Părul tău poate fi mai frumos și mai sănătos, însă pentru acest lucru e nevoie, pe lângă alegerea produselor de îngrijire destinate tipului tău de păr, să fii atentă și la alimentația ta de zi cu zi. Nutrienții din alimente, atât cei macro (carbohidrați, proteine, grăsimi), cât și cei micro (vitamine, minerale) nu acoperă doar necesitățile organelor, sistemului osos, cardiovascular și muscular, ci și nevoile părului și unghiilor, pentru a se dezvolta sănătos. Foliculii de păr primesc acești nutrienți și ajută la creșterea sănătoasă a firului de păr, precum și la menținerea elasticității acestuia, scrie doc.ro.

Prin urmare, dacă vrei ca părul tău să fie sănătos, rezistent, mătăsos și strălucitor, nu omite aspectul alimentar. Produsele cosmetice de îngrijire a părului se ocupă de frumusețea exterioară, în timp ce nutrienții din mâncare susțin sănătatea părului din interior.

După cum spuneam, alimentele pe care le consumăm au un impact direct asupra frumuseții podoabei capilare. Iată ce alimente ar trebui să incluzi mai des în regimul tău alimentar, pentru a te bucura mereu de un păr sănătos.

Pe lângă acestea, poți opta și pentru un supliment nutraceutic, pe bază de acizi grași Omega-3, biotină, vitamine și minerale, care pot contribui la menținerea sănătății părului în parametri normali.

1. Nucile

Consumul frecvent, dar moderat, de nuci poate fi de ajutor dacă te confrunți cu probleme de cădere excesivă a părului. Nucile sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, dar și în grăsimi sănătoase care contribuie la elasticitatea și la stimularea creșterii părului. Fără o cantitate suficientă de grăsimi în corp, un macronutrient important, dar adesea neglijat de persoanele aflate la cură de slăbire, părul, pielea și unghiile se vor usca și se vor deteriora.

Acestea fiind spuse, este important să nu consume nuci în exces, pentru că poți depăși cu ușurință aportul zilnic necesar de grăsimi, ceea ce, în timp, poate duce la alte probleme de sănătate. Poți introduce nucile în regimul tău alimentar sub formă de gustare. Un pumn de nuci crude este suficient pentru a-ți potoli foamea pentru mai multe ore și pentru a beneficia de toate calitățile acestora pentru sănătate și frumusețe.

Nu numai consumul de nuci este benefic pentru podoaba capilară, ci și uleiul de nucă aplicat pe păr. Sub formă de mască, acesta contribuie la frumusețea părului. Hidratând părul în profunzime, uleiul de nuci îi oferă strălucire și volum din belșug.

2. Spanacul

Deficitul de fier este a doua cauză principală a căderii excesive a părului, pe plan global. Cu un conținut bogat de vitaminele C, K, A, B2, B6, B1 și E, spanacul hrănește scalpul, stimulând creșterea părului. Mai mult decât atât, acesta are proprietăți antiinflamatoare, care ajută la calmarea iritațiilor de la nivelul scalpului.

De asemenea, spanacul este bogat în fier și betacaroten, care mențin foliculii sănătoși și contribuie la o bună circulație a sângelui la nivelul scalpului. În plus, are foarte puține calorii, așa că nu ai de ce să îți faci griji legat de acest aspect. Consumă-l proaspăt în salate, tocat într-o omletă sau opărit rapid și amestecat cu usturoi, ulei de măsline și puțină sare.

Și spanacul poate fi folosit sub formă de mască hrănitoare. Amestecă o mână de frunze de spanac proaspete împreună cu o lingură de miere și o lingură de ulei de măsline, apoi pune toate ingredientele în blender și transformă-le într-o pastă. Aplică masca pe păr, dar și pe scalp. Lasă masca să acționeze în jur de 30-60 de minute, apoi spală-ți părul și clătește-l bine. Repetă operațiunea săptămânal pentru a combate căderea părului.

3. Peștele alb

Alimentele bogate în magneziu ajută la creșterea părului și la menținerea strălucirii acestuia. Prin urmare, este recomandat să introduci peștele alb (cod, merluciu, halibut) în alimentația ta, pentru un păr mai frumos și mai sănătos. Alte surse bune de magneziu sunt migdalele, nucile caju, cacaua, leguminoasele (fasole, năut, linte), legumele cu frunze verzi (varza creață, broccoli, salata verde, varza de Bruxelles, varza kale). În plus, toate aceste alimente sunt ușor de integrat în mâncăruri preparate pentru orice moment al zilei.

Dacă îți place mai mult somonul, poți consuma cu încredere în continuare, deoarece acesta este una dintre cele mai bune surse naturale de acizi grași Omega-3, care contribuie la rezistența și strălucirea părului.

4. Morcovii

Morcovii sunt bogați în betacaroten, care ajută organismul să sintetizeze vitamina A, care, la rândul ei, ajută la menținerea sănătății scalpului. În plus, consumul de morcovi stimulează circulația sanguină la nivelul scalpului, accelerând astfel creșterea firelor de păr. Nu în ultimul rând, morcovii contribuie la menținerea unui ten sănătos și frumos, previn ridurile și luptă împotriva plăcii bacteriene.

Poți folosi, de asemenea, ulei de morcovi pe post de mască hidratantă pentru un păr mai rezistent sau o mască pe bază de suc de morcovi. Amestecă la blender un morcov curățat și o ceapă. În pasta obținută, pune două linguri de ulei de măsline și două linguri de suc de lămâie și amestecă bine. Aplică masca pe păr și las-o să acționeze un sfert de oră, după care spală-ți părul cu șampon, ca de obicei.

5. Iaurtul

Majoritatea măștilor de păr au în conținut și o cantitate semnificativă de iaurt, iar acest lucru nu este deloc întâmplător. Acest aliment nu este benefic doar pentru sistemul gastrointestinal, ci și pentru păr. Datorită conținutului ridicat de proteine, consumul de iaurt hrănește firele de păr, precum și rădăcinile acestora.

Îți poți pregăti chiar la tine acasă o mască de păr cu iaurt. Poluarea și umiditatea dăunează aspectului podoabei capilare, iar o metodă de a readuce vitalitatea și strălucirea părului este aplicarea unei măști cu iaurt și lămâie. Aceasta va îndepărta celulele moarte de pe scalp și va permite nutrienților să ajungă la foliculii piloși. Tot ce ai de făcut este să amesteci bine două linguri de iaurt cu câteva picături de suc de lămâie și o linguriță de miere, până obții o pastă fină. Aplică masca la rădăcina părului și pe toată lungimea lui, apoi acoperă-ți capul cu o cască de duș și un prosop. După o jumătate de oră, spală-ți părul ca de obicei.

Sursa: doc.ro

Distribuie articolul: