.În timp ce unii tineri visează la o carieră de succes fără, însă a depunde prea mult efort în realizarea acesteia, alții reușesc să facă lucruri mărețe chiar de la împlinirea majoratului. Un exemplu este și Ana Marian. Are 18 ani și este elevă la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”, iar de câțiva ani are o mare pasiune: cea de a îndulci oamenii. Deși nu este înnebunită după deserturi, Ana adoră să facă torturi și nu unele oarecare. Pe pagina sa de Instagram pot fi admirate zeci de imagini, care nu doar că lasă gura apă, ci și sunt extrem de atrăgătoare. Mai nou, și-a conceput porpriile rețete, iar de atunci nu trece o zi fără a fărui câte ceva în bucătărie. Vă invităm să o cunoașteși în detalii și să aflați unele dintre secretele sale de patiser în interviul ce urmează.


2

Ana, presupun că dragostea pentru a găti o moștenești încă din fragedă copilărie. Așa se face că la doar 18 ani reușești să creezi adevărate capodopere… duuulci. De unde, totuși, vine această pasiune?

De ceva timp, am descoperit o mare plăcere și un mod extraodinar de relaxare atunci când sunt la bucătărie și gătesc ceva. Nu mă pot numi drept fană înrăită a dulciurilor, însă ador să îi îndulcesc pe alții. Sunt mult mai frumoase emoțiile atunci când primesc un feedback pozitiv de la cei care gustă din torturile mele, decât să mănânc o felie din același desert.

capture-20170526-182840

Dar cine te-a inspirat să dezvolți această pasiune la nivel de mică afacere, una care să prindă contur de îndată ce a fost lansată?

Încă de când am început să fac torturi, prietenii mă rugau să le gătesc câte unul la diverse ocazii. M-au motivat și au crezut în talentul meu. Anume ei au fost cei care m-au susținut încă din primele încercări.

Orice gospodină își are propriile secrete, iar atunci când vine vorba despre deserturi, acestea se triplează, cu siguranță. Spune-ne care sunt criteriile tale de bază, pe care le folosești în pregătirea unui tort?

Am învățat din propriile greșeli și din propria experiență. Mi-am stabilit anumite criterii pe parcurs, încercând o sumedenie de rețete. Asta până am ajuns să mi le „construiesc” de la temelie pe ale mele proprii, care să nu se mai repete nicăieri. Deci, ceea ce fac eu nu există pe internet sau în cărți, chiar dacă, la început, anume acestea au reprezentat principalele surse de inspirație.

15036673_585926714926628_609679740090986243_n

În torturile tale nu se regăsește pasta de zahăr. În schimb, fructele sunt vedetele principale. Cum concepi decorurile creațiilor tale?

După ce am răsfoit sute de cărți și am văzut ultimile tendințe, am înțeles că pasta de zahăr este un element puțin demodat în patiserie. Decorurile torturilor mele sunt în mare parte improvizate. Cred că se datorează fanteziei, pentru că eu mai sunt și pictor. Dar, de cele mai multe ori, mă orientez după dorința clientului.

1

Până acum, ai creat sute de torturi. Care este preferatul tău și pe care îl preferă clienții?

Nu cred că pot alege. Toate au fost și sunt făcute cu multă dragoste, iar uneori chiar îmi pare rău că trebuie să mă despart de ele. Fericirea oamenilor, însă recompensează aceste momente. Gusturile clienților diferă de la caz la caz. Totuși, în top sunt torturile cu ciocolată și vișină și cele cu căpșună și vanilie.

Astăzi, să faci torturi personalizate, handmade a devenit o meserie practicată de foarte multe femei. Ce sfat ai avea pentru cele care sunt la început de cale: care e taina unui tort reușit?

capture-20170526-183325

Pentru a obține în rezultat un tandem dintre un tort delicios și frumos, este nevoie, în primul rând, de foarte multă practică. Nu pot neglija, însă și anumite calități pe care trebuie să le aibă un patiser. Creativitatea, plăcerea venită de la procesul de pregătire, dar și dorința de a crea ceva deosebit sunt doar câteva dintre acestea.

Ceea ce faci acum este extraordinar. Zi-ne dacă îți dorești să continui acest hobby sau poate să îl extinzi și peste hotarele țării, să îndulcești și alte naționalități?

 Da, într-adevăr acesta e unul dintre visurile mele. Există posibilitatea să devină realitate, deodarece vreau să îmi continuu studiile într-o altă țară. Ceea ce pot spune sus și tare e că niciodată nu o să las să dispară pasiunea mea. Tare îmi doresc să pot face Mai Dulce lumea ce mă înconjoară!

Dragă Ana, îți mulțumim pentru interviu și îți dorim multă baftă în tot ceea ce faci, pentru că o faci foarte bine!

Foto: Arhivă personală