Judocanul Oleg Crețul, maestru emerit al sportului în judo, campion al Jocurilor Paralimpice de la Beijing din anul 2008, medaliat cu argint la Jocurile Paralimpice de la Atena din 2004, deținător a patru titluri mondiale şi trei europene  – acestea sunt doar câteva dintre titlurile sportivului. În spatele acestor zeci de premii se ascunde o poveste tragică prin care a trecut renumitul sportiv din Republica Moldova. Acum povestea lui este subiectul unui film, filmările căreia durează deja de mai bine de o lună și jumătate.

Iubește sportul de când se ține minte, a început cu fotbalul, iar la 10 ani a îmbrăcat pentru prima dată chimonoul, de atunci s-a observat că Oleg are un talent înnăscut.

Îndată a început să fie remarcat și să-și demonstreze calitățile lui forte, ascensiunea lui în judo purta un caracter vertiginos. În 1987, la vârsta de doar 12 ani, devine campion al Moldovei la cadeți, iar în 1991 cucerește titlul de campion al URSS printre juniori. Apoi s-a remarcat pe plan internațional și medaliat cu argint la campionatul European, apoi a participat și la jocurile olimpice de la Atlanta. El a urcat treptat pe scara succesului, însă a avut parte de o nenorocire, prăbușirea într-o beznă infinită.

Atunci când puteai zice că este în cea mai bună perioadă din viața lui, succese remarcabile în sport, un job bun, prieteni adevărați alături și o poveste de dragoste frumoasă, nu te puteai aștepta că se va întâmpla ceva atât de tragic

Dar un accident rutier a șters toate planurile pe care le avea pe viitor. În anul 1997, la 9 zile după nuntă, Oleg a avut un accident rutier, în care soția și fratele lui au murit, iar el, în urma numeroaselor leziuni la față, și-a pierdut complet vederea.

După acest cumplit accident Oleg a trecut printr-o perioadă foarte grea din viața lui, reabilitări, depresie și cădere într-o beznă sufletească, orice speranță era spulberată, însă prietenii adevărați i-au fost alături și l-au ajutat să redobândească un rost în viață.

Cel care a adus un mare aport în dezvoltare și „reînviorarea” sufletului luptătorului a fost prietenul și antrenorul lui, Vitalie Gligor. Treptat a început antrenamentele și apoi a pășit din nou pe tatami, acolo unde a învățat să se lupte din nou, fără să-și mai vadă adversarii sau victoriile obținute.

Iată că această istorie deosebită a sportivului a devenit subiectul unui film, premiera căruia este preconizată pentru anul viitor.

„Eu cred că această istorie este una dintre cele care nu pot lăsa indiferent pe nimeni. Cu toate că este vorba de o istorie despre sportivi, drumul lor este foarte inspirațional. Atunci când regizoarea mi-a spus despre această istorie, eu nu puteam să încetez să mă gândesc la asta și, desigur, dorința de a realiza acest film ne-a copleșit pe ambele”, a spus producătorul general Ana Șalașina pentru Prima Oră.

„În primul rând istoria este despre Oleg Crețu și Vitalie Gligor. E o poveste despre prietenie, despre relația pe care au avut-o pe parcursul vieții”, a completat producătoarea.

Pentru realizarea acestui film au fost convocate patru echipe de filmare din Moldova, Rusia, Lituania și România.

„În acest film sunt cinci actori din Rusia, care interpretează rolurile lui Oleg, Vitalie și ale altor persoane. Rolurile principale le au Nikita Volkov și Serghei Volkov. Ei nu sunt frați, doar au aceeași familie. Nikita Volkov îl joacă pe Oleg. În mai multe scene din film, el are machiaj pe față, dat fiind faptul că Oleg nu vede.

Având în vedere că filmăm cadre din anii 1997- 2002, trebuia să găsim locuri unde încă nu a ajuns civilizația modernă, deci unde lipsesc geamurile termopane și antenele parabolice”, a spus Serghei Mardarii, producător executiv, pentru Prima Oră.

Evident că actorii au fost nevoiți să intre în totalmente în pielea personajelor principale ale acestei istorii, astfel ei au învăț să lupte în stil judo.

„Ne pare rău că Oleg nu va putea să vadă asta cu ochii lui, dar cred că istoria lui va fi foarte interesantă și cu caracter motivațional pentru mulți. Este o istorie despre victoria spiritului asupra necazurilor vieții”, a mai completat Serghei Mardarii pentru emisiunea de la Prime.

După câțiva ani de la incident, Oleg a putut să-și refacă viața în totalitate, însă oricum fragmentele acestei istorii vor rămâne mereu în sufletul luptătorului. Acum are o familie, o nouă iubire și continuă să facă ceea ce îi plăcea cel mai mult, să lupte pe tatami. Oleg mai crește multiple generații tinere de viitori campioni la judo, acolo copiii se pot realiza în sport fără nici o taxă. De asemenea, în școala care îi poartă numele, s-a înființat Cupa Oleg Crețul, care între timp s-a transformat într-un turneu internațional de anvergură.

O adevărată istorie de viață care ne poate oferi zeci de lecții.