Omletă pufoasă sau pur și simplu ouă prăjite sunt alegerea potrivită practic în fiecare dimineață, nu-i așa?  Pentru mulți dintre noi ouăle sunt o alegere de top atunci când este vorba de umplerea alimentelor delicioase pentru micul dejun. Nici nu este o surpriză, având în vedere că sunt pline cu 6 grame de proteine ​​​​satisante.

Totuși, cât de bine este să mănânci ouă în fiecare zi și ce se poate întâmpla cu corpul nostru dacă o facem? 

Potrivit unui raport din 2019 al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, se spune că americanii mănâncă mai multe ouă ca niciodată: aproximativ 279 de ouă de persoană pe parcursul unui an. Aceasta înseamnă aproximativ 95 de milioane de duzini de ouă anual la nivel național. Deși poate suna mult, acestea au devenit un aliment de bază, în parte, deoarece cei care mănâncă carne, vegetarieni, cei care fac dietă fără gluten și chiar și cei care adaptează paleo și keto se pot bucura de ele. Sunt, de asemenea, super versatile. 

Conform eva.ro,ouăle sunt o sursă excelentă de:

  • vitamine din complexul B care sunt esențiale pentru buna funcţionare a corpului;
  • vitamina A importantă pentru creșterea şi dezvoltarea corpului;
  • vitamina E cu rol protector împotriva cancerului şi a bolilor de inimă;
  • vitamina D care favorizează o absorbţie mai bună a mineralelor şi are grijă de sănătatea sistemului osos;
  • iod care este important pentru sănătatea tiroidei;
  • fosfor care aduce o mulţime de beneficii pentru oasele şi dinţii tăi;
  • luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi care protejează ochii de cataractă şi degenerescenţă maculară.

Totuși, trebuie să menționăm că ouăle sunt pline de nutrienți esențiali, dar au și o reputație proastă în ceea ce privește colesterolul. Deci, dacă acesta este un aliment pe care îl mănânci zilnic, iată ce vor experții să știi despre posibilele efecte ale a ceea ce se întâmplă cu corpul tău:

Ochii tăi sunt protejaţi, datorită luteinei

Datorită conţinutului ridicat în luteină şi zeaxantină, consumul regulat de ouă aduce o mulţime de beneficii pentru sănătatea ochilor, protejând vederea de afecţiuni grave.

Calciul se absoarbe mai bine

Datorită conținutului ridicat de vitamina D, ouăle favorizează o mai bună absorbţie a calciului. Astfel că se întăreşte sistemul osos, iar dantura ta are numai de beneficiat de pe urma consumului zilnic de ouă. 

Părul şi pielea sunt mai strălucitoare, iar ficatul este protejat

Ouăle sunt foarte bogate în vitamina B12 care este importantă pentru sănătatea părului şi a pielii. De asemenea, potrivit BrightSide, fosfolipidele din ouă ajută la eliminarea toxinelor din ficat.

Te vei simți energizat

Un motiv solid pentru care să mănânci ouă la mic dejun este că îți pot oferi o nevoie atât de necesară de energie durabilă până la putere prin acea schimbare lungă la locul de muncă sau antrenamentele istovitoare de dimineață.

Scade riscul de a suferi de boli cardiovasculare

Potrivit unui studiu apărut în American Journal of Clinical Nutrition, consumul zilnic de ouă nu este asociat cu creşterea riscului de boli de inimă. Ouăle conţine acizi graşi omega-3 care scad nivelul trigliceridelor, scăzând astfel riscul de a suferi de boli de inimă.

Inflamația poate fi redusă în corpul tău

Potrivit streamerium.com, omega-3 pot nu numai reduce riscul bolilor de inimă, dar reduce și inflamația din organism. Este important să rețineți că, în timp ce ouăle conțin antiinflamatoare acizi grași omega-3, unele soiuri sunt de asemenea, bogate în acizi grași omega-6 proinflamatori.

Tu cât de des mănânci ouă?

 

Distribuie articolul: