Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova ne-a oferit ocazia să cunoaștem o femeie fascinantă. Nu venim cu epitete din complezență, ci pentru că toate faptele ei demonstrează anume acest lucru. Membrele asociației s-au întâlnit cu Esabelle Dingizian ca să discute despre egalitatea de gen, iar noi am „răpit-o” pe câteva clipe pe vicepreședinta Parlamentului Suediei ca să vorbim despre rădăcinile ei armenești, despre cum a început cariera ei politică și despre cum e să fii membru al Parlamentului în Suedia.

Esabelle Dingizian s-a născut în Irak. Acolo fugise de Genocidul Armean bunica ei, când avea numai 12 ani. Familia s-a mutat cu traiul în Suedia când Esabelle avea doar 3 anișori. 

„Aveam doar 3 anișori, deci nu am prea multe amintiri legate de Irak. Consider Suedia ca fiind țara mea, chiar dacă rădăcinile mele se trag din Suedia. Eu înțeleg limba armeană, am fost în Armenia de câteva ori, iubesc Armenia, dar valorile mele sunt suedeze în mare parte. Tatăl meu a fost categoric în ceea ce privește limba armeană. Mi-a zis clar că în casă trebuie să vorbesc armeana, iar în afara ei – orice limbă îmi doresc eu. Eu vorbesc armeana, dar nu sunt foarte bună la scris.”

În politică a intrat când avea 4 copii și era în universitate. A mers la universitate la vârsta de 35 de ani. Este membră Green Party, a partidului verde, deci vrea să fie prietenoasă cu natura. 

„Eu mă mai gândesc la cum le voi explica jurnaliștilor tot ce spun și fac. Media are acces la registrele noastre. De exemplu, eu sunt membră a partidului verde, care are ca scop reducerea emisiunii de gaze CO2. Cea mai bună cale pentru a realiza acest lucru este să renunți la mașină. În loc, să folosești trenul și să nu zbori cu avionul. Dacă jurnaliștii ar vedea că eu folosesc taxiul prea des, m-ar întreba despre acest lucru, mi-ar cere să explic de ce le cer cetățenilor să renunțe la mașini în timp ce eu o folosesc. Și atunci, circul cu trenul public aproape în fiecare zi.”

Tot din interviu aflați ce cadouri nu are voie să primească un deputat și cum a fost pedepsită anterior vice prim-ministra Suediei pentru că și-a cumpărat ciocolată din banii Guvernului.