Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova a organizat o întâlnire cu vicepreședinta Parlamentului Suediei pentru a discuta despre poziția femeii în societate și îm mediul de afaceri, despre egalitatea de gen și oportunități. Esabelle Dingizian provine dintr-o familie în care membrii dezvoltau afaceri, de aici și pasiunea pentru acest domeniu. În același timp, Esabelle Dingizan este politicianul cu spirit antreprenor care poate servi drept exemplu pentru orice femeie: la 36 de ani, având 4 copii, este admisă la universitate, apoi se implică în politică și în timp devine vicepreședinta Parlamentului Suedez. Despre asta sunt întâlnirile Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova - despre femeile care nu se tem să spargă stereotipuri, dimpotrivă, acceptă și depășesc provocările fără teamă. 

Noi am avut la dispoziție câteva minute pentru o discuție cu vicepreședinta Rikstagului Suediei, timp în care am abordat și subiectul educației. De ce este sistemul educațional suedez considerat unul de top în lume?

„A avea un profesor bun este prioritatea numărul 1 în educație, noi știm asta. Dacă nu ai un profesor bun, educația ta va fi proastă, știm asta din studii. Deci cred că noi avem profesori buni. Studiile sunt obligatorii până în clasa a noua”, ne spune Esabelle Dingizan.

Din clasa a 9-a până într-a 12-ea, odată ce elevii aleg să își continue studiile la liceu, aceștia beneficiază de cursuri vocaționale. Ce înseamnă asta? Elevii fac stagiere în domeniul pe care îi interesează, astfel încât în ziua în care merg la universitate au o închipuire despre ceea ce le place și despre ceea ce vor să facă în continuare, din ce își vor câștiga pâinea. O curiozitate legată de grădinițele suedeze, care demonstrează că tot ce se face în instituțiile de învățământ se face pentru binele învățăceilor este faptul că în unele grădinițe copiii dorm afară la amiază.

„Ei dorm în cărucioarele lor, acoperiți cu plapume. Nu sunt dezbrăcați. Au o geacă pe ei, deci le este cald. Nu dorm în ploaie, ci sub un acoperiș. Noi știm că aerul curat îi face bine copilului, se îmbolnăvește mai rar dacă petrec mai mult timp afară decât înăuntru. Iată de ce.”

Citește și: Esabelle Dingizian avea 4 copii când a intrat în politică. E vicepreședinta Parlamentului Suediei, dar circulă cu trenul public (INTERVIU EXCLUSIV)