Taisia Crudu este originară din raionul Glodeni. S-a stabilit cu traiul în Londra, Marea Britanie. Este o cititoare împătimită, fapt pentru care am decis să o descoasem și să aflăm cum reușește să citească așa de mult.

Daniela Gorincioi: De unde vine pasiunea pentru lectură? Presupun că părinții ori școala te-au încurajat să citești, ei fiind și un bun exemplu pentru tine? 

Taisia Crudu: Îmi aduc aminte că încă de mică citeam toate cărțile în română care se găseau la biblioteca școlară, apoi am trecut și la cărțile în română, dar cu caractere chirilică. Cumva mă știu dintotdeauna citind. Apoi, la doisprezece ani am mers în vacanța de vară la o mătușă, în suburbia capitalei. Ea avea o bibliotecă mare care m-a impresionat. Cred că în vara aia am făcut primele „maratoane de lectură”, efectiv citeam ziua întreagă. Când am mers acasă, mătușa mi-a dăruit doisprezece cărți. Așa a luat naștere biblioteca mea.

DG: În copilărie, cât timp ai fost elevă, dar și în anii de studenție, de obicei mergeai la o bibliotecă să împrumuți cărți, ori ți le cumpărai mereu?

TC: Eu provin dintr-o familie cu venit modest, respectiv părinții nu și-au permis să-mi procure cărți. Deci, în copilărie, cât și în anii de studenție, am împrumutat cărțile de la bibliotecă. Apropo, în primul an de universitate, fiind la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, aveam o listă mare de lecturi obligatorii la literatura universală. Stăteam zilnic în sala de lectură de la universitate, până la ora închiderii. Cred că am fost una dintre puținii studenți care au citit lista de lecturi propuse, în întregime.

DG: Ne cunoaștem de pe o rețea de socializare. Fiind ambele membre în diferite grupuri de lectură, văd cum îți lași impresiile despre cărțile lecturate. Cum se face că mai sunt așa cititori împătimiți ca tine?

TC: Într-adevăr, și eu am fost surprinsă să descopăr că mai sunt oameni care citesc în ziua de azi. Acum când cititul are atâția concurenți în mediu online: filme, video, muzică, jocuri etc. Eu am diferite perioade când citesc mai mult sau mai puțin. E adevărat că în ultimii ani m-am mobilizat ceva mai mult. Conform Goodreads sunt peste 600 de cărți înregistrate. Cine știe câte lipsesc din acea listă…

DG: Cum îți reușește să citești așa mult? Respectiv să lași impresii în grupurile de lectură?

TC: Cel mai mult citesc de când mă aflu în Marea Britanie. La început citeam două ore pe zi în drum spre serviciu și înapoi spre casă, în metrou. Apoi, am intrat în acest ritm, descoperind cărți bune și mi-am crescut timpul de lectură, adăugând pauzele de masă, și ceva lectură înainte de somn. De la începutul pandemiei de COVID-19, lucrez de acasă, aceasta mi-a permis să citesc și mai mult dimineața, până a începe ziua de lucru. Apoi, mai „sunt de vină” și grupurile de lectură din care facem ambele parte, sunt atâția oameni frumoși care îmi inspiră lecturile și datorită cărora am ajuns la cărți care nu erau pe lista mea. Astfel, am ajuns și eu să scriu recenzii și să împart impresiile post-lectură.

DG: Citești orice, ori în funcție de recomandările și impresiile altor cititori?

TC: Aș zice și una, și alta. Multe dintre lecturile mele sunt recomandări din grupurile de lectură, cărți „în vogă”. Însă, uneori merg și pe lecturi surpriză, aleg cărți despre care nu am auzit nimic și pot să recunosc că am parte de surprize plăcute, de multe ori.

DG: Te-ai stabilit cu traiul în Londra. Am observat că citești romane și în limba română. Le comanzi de pe site-uri specializate sau ți le expediază cineva din Moldova/România?

TC: Cunosc niște oameni de aur care mă ajută cu livrarea cărților din România și Moldova. Iar pe altele le procur când vin în Moldova. Dacă e să fiu sinceră, am puține cărți în limba română aici, visez într-o bună zi să-mi aduc biblioteca din Moldova în Marea Britanie. Între timp, am două biblioteci, una aici, și una acasă, ambele în creștere continuă.

DG: Personal, sunt fană înrăită a interpretului spaniol, Julio Iglesias. Întâmplător am aflat că are o carte biografică. Evident că am citit-o dintr-o respirație. Ca un feedback la așa carte, am început să citesc cărți biografice a unor personalități interesante. Ai avut și tu o astfel de experiență?

TC: Nu, însă am câteva cărți de autobiografie sau biografie ale oamenilor celebri care mi-au plăcut. Aș numi printre personalități: Cioran, Michelle Obama, sau Van Gogh.

DG: Deja e la modă să citești în format electronic. Cu siguranță citești și tu… 

TC: Desigur, folosesc un Kindle. Dat fiind că am puține cărți în română aici, citesc mult și în format electronic. Apropo, mie îmi plac și cărțile audio. De multe ori când fac curat sau pregătesc cina, o fac în compania unei cărți audio.

DG: Preferi să citești mai mult varianta electronică a cărții, ori cea tradițională?

TC: Desigur că prefer cartea tradițională, însă depinde și de moment și situație. Spre exemplu, în vacanță din lipsă de spațiu iau doar 1-2 cărți în format fizic și deja Kindle.

DG: Știind limbile engleză și franceză, ai un avantaj că citești un roman în original. Spune-ne câțiva autori pe care i-ai citit în engleză și franceză?

TC: Păi, de fapt, eu cam pe majoritatea autorilor care scriu în engleză sau franceză îi citesc în original. Cei clasici indiscutabil. Dintre cei contemporani: Dan Brown, Jojo Moyes, Kristin Hannah, Delphine De Vigan, Eric-Emmanuel Schmitt, Musso etc.

DG: Care sunt scriitorii tăi preferați?

TC: Este o întrebare dificilă pentru un cititor de cursă lungă. Eu mereu încerc că descopăr autori noi, și sunt unii care trec în top chiar după 1-2 cărți citite. Pot numi printre ei: John Steinbeck, Irving Stone, Irvin Yalom, Stefan Zweig, Tatiana Țîbuleac etc. Bine, voi menționa câțiva ale căror cărți le citesc indiferent de dispoziție: Liviu Rebreanu, Ionel Teodoreanu, Mihail Drumeș, Rodica Ojog-Brașoveanu, Agatha Christie, Dostoievski, Dina Rubina, Fredrik Backman, Dan Brown, Eric-Emmanuel Schmitt, Agnes Martin-Lugan etc.

Distribuie articolul: