Moldoveanca Natalia Ciobanu s-a stabilit cu traiul în Franța de 20 de ani. Activează în calitate de logoped, însă a decis să ia o pauză de 1 an de zile pentru a se aventura într-o călătorie în jurul lumii. A vizitat peste 40 de țări, iar acum ne povestește și nouă din experiența trăită pe pământul diferitor civilizații.

„Ideea a venit de la un vis din copilărie, dar s-a transformat mai mult ca dezvoltare personală, pentru că voiam să ies din zona de confort și să-mi trimit niște provocări. Să văd unde sunt limitele mele, să mă analizez pe mine însămi și să fac careva transformări”, relatează Natalia.

A renunțat la confortul de acasă, înlocuind bagajul de călătorie cu un rucsac și a pornit la drum

„Am luat biletul de avion cu două zile înainte de plecare, m-am uitat pe internet fără să știu dacă încep cu Asia sau America de Sud, voiam în orice caz să încep cu vara și, în luna ianuarie biletul cel mai ieftin a ieșit în Buenos Aires cu 289 Euro din Paris. Am plecat acolo, fără nici o rezervare, fără să știu ce puteam să vizitez în Argentina. Am ajuns în Buenos Aires, m-am agățat de un băiat care avea un hostel, am luat taxi împreună și atunci este și mai ieftin, așa am descoperit și mijloacele de a călători cât mai ieftin. Apoi m-am stabilit pe trei zile la același hostel, am vizitat ce am putut să vizitez în Buenos Aires, o capitală foarte frumoasă. Am întâlnit și alți turiști care călătoresc de ani de zile, mi-au dat multe idei, am citit și bloguri, și încetul cu încetul, foarte spontan, s-a făcut toată călătoria aceasta.”

Prieteni noi și provocări pe măsură

„Sunt țări unde am stat o săptămână, în unele destinații 2-3 zile, dacă nu îmi plăcea îmi schimbam locul imediat. În Japonia am stat aproape 3 săptămâni, depinde de țară și de ceea ce îmi permiteam eu să fac. Spre sfârșitul călătoriei mi-am dat seama că aveam provocări, de exemplu în Noua Zeelandă provocarea mea a fost pentru că transporturile erau foarte scumpe, ca să mă mișc cu autostopul și nu m-a costat nici un bănuț ca să merg dintr-o localitate în alta. Oamenii au fost foarte primitori, îmi propuneau să stau la ei acasă gratis, să mă hrănească, să-mi dea de mâncare pentru a doua zi, a fost ceva superb.”

Cele mai ieftine, dar și cele mai scumpe țări pe care le-a vizitat 

„Asia ca, continent este foarte ieftin dacă ar fi să excludem Japonia, Coreea de Sud, Singapore, cele mai ieftine destinații, totuși au fost Iran. În Iran cu 100 Euro pe săptămână am și invitat iranieni care să vină cu mine la cină, la prânz. Să aveți o idee 3 salate mari, cu 3 băuturi am plătit 5 Euro, seara în două persoane, am plătit 10 euro cu trei feluri de mâncare și băutură, chiar Iran pentru mine a fost cel mai ieftin. Toate vizitele sunt foarte ieftine. Sri Lanka, Malaezia, Indonezia, la fel este foarte ieftin. Cele mai scumpe rămân a fi Japonia, Singapore, Coreea, Australia, Noua Zeelandă și Noua Caledonie.”

Atenție, pericol de aventură!

„Știm actualitățile de astăzi, în Sri Lanka au fost atacuri în luna aprilie și eu mi-am făcut viza două zile înainte de atacurile care au avut loc acolo și totuși m-am dus acolo. S-a întâmplat că nu m-am dus așa cum mi-am propus la începutul lunii mai, am fost peste 3 săptămâni, după atacuri, și de fapt, m-am simțit mai sigur în acea perioadă, pentru că erau militari și poliție peste tot. În Iran mulți prieteni mi-au zis să nu merg, dar o franțuzoaică care este prietena mea și care tot a călătorit în lumea întreagă a zis că pentru ea, oamenii cei mai prietenoși sunt în Iran. M-a îndrumat să merg încolo, și într-adevăr, atât e de sigur, la ora 3 noaptea poți să mergi pe stradă oriunde și nu ți se întâmplă nimic.

Cel mai periculos pentru mine a fost totuși Brazilia, acolo am făcut o vizită cu un ghid în favelă. Am văzut chiar oameni cu arme, de genul kalashnikov și mi-au spus că acolo în orice moment ei pot să tragă cu arma și să fii nu la momentul potrivit, în locul potrivit. Am văzut chiar impactul gloanțelor pe pereții caselor. Mi s-a spus că oameni nevinovați mor în așa cazuri, pentru că gloanțele trec peste perete și asta este soarta oamenilor săraci, care nu pot să facă altfel, decât să aibă viața pe care o au. În acel moment, mi-am dat seama că, uneori există și riscuri.”

Toată aventura a costat-o 18 000 de Euro

„Am pus pe  o aplicație been, de genul „am fost acolo” și m-am uitat că printre cele 40 de țări pe care le-am văzut eu în jurul lumii, dar și mai mult de 20 înainte, am fost doar în 27% de pe globul pământesc. Deci am încă multe. Aș vrea să ajung iarăși în America Centrală, că am fost doar în Panama și Costa Rica și sunt foarte multe țări frumoase și ieftine. Și în Africa, Tanzania, Cehia, totul o să se petreacă din improvizație spontană, în sensul că nu știu nimic ce-o să fie. Vreau într-o săptămână să plec și încă nu știu unde.”

Sursa foto: Instagram.com