Mulți dintre noi știu nu din auzite ce este astenia de toamnă, care vine la pachet cu tristețe, insomie, lipsa concentrației, dorința de izolare și acea stare depresivă care uneori nu dispare cu săptămânile. Sunt câteva elemente care te pot ajuta să scapi de astenie.

Potrivit doc.ro, oricine este susceptibil să dezvolte astenie de toamnă, iar o alimentație nesănătoasă poate fi responsabilă pentru favorizarea asteniei de toamnă. Când apare starea de apatie sau oboseală, specifică asteniei de toamnă, acesta este un semnal clar care ne spune că stilul nostru de viață nu este cel mai convenabil pentru organism.

Primii pași pe care trebuie să-i facem, în ceea ce privește nutriția, sunt aceia de a învăța să facem alegerile corecte.

Pentru a preveni aceste stări, specialiștii ne recomandă să consumăm cantități mari de alimente bogate în vitamine, minerale, enzime și fitonutrienți. În acest fel, vom intra în sezonul rece cu un sistem imunitar fortificat, care ne va ajuta să înfruntăm bolile reci și de sezon.

Care sunt, concret, principalii nutrienți antioboseală?

1. Carbohidrații complecși

Pe langă faptul că oferă un nivel constant de energie de calitate pentru câteva ore, carbohidrații buni (adică cei cu absorbție lentă sau cu indice glicemic scăzut) din cereale integrale, leguminoase, legume și fructe proaspete ajută organismul să ardă mai eficient depozitele de grăsimi, fără să epuizeze depozitul muscular pentru energie.

Dieta ideală și, în general, alimentația echilibrată este formată din 50-55% carbohidrați de calitate, 20-25% proteine și 20-30% grăsimi, de preferat nesaturate, de origine vegetală. Pe măsură ce sunt digerați, carbohidrații complecși furnizează energie în mod constant, iar fibrele pe care le conțin încetinesc procesul de digestie, astfel încât energia oferită este de durată.

2. Acizii grași Omega-3

Aflați în peștele gras (precum somon, hering, macrou, ficat de cod), nuci și ulei de rapiță sau de măsline, acești acizi grași esențiali, așa cum le zice și numele, joacă un rol important în menținerea sănătății creierului și ne ajută astfel să ne păstrăm concentrarea. Nucile sunt printre cele mai bune alimente pentru a învinge oboseala, dar și foamea, grație conținutului lor bogat în Omega-3, proteine, minerale și vitamine. Printre nucile care furnizează energie de calitate se numără migdalele, nucile braziliene, caju, alune, nuci pecan, dar și nucile românești. Consumă-le nesărate și crude, pentru că altfel, prin preparare termică, își pierd nutrienții.

3. Apa

Oboseala este, de cele mai multe ori, mai degrabă un semn de deshidratare cronică decât de deficit de nutrienți. La momentul apariției senzației de sete, deshidratarea este deja prezentă.

Apa este mediul în care se desfășoară normal toate procesele metabolice ale corpului, și chiar o deshidratare ușoară poate provoca senzația de oboseală. De asemenea, apa este singurul vehicul care poartă nutrienții către celulele corpului și elimină reziduurile metabolice și toxinele eliberate prin procesele de digestie.

Pentru a evalua gradul de hidratare al corpului, este important de știut că ideal ar fi să urinăm o dată la 2-3 ore în timpul zilei, iar urina să aibă o culoare galben pal.

În afară de a bea 8-10 pahare mari de apă zilnic, este nevoie să consumăm și alimente care conțin peste 80% apă, precum supe, ceaiuri, dar și legume și fructe suculente precum castraveți, roșii, varză sau pepene, mai recomandă doc.ro.

Aveți grijă de voi și nu cădeți pradă oboselii și stării depresive. Înveliți-vă într-o pătură moale, savurați un ceai sau o ceașcă de cacao fierbinte, priviți o comedie, citiți o carte motivațională, teleportați-vă în povești.

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: