Un transplant tradițional de inimă este deja prea riscant? A fost creată prima inimă artificială. Organul cântărește aproape 1 kg și a salvat viața unui bărbat de 39 de ani.

Cel mai nou eveniment istoric în industria medicală dă mari speranțe pacienților: așteptarea pe listele de transplant va fi mult mai scurtă. În Franţa, a fost creată o inimă complet artificială.

Compania Franceză Carmat a primit aprobarea, la sfârșitul anului trecut, să construiască o inimă complet artificială. Organul format din materiale sintetice și biologice, destinat implantării în corpul bolnavilor care au nevoie de transplanturi de inimă, a fost realizat cu succes. Acest lucru a fost recent demonstrat pentru că primul pacient american a primit una dintre aceste inimi, scrie adevărul.ro.

Foto: mediafax.ro

Transplantul a fost efectuat săptămâna trecută la un bărbat în vârstă de 39 de ani de la Spitalul Universitar Duke din Carolina de Nord. După ce s-a confruntat cu o insuficiență cardiacă neașteptată, el a fost diagnosticat cu boală coronariană avansată și a fost pregătit pentru o intervenție chirurgicală by-pass, o procedură ce presupune implantarea unui vas sănătos dintr-o altă parte a corpului pentru a redirecționa sângele în jurul unei artere blocate.

Atunci când starea i s-a înrăutățit rapid, echipa medicală a realizat că o intervenție chirurgicală de bypass este inutilă și că un transplant tradițional de inimă a devenit prea riscant. Pacientul se afla la locul potrivit, pentru că nu orice centru de transplant ar fi putut implanta o inimă artificială.

„Am eliminat ventriculele stâng și drept și apoi am plasat inima artificială la locul său”, a declarat doctorul Jacob Schröder, profesor asistent la departamentul de chirurgie al spitalului. El a adăugat că pacientul a fost „foarte stabil” pe tot parcursul procesului.

Inima artificială are o cameră pentru lichidul hidraulic și una pentru sânge, separate printr-o membrană. Partea vascularizată a membranei este făcută din țesut din inimă de vacă, la fel ca și cele patru valve ale inimii. O pompă hidraulică împinge lichidul hidraulic în interiorul și în afara camerelor, iar acel fluid deplasează membrana pentru a permite circulația sângelui.

Inima Carmat este denumită „următoarea generație”: ceea ce o diferențiază de inima artificială făcută de compania americană SynCardia este faptul că aceasta din urmă e un dispozitiv cu rată fixă, adică bătăile pe minut rămân la fel, indiferent de activitatea pacientului. Dispozitivul cântărește 900 de grame.

Foto: kibork.com

La doar câteva zile după transplantul american, unul similar a avut loc în Napoli, Italia, marcând prima vânzare comercială a inimii Carmat, diferența fiind că transplantul acestui pacient a fost planificat. În viitor, inimile artificiale vor fi folosite fie ca substitut, în timp ce pacienții așteaptă una reală, fie ca o soluție pe termen lung.

Sursa: adevărul.ro