Pasiunea pentru croșetă și-a făcut ușor loc în inima ei încă din copilărie. A început cu diferite obiecte, haine și jucării ca să se regăsească ulterior în coliere. Face mii de ochiuri cu croșeta, iar împlinirea deplină o trăiește doar atunci când colierul sau broșa este gata și atârnă la reverul hainei sau la gât. Lidia Puica s-a ambiționat și trimite colierele sale și peste hotare, dar nu la oricine ci la marile concursuri din domeniul creației handmade. Premiile vin înapoi acasă, iar creațiile Lidiei se împletesc perfect cu răbdarea cu care le lucrează și nerăbdarea de a vedea o creație gata, purtată de cineva.

Provocarea în croșetare

„Îmi aduc aminte de primele coliere realizate. Erau foarte simple, niște bile croșetate pe șnur cu nasturi și mărgele din lemn… (râde) dar le-am purtat atunci cu încântare pentru că se deosebeau de cele din comerț și pentru că erau făcute de mine. Mă uit cu zâmbet la ele, pentru că au marcat un început și pentru că mi-au dat încrederea că aș putea să fac și mai mult de atât. Tehnica croșetării pe care o folosesc este una liberă, așa că mereu este loc de mai bine, iar principala provocare e obținerea unor forme și texturi noi și neobișnuite. De-a lungul timpului mi-am dat seama cât de vast e domeniul textilelor, așa că încerc să explorez tehnici noi, precum brodatul sau împâslitul lânii și să le combin cu elemente croșetate”, spune Lidia.

Colierele fac furori la expoziții în Franța

„Din anul 2013 am început să mă implic în diverse expoziții și târguri. Cele mai frumoase experiențe au fost legate de târgul de bijuterie contemporană AUTOR (București), care m-a motivat să evoluez foarte mult și să-mi perfecționez tehnica de lucru și partea de concept. De asemenea, au mai fost colaborări cu Romanian Design Week, care prin intermediul Institutului Cultural Român au organizat expoziții în câteva orașe din Europa. Una dintre cele mai recente experiențe care mă bucură extrem de mult, este colaborarea cu Galeria Alliages din Lille, Franța, care în luna Mai va organiza o expoziție la Muzeul de Bijuterie Contemporană Espace Solidor din Cagnes-șur-Mer (Franța), unde voi avea expuse 3 coliere realizate în perioadă anilor 2015-2019”, ne spune creatoarea.

Corali, fructe și plante croșetate

„La nivel compozițional am explorat destul de mult elementele din natură. De la compoziții cu inspirație acvatică: arici de mare, corali, până la cele cu motive botanice: fructe, flori, etc. De asemenea, am început să fiu interesată și de formele anatomice, în așa fel pot exprima mai clar conexiunea dintre om și natură. Nu aș putea spune care va fi „schema” următoare, aici totul depinde de inspirația pe moment și de materialele pe care le am la dispoziție. Rar realizez schițe, de multe ori îmi imaginez formă viitoarelor piese, iar ulterior, în timpul realizării lor, fac modificările necesare. Astfel procesul de lucru devine mai interesant iar rezultatul poate fi unul neașteptat”, dezvăluie Lidia Puica pentru EA.md.

De ce crearea unui colier a durat 3 ani?

„Dacă este vorba despre colierele destinate unor concursuri, atunci pot fi create și în luni de zile, deoarece sunt și mult mai complexe. Ultimul colier l-am realizat în decursul a 3 ani! Începându-l în 2016, l-am terminat abia recent, pentru că nu mă puteam decide asupra formei sale finale. Dacă este vorba despre piese mai simple și comerciale, atunci îmi iau câteva zile de lucru, iar prețurile acestora pornesc de la 500 de lei (pentru coliere)”, povestește artizana.

Nu se focusează doar pe comercial

„Mi-ar plăcea să încerc să creez obiecte textile de mici dimensiuni, nu neapărat funcționale și să particip cu ele la diverse expoziții și evenimente. Voi continuă să explorez combinația dintre croșetă și diverse materiale pentru că mi se pare că acolo există mult potențial. În viitorul apropiat voi avea și un site de portofoliu pe care îl aștept cu multă nerăbdare. Inspirație să fie, că ce crea/croșeta mai am”, ne asigură Lidia Puica.

Foto: Lidia Puica