Ion Catana este un tânăr din satul Geamăna, raionul Anenii Noi pentru care sportul este uneori și casă și masă. Are 33 ani și practică powerlifting-ul de la vârsta de 18 ani. Titlurile de campion deja sunt cu prefixul „Multiplu”, iar experiența cu siguranță va începe să o transmită și generației în creștere.

De la ce vârstă ai început să practici powerliftingul? Ce te-a motivat să faci acest sport?

Am început să practic acest sport de la vârsta de 18 ani. Ca orice băiat la această vârstă, îmi doream să am un corp frumos. Astfel, am început să merg la antrenament de trei ori pe săptămână. Chiar dacă la început o făceam mai mult pentru a-mi îmbunătăți condiția fizică, ulterior am început să particip la competiții naționale și internaționale.

Care sunt cele mai bune rezultate pe care le-ai obținut la competițiile la care ai participat?

Pe parcursul anilor, am participat la multiple competiții naționale și internaționale. Datorită faptului că am lucrat foarte mult, am reușit să obțin titlurile de campion mondial, dublu vicecampion mondial, dublu vicecampion european și multiplu campion național. Sunt foarte mândru de fiecare rezultat obținut și cred că aceste succese mă vor urmări mereu în viață.

Care sunt cele mai valoroase/ frumoase amintiri legate de acest sport?

Pregătirile pentru o competiție națională sau internațională durează mai multe luni. Asta presupune antrenamente dificile, regim strict și alimentație corectă. În aceste condiții, este dificil să spui că ții mai mult la un anumit titlu. Nici nu cred că aș putea scoate în evidență o anumită performanță. Fiecare medalie pe care am obținut-o este valoroasă pentru minte, deoarece în spatele fiecăreia stă foarte multă muncă, dăruire și dorință de a fi cel mai bun.

Un mic exemplu pentru cititori despre cum arată antrenamentele tale pe parcursul unei săptămâni? Și, apropo, te inspiră cineva?

În prezent, mă pregătesc pentru Campionatul Mondial care va avea loc săptămâna viitoare în Malta. Săptămânal am trei antrenamente intensive. Fiecare antrenament durează câte trei ore, care presupune foarte multe exerciții și multă muncă. Nu am idoli, mizez pe mine și pe munca mea.

Unde te vezi în powerlifting peste câțiva ani?

Peste câțiva ani mă văd, de asemenea, în acest sport. Mi-ar plăcea să mă regăsesc în lista sportivilor care au înregistrat recorduri mondiale. Mă rog doar să fiu sănătos și să pot să mă antrenez continuu.

Cu ce te ocupi în afară de powerlifting. Ai un job full time?

Din păcate, în Republica Moldova, sportivii nu sunt susținuți de către stat. Doar câteva sporturi au susținere, în rest, indiferent de performațele pe care le obții, ești nevoit să te descurci pe cont propriu. Ca să faci sport de performanță, pe lângă antrenamente, mai este nevoie de o alimentație bogată și suplimente. Acestea presupun, la fel, investiții financiare. Totodată, și participarea la campionatele mondiale și europene necesită mulți bani: bilet de avion, cazare, alimentare și cota de participare. Pentru a face față acestor cheltuieli, practic toți sportivii de la noi au job-uri mai mult sau mai puțin legate de sport.

Din fericire, eu am reușit să obțin finanțare din partea Primăriei comunei Geamăna, localitatea mea de baștină. Astfel, deja de doi ani, adminsitrația locală mă susține financiar să particip la Campionatul Mondial.

Ce lucruri te motivează cel mai mult si ce te ajuta să nu îți uiți obiectivul?

Fiecare persoană este motivată atunci când obține rezultate în urma muncii pe care o depune. La fel este și în sport. Cea mai mare motivare este atunci când reușești să obții un loc de frunte la o competiție internațională, unde concurezi cu sportivi de performanță din zeci de țări. De obicei, sportivii de la noi fac totul mai mult din pasiune și din plăcerea pe care o primesc la competiții.

Ce sfaturi ai putea da tinerilor care își doresc să practice acest sport?

Mulți tineri care încep să practice sportul se așteaptă că după o lună de antrenamente vor avea un corp frumos și rezultate foarte bune. Nu este chiar așa. Pentru a putea participa la o competiție este nevoie multă muncă, răbdare și investiții materiale și spirituale. Îi îndemn să facă sport, căci sportul înseamnă sănătate, dar să aibă foarte multă răbdare.

Foto: Arhivă personală

Autor: Mihaela Croitor, stagiară