurăm de ea, trebuie să încercăm cele mai gustoase rețete, nu să ne mulțumim doar cu o friptură de vită în sânge. Una dintre cele mai gustoase variante este mâncărica de vită cu legume, o tocăniță cu un gust concentrat care trebuie făcută pe îndelete, în mai multe ore, așa cum se face mâncarea la țară.

Este un preparat italian tradițional, plin de nutrienți, cu care trebuie să te răsfeți măcar o dată iarna aceasta! Mâncărica de vită cu legume este un preparat cu un gust intens și bogat, care poate fi servit ca fel principal atât la prânz, cât și la cină, iar partea și mai bună este că nu ai nevoie de garnitură la ea. Singurul dezavantaj al acestui tip de mâncare este că se face încet, în circa 5 ore, însă acesta este și motivul pentru care iese atât de gustoasă! Din rețeta de mai jos ies 8 porții a câte 470 de calorii fiecare.

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1 kg de mușchi de vită, tăiat cubulețe;
  • 2 cepe mari, mărunțite;
  • 1 legătură de frunze de țelină;
  • 4 morcovi mari, tăiați rondele;
  • 500 g ciuperci;
  • 2 linguri de mujdei de usturoi;
  • 500 ml vin roșu;
  • 4 roșii mari, tăiate;
  • 750 g cartofi roșii, tăiați cubulețe;
  • 1 linguriță de busuioc uscat;
  • 1 linguriță de cimbru uscat;
  • 1 linguriță de salvie uscată;
  • 1 litru de supă concentrată de vită (poți să folosești cubulețe de supă concentrată într-un litru de apă);
  • 500 ml sos de tomate.

Preparare:

  1. Încinge uleiul de măsline într-o cratiță cât mai mare, pe foc mediu, apoi adaugă bucățile de carne și lasă-le să se facă pe fiecare parte până se rumenesc complet, circa 5 minute. Scoate cuburile de carne pe o farfurie pe care ai pus șervețele, ca să absoarbă grăsimea, fără să iei vasul de pe foc.
  2. Pune la călit ceapa, frunzele de țelină și morcovii în uleiul amestecat cu grăsimea de la carne. Lasă-le până încep să se înmoaie. Adaugă apoi usturoiul și amestecă bine, lăsându-l să aromeze totul 1 minut.
  3. Toarnă vinul roșu în cratiță, lasă-l să dea în fiert și dă cu o furculiță de lemn la baza tigăii, pentru a dezlipi legumele prinse de vas. Lasă acest amestec pe foc până se evaporă vinul, între 7 și 10 minute, apoi adaugă roșiile.
  4. Pune înapoi bucățile de carne în cratiță, apoi adaugă cartofii și ierburile aromatice. Toarnă sosul de tomate peste supa concentrată de vită, iar după ce dă în fiert compoziția, dă focul mic și las-o să fiarbă înăbușit 4-6 ore, până carnea devine foarte fragedă și sosul este gros.

Poftă bună!