Grăsimea este un tip de nutrient de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect. Aceasta este esențială pentru producerea energiei și absorbția vitaminelor, de aceea o dietă corespunzătoare întotdeauna include și grăsimi. Totuși, grăsimea a fost percepută dintotdeauna că fiind nesănătoasă și responsabilă pentru colesterolul mărit, apariția afecțiunilor cardiovasculare și centimetrii în plus din talie. Însă, adevărul este că avem nevoie de grăsimi, dar anume de cele sănătoase. 

Deci, o dietă zilnică bogată în grăsimi sănătoase înseamnă un sistem cardiovascular ferit de boli și un sistem nervos echilibrat. Grăsimile sunt necesare organismului, întrucât ajută la absorbția vitaminelor solubile în grăsimi și întrețin senzația de sațietate.

În articolul de mai jos vei afla care sunt grăsimile sănătoase și cele nesănătoase:

Grăsimile sănătoase:

Peștele gras

Conform sfatulmedicului, un aliment foarte bogat de grăsimi sănătoase omega-3 este peștele gras, în special somonul, macroul, heringul, păstrăvul, sardinele si tonul. Aceste alimente contribuie la menținerea sănătății cardiace și protejează funcțiile cognitive. 

 Fructele de avocado

Deliciosul fruct de avocado este benefic sănătății inimii și poate ameliora chiar simptomele osteoartritei, datorită conținutului generos de grăsimi mono nesăturate, care diminuează nivelul colesterolului rău din organism. Consumați fructul de avocado prin asociere cu alte alimente bogate în vitamine și minerale, astfel încât acestea din urmă să fie mai bine absorbite în corp. 

Fructele oleaginoase

Nucile, alunele de pădure, fisticul și toate fructele oleaginoase sunt alimente care întrețin sănătatea cardiovasculară, tocmai pentru că au un aport important de grăsimi sănătoase. Ele sunt totodată hipercalorice, de aceea este important să le consumi cu moderație.

Uleiul de măsline

Ingredient de bază în cea mai sănătoasă dietă a lumii, cea mediteraneeană, uleiul de măsline este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase. Adaugă-l în salate sau folosește-l la gătit, ținând cont și de conținutul important de calorii.

Ouăle

Un ou mare conține până la cinci grame de grăsimi, majoritatea benefice, pe lângă cantitatea mare de proteine esențiale tonusului muscular și rezervelor zilnice de energie. Consumă maximum un ou pe zi, pentru a evita creșterea nivelului de colesterol total.

Fasolea

Fasolea albă, neagră sau roșie, alături de boabele de soia, contribuie la restabilirea echilibrului dintre minte și trup. Motivul constă în aportul generos de grăsimi esențiale omega-3, care ajută totodată și la îmbunătățirea stării de spirit.

Nesănătoase:

Pastele

Deși există nenumărate variante de paste, câteva tipuri sunt preferate de practic toată lumea. Spaghetele, tăițeii ori carbonara sunt printre cele mai comune, însă toate au la bază făină albă, amestecată cu apă și ouă. Nu au vitamine, minerale și abia dacă vei găsi câteva fibre în ele. Totul constă în carbohidrați sau, ce e mai rău, sare și grăsimi nesănătoase.

Pâinea albă 

Aceasta se aseamănă din punct de vedere al compoziției cu pastele. Așa că nici aceasta nu îți oferă beneficii și ar fi de dorit să recurgi la ea mai rar.

Sosul de soia 

Soia este considerată ca fiind una dintre cele mai sănătoase alimente, având și un gust plăcut, foarte versatil și neconținând grăsimi. Spre deosebire de alte produse din soia, sosul nu conține atât de mulți izoflavoni. În plus, sosul are de cele mai multe ori și sare, dar și chimicale despre care multe studii spun că sunt cancerigene.

Alunele de pădure 

Potrivit listverse, nucile și alunele sunt în general sănătoase, fiind pline de minerale, fibre și vitamine. Nici alunele de pădure nu fac excepție, însă, acestea devin nocive atunci când sunt procesate și împachetate. Este adăugată sare, ca să nu mai vorbim despre grăsimile saturate, de la uleiurile în care sunt prăjite. Astfel, chiar dacă vei avea parte de omega 3 si omega 6, vor exista și elemente nocive.

Sucul de fructe 

Mulți oameni cred că sucul de fructe este atât de bun încât substituie adesea fructele cu acest lichid. Este adevărat că sucul, chiar și din comerț, are vitamine, dar trebuie de menționat că are și mult zahăr. Pulpa, cea care are cele mai multe fibre, este înlăturată, astfel, elementul sănătos dispare.

Tu ce grăsimi consumi cel mai des, sănătoase sau nesănătoase?