Pentru a te asigura că beneficiezi de toți nutrienții și vitaminele pe care le oferă alimentele este indicat să le consumi cât mai proaspete. Fructele înghețate, legumele și mâncărurile preparate termic pot fi păstrate proaspete mai multă vreme dacă urmezi câțiva pași simpli. Iată câteva trucuri oferite de andreearaicu.ro, care te ajută să-ți faci provizii, că să nu fii nevoită să mergi la cumpărături des.

Alimentele congelate reprezintă armă secretă a oricărui om care mănâncă sănătos. Acestea îți permit să beneficiezi de calitățile nutritive ale fructelor și legumelor pe tot parcursul anului și rezistă foarte multă vreme la congelator. Ba mai mult, chiar este mai bine să cumperi unele alimente direct congelate, în loc să le iei proaspete.

Însă nu trebuie să cumperi mereu alimente congelate. Le poți congela chiar tu acasă și, în felul acesta, le poți folosi oricând ai nevoie. Astfel să eviți deplasările inutile și riscante, mai ales în perioade cum este această pe care o traversăm acum.

Iată cum poți să păstrezi alimentele proaspete și să-ți faci provizii:

1. Legume proaspete – opărește-le înainte de congelare

Congelarea legumelor proaspete este o metodă excelentă ca să le prelungești durata de viață. Mai ales în cazul legumelor care sunt rapid perisabile. Legumele se congelează mai bine dacă sunt opărite în apă fierbinte mai întâi. În felul acesta se reduce la minimum degradarea produsului și crește perioada de timp în care pot fi păstrate la congelator. Legumele care se pretează cel mai bine pentru această operațiune sunt: fasolea verde, broccoli, ceapă, varză de Bruxelles, morcovul, ceapa și mazărea. Se lasă în apă clocotită timp de 2 minute, apoi se scot și se introduc într-un vas cu apă foarte rece. Se scot, se șterg bine cu prosoape de hârtie, se lasă să se răcească și apoi pot fi congelate.

2. Fructe proaspete: folosește o tavă de copt

Cele mai potrivite fructe pentru congelare sunt fructele de pădure și fructele cu sâmburi, așa cum sunt caisele, piersicile, prunele și nectarinele. Fructele se spală bine, se lasă să se usuce, apoi se taie în bucăți potrivite. Pentru a evita să se lipească împreună este indicat să le pui într-un singur strat pe o tavă de copt și să le congelezi așa. După ce s-au congelat pot fi puse în pungi sau într-un recipient sigilat și apoi introduse la congelator.

3. Supele: Congelează porții individuale

Supă rezistă până la 3 luni în congelator, deci se pretează să fie congelată, mai ales dacă faci o cantitate mare. Cel mai potrivit este să congelezi porții individuale, în recipiente cu închidere ermetică.

4. Ouăle. Gătește-le sub formă de omletă înainte de a le congela

Ouăle pot fi păstrate și altfel decât în coaja lor. Le poți găti sub formă de omletă sau papară și, după ce s-au răcit, le poți congela.

5. Pâine. Trebuie tăiată felii înainte de congelare

Ai o pâine mare pe care nu o poți consuma înainte de expirarea termenului de valabilitate? O poți păstra la congelator, însă este cel mai bine să o tai felii înainte de congelare. Le poți prăji așa cum sunt și le poți folosi la sandvișuri sau ca să le ungi cu unt de arahide/unt normal.

Tu cum îți congelezi alimentele? Ce trucuri folosești?