Puţine sunt cele care pot spune că au ocolit cu succes obiceiul furatul miresei, mai ales printre femeile măritate, trecute de 50 de ani. Obiceiul, existent de zeci de ani în arealul românesc, şi nu numai, are îndeajuns de multe simboluri populare, încât se spune că şi refuzul furatului poate aduce ghinion. De cealaltă parte, originea lui nu-i deloc una prietenoasă dreptului omului la liberă alegere și la multe alte drepturi, iar despre traumele psihologice încă nimeni nu a vorbit în detalii și cu cifre. Dar cine ştie ce înseamnă?

Diferenţe clare dintre tradiţiile occidentale şi cele balcanice

„Furatul miresei face parte din seria de elemente care nu pot lipsi de la nuntă, indiferent de categoria socială căreia îi aparţin mirii. Obiceiul furatului miresei era practicat şi înainte de 1990, dar a devenit tot mai popular ulterior, mai ales în ultimii ani în contextul în care nunta se transformă tot mai mult în spectacol”, a spus Raluca Popescu, specialist în sociologia familiei şi antropologie din România, pentru National Post.

„Tradiţia este întâlnită de altfel în majoritatea ţărilor din Centrul şi Estul Europei, chiar dacă există unele diferenţe de detaliu. În forma în care se desfăşoară la noi, în arealul românesc, este întâlnită mai ales în Rusia, Ucraina şi Slovacia, dar şi în Letonia, Finlanda sau Germania, unde cavalerul de onoare sau prietenii apropiaţi ai mirelui fură mireasa, se ascund într-un pub sau club în zonă, iar pentru răscumpărare cer de regulă ceva de băut”, a adăugat specialista.

Totul a pornit, de fapt, de la răpirea fetei

Furatul miresei nu trebuie confundat cu „furatul sau răpirea fetei”, obicei vechi şi răspândit în multe culturi, dar care are, cel mai adesea, scopul „forţării” unei căsătorii care altfel nu este acceptată de familie. „La popoarele românești, obiceiul se mai păstrează în comunităţile tradiţionale de romi, unde furatul fetelor este, în cele mai multe cazuri, o înţelegere între răpitori şi fata care nu vrea să se mărite cu cine au decis părinţii, sau între răpitori şi alţi membri ai familiei care vor să o căsătorească pe fată împotriva voinţei ei sau a părinţilor acesteia, foarte rare fiind cazurile în care fata este furată de un clan rival ca mod de răzbunare”, spune Raluca Popescu. Practica este condamnată vehement de apărătorii drepturilor omului la toate nivelurile și contravine chiar și legislației intenaționale și naționale.

Furatul miresei este, de fapt, un obicei barbar

Mireasa era cea mai mare avere a mirelui, iar cei care o furau cereau bani de la mire pentru a nu o necinsti. Obiceiul exista şi la vechii nobili din Anglia şi nu numai, care în ziua nunţii luau mireasa de la nuntă, o necinsteau şi apoi o returnau mirelui. Dacă mirele nu voia ca nobilul să îşi bată joc de mireasă, plătea sume mari de bani. E ceea ce se numea dreptul la „primera nocte (prima noapte)”. Astăzi nu mai poate fi vorba de aceleaşi motive. Potrivit antropologului, furatul miresei în timpul petrecerii este un joc – mirele este pedepsit pentru că nu a stat cu ochii pe aleasa lui, iar răscumpărarea este simbolică. De altfel, din popor s-au mai născut şi vorbe precum „mireasa furată nu are preţ”, fiind practic necesar ca tânăra să fie furată pentru a dobândi valoarea. Astăzi, valorea este cel puţin relativă şi extrem de interpretabilă. Majoritatea mireselor sunt readuse la petrecere contra unei cantităţi de alcool superior, a unei petreceri post-nuntă, a diferitor jocuri sau încercări la care poate fi pus mirele.

Obiceiul, decorator wedding și wedding planner-ii

Diferenţele de cultură şi tradiţii impun tot mai des renunțarea la aceste obiceiuri. De altfel, nici organizatorii de nunți sau moderatorii n-o mai recomandă demult, decât dacă insistă foarte mult tinerii. Moderatoarea Liudmila Belostecinic ne-a spus:  „Această tradiție își poate avea locul la o nuntă doar dacă este un moment bine organizat și gândit de moderator, în așa fel încât mireasa să nu lipsească de la nuntă mai mult de un sfert de oră. Acest timp fiind preconizat pregătirii procesului de răscumpărare. Răscumpărarea trebuie să fie una creativă și nicidecum financiară”, menționează Liudmila, wedding planner cu sute de nunți la activ.

UNDE fug miresele?

În multe cazuri, miresele sunt părtașe acestui scenariu, ca să devină nunta mai distractivă. Se pare că este mai puțin practicat în Republica Moldova, însă peste Prut, ca și în alte țări învecinate, mireasa este furată de la nuntă pe termen lung. Aceasta merge să se distreze într-un club, discotecă sau alt gen de distracții, urmând să revină pentru „răscumpărare”. Sunt întâlnite și situații care derivă de la obicei, de la nuntă fiind furat mirele, sau chiar ambii tineri. Unii miri chiar își organizează fuga, după câteva ore de la nuntă, pentru a „evada” în luna de miere. Partea bună este că toți invitații continuă să petreacă și după ce aceștia nu mai sunt.

mirelui i se aduce o mireasa falsa

Oricum, furatul de mireasă și furatul miresei de la nuntă aduc cu sine un amalgam de emoții, iar despre partea psihologică a acestei monede vom discuta într-un alt material, abordat pe ambele părți de un psiholog profesionist.

Ție cum îți pare respectiva tradiție?