Primăvara este cea mai așteptată perioadă a anului în Republica Moldova. Sărbătoarea Primăverii este întâmpinată odată cu Mărțișorul. Această sărbătoare începe pe 1 martie, când toată lumea face schimb de mărțișoare: mascota primăverii în spațiul românesc. Denumirea de Mărțișor provine de la luna „martie”. Este un obicei să porți mărțișorul o lună întreagă, mai exact, în luna martie.

O legendă despre apariția mărțișorului ne povestește despre curajul lui Făt-Frumos. Odată, Făt-Frumos a întâlnit în pădure o zână frumoasă – Primăvara. Tinerii s-au îndrăgostit, dar Vifornița rea nu voia s-o lase pe tânăra zână să-și intre în drepturi și i-a omorât pe cei doi îndrăgostiți. Dar în locul unde au fost îngropați cei doi, au crescut două flori, un ghiocel alb și un bujor roșu.

Mărțișorii sunt de diferite forme și mărimi și se confecționează manual de către meșteri. La oferirea Mărțișorului trebuie să rostești următoarele cuvinte: „Să trăiești, să-nflorești ca un măr în plină primăvară”. Mărțișoarele sunt agățate la piept, aproape de inimă, ca semn al purității și sincerității acestei sărbători.

În unele zone din țară predomină superstiția conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 martie au loc diferite activități gospodărești, tocmai din acest motiv se nu spală și nu se dă cu mătura.

Înțelepciunea populară mai arată că purtătoarele mărțișoarelor sunt ferite să fie arse de soare pe timpul verii, vor fi sănătoase și frumoase ca florile primăverii, vor fi plăcute și drăgăstoase, bogate și norocoase, ferite de boli și deochi.

Pe lângă mărţişoare, oamenii obişnuiesc să-şi dăruiască de 1 Martie buchete de flori de primăvară, cel mai reprezentativ fiind ghiocelul.

Din mai multe legende  putem înţelege că ghiocelul este floarea care vesteşte primăvara. Numele ştiinţific al acestei flori este Galanthus şi înseamnă „flori albe ca laptele”. Ghiocelul este dăruit persoanelor dragi şi iubite, iar culoarea albă a petalelor semnifică puritate, nevoia de perfecţiune, speranţă, noi oportunităţi după o perioadă lipsită de activitate.

Zambila, la fel ca şi ghiocelul, este floarea care se oferă de 1 Martie. Aceasta încântă pe oricine cu mirosul ei ameţitor. De asemenea, narcisele şi lalelele sunt florile care se dăruiesc cu drag în luna martie.

Distribuie articolul: