Trebuie să recunoaștem că mai mulți oameni muncesc și creează pentru bani, dar totuși, la fel de multe persoane muncesc pur și simplu pentru plăcere. Uite că Oxana Leca creează bijuterii handmade deja de 11 ani. E o cifră mare nu? Dar nu contează asta atunci când pasiunea și dragostea pentru munca sa este pe primul plan. 

Bijuteriile sunt o manifestare a creativității umane, sunt rezultatul fanteziei creatoare, unele având conotații etnografice, altele clasice sau moderniste. Bijuteriile nu sunt mai puțin importante decât vestimentația, de aceea ele nu ar trebui să lipsească din garderoba ta. Design-ul lor s-a schimbat de-a lungul timpului și se schimbă în continuare pentru că tot mai mulți meșteri își demonstrează creativitatea prin bijuterii realizate handmade. Iar unul dintre aceștia este tânăra moldoveancă Oxana Leca. 

Lucrarea ei preferată este un colier, la care a muncit foarte mult: „chiar am calculat orele, au fost peste 20 de ore de muncă”. A depus multă răbdare, culoare și creativitate în această lucrare, iar acum face parte din colecția ei de bijuterii preferate. 

Ea știe ce este răbdarea, munca, inspirația și frumusețea. În acest material vei vedea ce înseamnă handmade pentru Oxana. Chiar dacă nu a vorbit foarte mult cu noi, ea spune că mesajul ei se regăsește în lucrările sale, acolo ea știe să demonstreze, să creeze, să asculte și să realizeze dorința fiecărui client. 

Când ai început să creezi bijuterii și ce te-a determinat sa te îndrepți spre acest domeniu?

Am început a crea bijuterii cu 11 ani în urmă, inițial gândul meu era că doar o să învăț. Știam că această tehnică „frivolite” e interesantă și merită o atenție mai specială. Frivolite este o tehnică ce se execută cu suveici speciale, o lucrare poate fi executată cu o suveică, dar și cu două, uneori e nevoie chiar și de trei. 

Ce înseamnă pentru tine handmade? Și de unde găsești inspirația? 

Pentru mine handmade înseamnă ceva unic, inspirația mea atunci când încep o bijuterie este nuanța și modelul, în special dacă e ceva nou. Îmi plac mult lucrările combinate în culori, așa că am învățat cum trebuie să le combin ca să fie mult mai reușit și mai special.

Dacă e să vorbim despre perioada de început, care ar fi primul accesoriu creat de tine?

Perioada de început a fost interesantă, deoarece tehnic frivolite se face din inele și coardă, astfel, pentru început am pus accent pe inele, prima mea lucrare a fost de 74 floricele cu cinci petale. Atunci mâna mea a fost într-adevăr foarte bine antrenată. După ceva timp am trecut la etapa cu floricele doar din coarda formată cu șase petale. Iată așa a venit și pasiunea mea de a confecționa bijuterii. De la floricele inele, până la cercei, coliere și nu doar. 

Ce înseamnă pentru tine „accesorii”?

Întotdeauna am zis și continui să o fac: accesoriile sunt prietenele fiecărei femei, iar dacă o asortezi corect îți poate face ziua mult mai frumoasă. Tu vei fi mult mai încrezătoare, elegantă, atrăgătoare și pur și simplu diferită de celelalte.

Pasiunea ta îți aduce și beneficii materiale sau ești fericită pentru simplul fapt că faci ceea ce-ți place?

Pe lângă faptul că primesc o plăcere din ceea ce fac, aceste creații îmi aduc și venit. Însă totuși, începutul meu a fost diferit, atunci când am început pentru prima dată să vând accesoriile pe piață aveam un salariu bun. Acum, din cauza pandemiei totul sa schimbat, am un nou post de muncă, iar handmade-ul rămâne a fi un hobby în zilele mele de odihnă. 

Crezi că handmade e o afacere de viitor sau e doar un hobby?

Handmade o afacere de viitor? Eu zic că nu. Din păcate pot spune că nu toți apreciază această muncă, la care se depune într-adevăr dragoste și cel mai important mult timp.

Care e cel mai important lucru pe care l-ai învățat de când creezi?

Cel mai important lucru pe care l-am descoperit de când creez aceste bijuterii este comunicarea, îmi place mult să comunic cu persoanele care știu ce își doresc și care înțeleg această muncă pe care eu o depun. Comunicând cu clientele ajungem împreună să facem modelul care i se potrivește, dar și să alegem nuanța perfectă. Astfel, la final sunt eu mulțumită de rezultat, cât și clienta.

Ce sfaturi ai avea pentru tinerele care vor să înceapă să creeze manual accesorii, dar nu știu cum să înceapă?

Eu nu cred că există un oarecare sfat. Pentru că în primul rând trebuie să persiste „dorința” fără ea nu va reuși nimeni nimic. Atunci când ai dorință, răbdare și plăcere lucrările pur și simplu vor înflori pentru tine în câteva minute, chiar dacă munca depusă îți va lua în realitate mult mai mult timp. 

„Mulți cred că o bijuterie handmade poate fi purtată doar la evenimente speciale, dar nu este așa. Totodată li se par foarte scumpe aceste bijuterii, dar nici nu îndrăznesc să întrebe detaliile. Astfel din păcate oamenii se limitează la aur și argint. Însă bijuteriile handmade sunt mai mult decât aur sau argint”.

Ție îți plac bijuteriile handmade? 

Distribuie articolul: