Este vorba de regina care își decapita iubiții, după o noapte de amor. O figură extrem de controversată, a cărei existență a fost pusă la îndoială de unii istorici și biografi, dar legendele despre ea circulă, și sunt uimitoare. 

Regina Amina s-a născut la mijlocul secolului al XVI-lea d. Hr., fiind fiica regelui Nikatau, al 22-lea conducător al Zazzau și a reginei Bakwa Turunku. A fost un personaj istoric din orașul-stat Zazzau, actualul oraș nigerian Zaria. Avea o soră mai mică pe nume Zaria, după care se presupune că este denumit astăzi orașul.

Conform legendelor culese de antropologul David E. Jones, Amina a crescut în curtea bunicului ei și a fost favorizată de acesta, instruind-o foarte bine în ceea ce privește problemele politice și militare.

 O fire războincă…

După moartea părinților ei, în jurul anului 1566, fratele Aminei a devenit rege al Zazzau. La acea vreme, Amina se distinsese ca „războinic de frunte în cavaleria fratelui ei” și câștigase notorietate pentru abilitățile sale militare. Ea este sărbătorită și astăzi în cântecele de laudă hausa tradiționale ca „Amina, fiica lui Nikatau, o femeie la fel de capabilă ca un bărbat care a putut conduce bărbații la război”.

După ce a murit și fratele ei în 1576, Amina a devenit regină, conducând regatul Zuzzau, o regiune foarte mare, vreme de 34 de ani. Ea și-a folosit toată priceperea militară pentru a extinde teritoriul Zazzau până la gura Nigerului din sud și inclusiv Kano, și Katsina în nord. Aceste cuceriri au dus la o bogăție mare, atât pentru rutele comerciale nou deschise, cât și pentru că teritoriile cucerite trebuiau să plătească tribut.

De asemenea, i se atribuie construirea zidurilor în jurul taberelor sale în timpul acțiunilor sale militare, dar și construirea unui zid în jurul orașului Zaria. Acestea au devenit cunoscute sub numele de „zidurile Aminei”. Mai mult, ea a început și cultivarea nucilor de kola, în zona pe care a condus-o.

Își petrecea noaptea cu câte un bărbat din fiecare oraș cucerit

Legendele spun că în fiecare oraș pe care îl cucerea, aceasta își alegea câte un bărbat frumos pentru a petrece noaprea împreună. În dimineața următoare, însă, ea îl decapita, pentru a fi sigură că acesta nu povestește nimic din cele petrecute între ei. Astfel, ea mai este cunoscută și drept regina care își decapita iubiții, după o noapte de amor.

Relația dintre Amina și supușii săi era în interes reciproc. Practic, ea cucerea orașele, iar în schimbul loialității oamenilor din acele locuri, ea le oferea protecție prin construirea de ziduri. De asemenea, ea a construit și fântâni, pentru ca oamenii să poată avea acces la apă bună de băut, deoarece și pe atunci apa potabilă era o problemă majoră în Africa.

Regina Amina nu a fost căsătorită niciodată și nici nu a avut copii, însă are descendenți (prin copiii fraților ei), ei numărându-se astăzi printre elitele conducătoare ale Nigeriei. Aceasta a murit în anul 1610, într-una dintre numeroasele sale lupte. Și astăzi este amintită ca fiind una dintre cele mai puternice femei conducător din istorie.

Distribuie articolul: