Natalia Ciobanu este pasionată de călătorii. A călători pământul lung și în lat, iar în unele locații a mers chiar și de 3 ori. Dar care este secretul ori succesul călătorii cu buget restrâns? Cum ne organizăm să ajungem în una din țările din America Latină ori, de ce nu în Japonia?

Natalia are 42 de ani și este născută în Cupcini, Edineț. A locuit în satul Lopatnic din raionul Edinet. Natalia a făcut studiile la liceul Pan Halippa din Edinet și la 19 ani a plecat în Franța. A făcut studii în Franta și Belgia si a obținut două diplome cu meseriile de profesoară de franceză și logoped.
Totodată, Natalia a exersat aproximativ 10 ani meseria de logoped într-o clinică privată în regiunea pariziană, apoi ca funcționar public într-un spital parizian. Natalia este specializată pe reabilitare neurologică.

Daniela Gorincioi: De unde vine pasiunea pentru călătorii?

Natalia Ciobanu: Pasiunea pentru călătorii s-a dezvoltat treptat, din copilărie. Pe atunci, părinții mei mă luau cu ei în Rusia, la muncă. Am fost acolo de câteva ori și astfel, această curiozitate și interes față de un loc nou a apărut din copilărie. Aveam un an și jumătate când am mers atunci în Rusia, pentru prima dată cu avionul.
Mai târziu, pe la vârsta de 8 ani, vizionam Tele-enciclopedia care se difuza la postul public de televiziune din România cu diverse informații despre mări, oceane, țări, floră și faună.
Am început să mă interesez din ce în ce mai mult și să realizez că deși eram copilă, voi ajunge cândva în toate aceste destinații. Îmi doream să ajung si la locurile pe care le vedeam și în filme, nu doar în emisiuni de divertisment. Am privit multe filme americane și franceze. De exemplu, am vazut un film cu universitatea Sorbona visând să ajung acolo si ce credeți (zâmbește) am reușit chiar să mă inscriu in aceasta instituție cand am imigrat in Franța. Un alt exemplu e că visam sa ajung în Los Angeles, Beverly Hills, Dallas sau San Francisco, după ce am privit multe seriale filmate în aceste locații. Aș mai adăuga orașele New York și Chicago, care sunt populare în filmele americane. Cumva, încetul cu încetul, mi-am promis că într-o bună zi voi ajunge în locurile pe care le vedeam fie într-o carte, fie într-o emisiune enciclopedică sau un film. Când eram mică, nu prea am avut cărți să citesc, dar pasiunea pentru a călători a fost dezvoltată grație filmelor și documentarelor vizionate. UN VIS DIN COPILĂRIE A DEVENIT O REALITATE pe care o traiesc zi de zi, deja mai mult de 3 ani.

DG: Ce țări ai vizitat?

NC: Am vizitat 123 de țări, aproape de pe toate continentele, cu excepția continentului alb, Antarctida.
E dificil acum să enumăr toate țările. E important de specificat că am mers în toate țările europene. Urmează să mai văd trei țări din America de Sud, dar și 14 state din Statele Unite ale Americii.
Am fost în patru provincii din Canada, dar și aproape în tot Orientul Mijlociu.
In Asia, mi-a rămas să văd între 10-15 țări. Nu am neglijat nici continentul african, vizitând 13 țări de acolo. Deci, îmi rămân în jur de 40 țări africane de vizitat. Cele mai multe țări nevizitate mi-au rămas în Oceanul Pacific.

 

DG: Ce țară te-a impresionat? 

NC: E foarte greu să alegi o țară după 123 de țări vizitate. Sunt mai multe țări care m-au impresionat, dar dacă trebuie să aleg doar una ar fi, Japonia: o țară unică, misterioasă, futuristă, un gen de țară „science-fiction”.

Eu aș clasifica țările care mi-au placut după continente.
De exemplu, aș spune că dacă vrei să vezi cele mai frumoase peisaje ale naturii, recomand să mergi în America de Sud.
Dacă vrei să înțelegi cultura americană si capitalismul, sugerez să mergi în Statele Unite ale Americii.
Dacă vrei să vezi cele mai frumoase plaje, trebuie să mergi în Oceanul Pacific, în Noua Calidonie, Vanuatu, Polinezia Franceză.
Dacă vrei să vezi o țară europeană frumoasă, recomand Islanda, Elveția sau Norvegia.
Dacă vrei să vezi cele mai frumoase țări din Asia, ar fi Mongolia, e ceva unicat, dar și țările ca Vietnam, Laos, Singapore.
Dacă vrei să ai un șoc cultural, mergi în India sau Etiopia.
Țările africane sunt total diferite. Aceste țări te vor invata ce este toleranța, perseverența și răbdarea.

DG: Dar care sunt locurile care te-au impresionat? 

NC: Locurile care m-au impresionat sunt lacul sărat din Bolivia, Uyuni; muntele Kilimanjaro; Insula Pastelui, majoritatea Insulelelor franceze cum ar fi Polinezia Franceza, Nous Caledonie, Sfântul Barthelemy, Guadelupa, Corsica; deșertul Gobi din Mongolia, vulcanii in plina eruptie din Vanuatu si Guatemala; cascadele Victoria, Iguazu, Niagara; parcurile național…

DG: S-a întâmplat să te întorci într-un oraș anume să-l vizitezi chiar și de 2-3 ori?
NC: Da, de mai multe ori. Acestea sunt San Francisco, Las Vegas, Chicago, Miami, New York, Seattle, Los Angeles, Roma. Motivul pentru care le-am vizitat de mai multe ori a fost simplul fapt că a fost un azart. A trebuit uneori să merg prin unele orașe de conecție cu continentul, cum ar fi New York sau Miami și trebuie să fac escală. De multe ori merg în ospeție la rude ori prieteni. Așa că, în context, am fost în Chicago, Seattle. Am fost în aceste orașe având motive diferite, gen anumite evenimente ori nuntă. Am fost la o nuntă moldo-americană, la convenția moldo-americană, dar și la niște urmăritori de pe canalul meu de youtube care m-au invitat în Seattle care m-au invitat și am fost la ei.
E valabil și în cazul orașului Chicago. A mers la evenimentul „Inima mea e Moldova”. Am mai fost la un evenimetn de Halloween, organizat de comunitatea moldovenilor.
În San Francisco și Las Vegas am fost pentru că e un oraș distractiv, întotdeauna ai ce să vezi.
Iar Seul, capitala Coreii de Sud, e un oraș foarte mare de conecție între celelalte țări asiatice.
Apropo: acum merg în New York, deoarece o iau pe mama mea să-i arăt orașul, deoarece este un oraș atât de mare, încât poți să descoperi ceva nou. Orașele mari din Statele Unite ale Americi pot fi vizitate de nenumărate ori.
DG: Ca să vizitezi o țară trebuie să ai bani: plata hotelului, biletul de avion, dar și așa, bani de cheltuială. Cum ar trebui să ne planificăm bugetul pentru a vizita o țară, inclusiv una exotică/mai scumpă?
NC: Majoritatea oamenilor se axează pe cazare, mâncare si în general confort. Eu cumpăr biletele de avion ieftine; mă cazez cu puțini bani la hosteluri sau gratis la localnici; mănânc mâncare stradală sau mănânc o mâncare pe zi; utilizez varianta FREE WALKING TOUR pentru a face excursii ghidate interesante și ieftine.
Eu nu stau la hoteluri. Foarte-foarte rar plătesc hostelul. Hostelul este o cameră cu multe paturi, poate fi unul mic sau unisex. Și este foarte ieftin: de la 3 euro în sus. Maxim am plătit 60 de dolari in Hawaii. Când am văzut că e așa de scump, m-am gândit să stau doar o noapte și să merg să stau pe plajă. Dar, deseori întâlnesc în calea mea localnici ori turiști care îmi dau o mână de ajutor.
Cel mai mult sunt atentă la biletele de avion, încerc să le cumpăr cât mai ieftin. Iau de multe ori cu escală, pentru că costă de cele mai multe ori, de două ori mai ieftin. Nu glumesc. Odată am zburat din Costa Rica spre Panama. În mod normal, zborul ar fi costat 500 de dolari, iar eu am plătit 230 de dolari, deoarece am luat zborul cu escală prin Mexico și desigur s-au băgat vreo 6 ore în plus, dar, în schimb, biletul m-a costat de 2 ori mai ieftin. La mine, cei mai mulți bani se duc pe bilete. N-aș spune că cazarea e atât de scumpă, chiar dacă mergi și la hosteluri, te descurci. Chiar și în Japonia, 20 de dolari pe noapte, la hostel.
În ceea ce privește mâncarea – foarte rar mănânc la restaurant. Excepție e atunci când e un restaurant specific bucătăriei locale, tradițional, fie sunt invitată de urmăritori ai canalului, de gazda mea, de oameni care îi întâlnesc pe stradă sau la evenimente. Deseori se întâmplă, pe această parte, este finanțată de oamenii din calea mea.
Japonia și Australia sunt considerate țări foarte scumpe, mâncarea poate fi găsită în magazine, inclusiv mâncare deja gătită, la un preț de la 2 la 6 euro.  De exemplu, în Australia când am fost în anul 2019, după ora 16:00-17:00, se face reducere la mâncarea gătită de 30-40%. Așa am văzut și în Japonia, de fapt. Și în Japonia sunt magazine, unde se vinde mâncare foarte ieftină.
Acum suntem după pandemie, războiul din Ucraina, inflația este peste tot. Dar se poate de călătorit ieftin se poate. Să zicem, chiar și în Europa se poate de călătorit ieftin. Trebuie să vezi care sunt cele mai ieftine țări. Zborurile în Europa sunt ieftine.
DG: Ce ar trebi să luăm în considerare atunci când planificăm o călătorie?
NC: Eu nu îmi planific călătoriile. Eu am idei de călătorie. Îmi este dificil să planific. Deseori, când îmi planific, mi se întâmplă tot soiul de aventuri. Voi da ca exemplu o călătorie recentă când a trebuit să iau din Senegal în Cabo Verde, am cumpărat biletul de avion, deoarece compania Senegalului m-a obligat, altfel nu puteam să îmbarchez. Și atunci, am cumpărat un bilet de avion, care l-am pierdut, deoarece am fost blocată pe o insulă, din cauza carnavalului au fost multe dereglări cu feribot, este o barcă de conexiune între insule. Compania aeriană nu mai avea locuri. De aceea, prefer să fiu spontană, să am mai multă răbdare, să fac zi de zi căutări. Asta deja pentru mine e o rutină. Char recent am văzut un zbor Paris-Veneția la un preț de doar 11 euro. Repet, pentru mine deja e o rutină, nu mă stresez, din contra, îmi place foarte mult dimineața când mă trezesc, să mă uit la prețurile de avion și să cumpăr biletul.
Odată, în Islanda, mi s-a întâmplat așa o situație, dimineața când m-am trezit, am cumpărat biletul și la ora 10 eram deja la aeroport. Dar eram pe punctul de a pierde avionul, pentru că ajunsesem aproape când închideau poarta spre îmbarcare.
Contează foarte mult entuziasmul, răbdarea, speranța, optimismul și entuziasmul. Faptul că eu călătoresc așa, haotic, adică niciodată nu planific nimic, câteodată pot să schimb ideea de călătorie, încerc să aleg destinația care este cea mai ieftină după graficul care mi se arată pe internet
DG: În discuții, ai menționat că ai reușit să reduci bugetul călătoriilor de la 18000$ din 2019 până la aproximativ 10.000 în anul 2022.
NC: Da, am reușit să reduc considerabil bugetul de călătorii, dar cu prețul unor sacrificii care țin de confort. Nu mă plâng: felul meu de a călători a evoluat enorm și mă învață cum să călătoresc ieftin prin diversele situații întâlnite în calea mea.
Reducerea bugetului pentru vacanțe, mai ține și de practica călătoriei, dar și de faptul că începusem să-mi fac un canal de youtube. Nu câștig foarte mulți bani de pe canal; am câștigat 2000 de dolari timp de doi ani. Dar am câștigat foarte multe invitații, oameni care mă invită la ei, mă cazează, mă hrănesc, mă ajută cu vizitele. Asta mi-a redus enorm bugetul.
Și încă ceva: eu merg foarte mult cu mașina de ocazie, cu corabia, fapt pentru care plătesc mai puțin. Evident că reduc din bugetul pentru călătorie. În anul 2019 am făcut un tur complet al lumii. Partea pacifică a plantei este mult mai scumpă. Astfel, deși nu am fost în 2021-2022, evident că nu am cheltuit atât de mult pe biletele de avion. Să vedem cum mă voi descurca anul acesta din punct de vedere financiar. La mine, chiar și o țară scumpă, nu este un obstacol. Mă descurc. După cum am mai spus, încerc să găsesc soluția cea mai ieftină.
Pentru o persoană care vrea să călătorească și nu all-inclusive, deși există all-inclusiv dacă vorbim de Turcia, Grecia, Maroc. Dar, în Europa se poate de călătorit foarte ieftin. Din Chișinău zborurile sunt scumpe oriunde, dar din Iași ori București sunt zboruri foarte ieftine în toată Europa. Dar dacă pândești prețul la biletele de avion, găsești foarte ieftine. Plus la asta, sunt ARB-uri, hosteluri, chiar și hoteluri. Pe booking sunt reduceri, uneori și de 25%.
DG: Cât te costă o călătorie în America Latină? 
NC: Toate țările din America Latină, cu excepția Belize, sunt foarte ieftine. Îmi amintesc că în Guatemala am făcut o excursie cu 50%. În preț a inclus mâncarea, cazarea și intrarea în parc.  Salvador cât si multe alte țări din America Latina sunt destul de ieftine. Autobuzul, cazarea si mâncarea sunt foarte ieftine.
DG: Ai fost în Salvador. Ce ai vizitat în Salvador?
NC: Salvadorul e o țară ieftină. Autobuzul e foarte ieftin: de la unu la maxim 5 dolari. Mâncarea, de asemenea, e foarte ieftină. Ceea ce m-a costat cel mai mult în Salvador a fost testul COVID-19, plătind în jur de 140 de dolari. Întradevăr, în timp de pandemie, ceea ce m-a costat cel mai mult, au fost testele pentru virusul COVID-19 și mai puțin cazarea, mâncarea ori transportul. Pe o săptămână în Salvador, am cheltuit aproximativ 60 de euro.  În această țară, am fost impresionată de craterul vulcanului Sfânta Ana și plajele Salvadorului celebre pentru surfing.
DG: Cum sunt țările arabe?
NC: Voi povesti despre țările din Orientul Mijlociu. Am fost aproape în toate țările din Orientul Mijlociu, nu am fost în Afganistat și Irac. Dar am fost în Kuwait, Bahrain,  Arabia Saudită, Oman. Sunt cele mai primitoare, ospitaliere țări din lume. Cred că pentru prima oară, oamenii străini, pe drum, îmi propuneau mâncare, de băut și chiar bani mi-au dat  ca să mă descurc pe urmă. Unii chiar mi-au plătit și zborul de avion. Am învățat o lecție de viață, să nu mă las dusă în lumea stereotipurilor și să descopăr lumea prin proprii mei ochi.
Ratasem un zbor. Fiind încă în aeroport, un domn care mă luase cu mașina, tocmai îmi scrisese un sms ce mai fac și dacă sunt bine. Eu i-am spus pățania mea. El mă întrebase cât costă biletul de avion pentru următorul zbor. Am făcut o captură de ecran cu următorul zbor, plus prețul la biletul de avion. Respectiv, el mi-a zis să-i dau numărul meu de cont de card bancar ca el să îmi transfere bani pentru bilet. Ăsta e un exemplu din exemplele multe, unde oamenii te iau de pe stradă și mă duceau la ei, sau la un restaurant. Un domn în vârstă, a făcut un detur de 200 de km prin Arabia Saudită să mă ducă la frontieră. Altă persoană a vrut să-mi plătească un hotel de 500 de dolari. Eu desigur am refuzat. Exemple de acest gen sunt multe.
DG: Ai un canal pe youtube, unde relatezi experiența călătoriilor tale. Care este feedback-ul urmăritorilor tăi?
NC: În general feedback-ul este pozitiv si lăudabil. Dar ca și pe alte canale, există și hate. Hate-ul e mai mult în privința la aspectul sărăcăcios aș spune eu. Oamenii nu văd alți oamenii care merg la drumul mare cu bani puțini. Ei cred că oamenii buni care apar în calea mea și dau dovadă de ospitalitate, generozitate, bunătate, nu sunt văzute ca atare. Ei mă vor acuza pe mine că sunt o cerșetoare. Ei în loc să se bucure că există așa lume în timpurile noastre, dimpotrivă, este o ură, o invidie că sunt alți oameni mai buni ca ei. În general, multe femei mă susțin, există o solidaritate feminină. Bărbații nu știu dacă se uită mult la mine, poate este o părere subiectivă, dar am avut și comentarii în privat, pentru că nu vor să fie văzuți public pe platformă, dar îmi scriu: – Natalia, nu mai fi așa sinceră, nu mai spune totul.
Am observat că dacă compar cu alte canale sau alți bloggeri, cei care înfrumusețează realitatea, dar noi vloggeri, dacă arătăm locul așa cum este, noi suntem ambasadori ai planetei. În fiecare țară, noi trebuie să spunem și bine și rău. Așa e făcută lumea, construită pe bune și rele. Noi trebuie să spunem ce vedem într-o țară, pentru ca oamenii când merg acolo să fie preîntâmpinați dacă se fură, ori de o amăgeală. Și da, aceste aspecte trebuie spuse. Unii spun că totul e bine. Nu e chiar așa! Când călătorești cu rucsacul în spate, vezi realitățile țării mult mai reale decât când mergi cu o valiză în urma ta și te duci la un hotel de 5 stele, iei un taxi de la aeroport la hotel, dar și un ghid. Când călătorești în lux, nu vezi toate aspectele unei țări.
În context, dacă e să vorbim de canalul meu de youtube, timp de 2 ani, am adunat în jur de 9000 de abonați. Uneori, trebuie de regizat unele clipuri pentru a reda realitatea locului așa cum e.