Daniela Alban este nutriționist dietetician acreditat, iar misiunea mea este să ajut cât mai multe persoane să slăbească fără diete și restricții. În interviul de astăzi discutăm despre ce este mâncatul emoțional și încercăm să aflăm câteva răspunsuri.

 

Daniela Gorincioi: Ce este mâncatul emoțional?

Daniela Alban: Mâncatul emoțional este un mecanism de gestionare a emoțiilor, a stresului, a situațiilor dificile prin care trecem, în lipsa altor sisteme eficiente de gestionare a celor amintite mai sus.

DG: Cum realizăm că mâncăm pe fond nervos/emoțional?

DA: Primul pas ca să realizezi că mănânci emoțional, este să analizezi ce simți în corpul tău când mănânci. Simți că foamea vine din senin, deși abia te-ai ridicat de la masă, îți vine să mănânci doar anumite alimente, apare din senin senzația de foame, mai ales după o ceartă sau un episod de enxietate. Foamea emoționala nu are legătură cu senzația de foame fizică pe care o simțim în corp. Foamea fizică se simte la nivelul stomacului, ca un gol, are diferite grade de intensitate și poate fi potolită consumând orice aliment.

DG: Stresul e un element care face parte din viața noastră. Cum controlăm stresul, respectiv mâncatul emoțional?

DA: Da, stresul poate fi un factor declanșator pentru mâncatul emoțional. Soluția: primul pas este să conștientizezi că mănânci ca mecanism de gestionarea a stresului. Următorii pași sunt găsirea unor metode eficiente de a gestiona stresul. Aceste metode sunt diferite de la un individ la altul, dar câteva idei vă pot da. Putem face plimbări în aer liber, putem asculta muzică, putem face mișcare, putem practica meditația și rugăciunea, ne putem întâlni cu prieteni. Important este să începem să mâncăm conștient, de fiecare data când vine impulsul de a manca, să analizam dacă este foame reală sau nu.

DG: Unii cred că dacă mergi la sală, scapi de kilogramele în plus. Unii ar spune că degeaba mergi la sală, pentru că oricum fac sport și pofta pentru ceva anume e mare. Cum facem ordine în viața noastră, respectiv cum controlăm mâncatul, că oricum te duci la sală?

DA: Activitatea fizică este o parte importantă a menținerii sănătății. În cazul mâncatului emoțional, sesiunile de forță la sală, vin ca o pedeapsă, fapt care nu ajută deloc. Să incluzi mișcarea în rutina zilnică ajuta, atâta timp cât nu pui o presiune majora pe tine și pe această acțiune, pentru a obține greutatea dorită. De fapt, suma acțiunilor noastre zilnice este mai importanta decât frânturi de obiceiuri bune practicate ocazional.

DG: Cum influențează stresul de la serviciu în ceea ce privește echilibrul emoțional?

DA: Ne influențează foarte mult. Petrecem majoritatea timpului la locul de muncă și asta contează. Dacă la locul de muncă ne simțim tensionați și nu există armonie, pe termen lung se vor simți efectele negative.

DG: Dar cum putem evita mâncatul emoțional pe fondul de stres?

DA: Răspunsul este simplu: mâncând conștient. Un răspuns mai complex este: educând mintea, corpul și emoțiile noastre să fie într-o relație sănătoasă cu sine și cu mâncarea.

DG: Ce ar trebui să facem ca să ne controlăm poftele alimentare?

DA: Poftele alimentare sunt normale. Sunt și cazuri când anumite comportamente alimentare ne conduc către diferite pofte. De exemplu: înfometarea prin neglijarea meselor, duce la o poftă excesivă de dulciuri.

DG: Ce recomandări aveți pentru cei care zic că deși nu le este foame, dar mănâncă ceva anume pentru că le este poftă?

DA: E foarte normal să mâncăm anumite alimente pentru că ne este pofta. Mâncatul este o plăcere, așa am fost creați de Dumnezeu. Ce recomandare le fac? Să analizeze dacă simt foame fizică sau nu. Dacă răspunsul este nu, să aștepte până li se face foame ca să poată mânca acel aliment care le face pofta. Iar când apare senzația de foame, să mănânce acel aliment, o prăjitură de exemplu, în cadrul unei mese unde să includă și multe legume.