E atât de bună, ca o mănânci goală. Uite cum faci o focaccia delicioasă acasă, pe care o poți servi alături de aperitive, cu care poți face sandvișuri sau pe care o poți mânca simplă.

Ingrediente:

  • 1 pliculeț drojdie uscată
  • 240 ml apă foarte caldă
  • 8+ linguri ulei de măsline
  • 1/2 linguriță sare
  • 40 g griș
  • 2 lingurițe rozmarin
  • 380 g făină
  • sare de mare
  • Preparare:

Dizolvă drojdia în apă caldă, adăugă cele 2 linguri de ulei de măsline, sarea, grișul și făina, apoi rozmarinul. Din cantitatea de făină, păstrează vreo 3-4 linguri pentru frământat.

Când aluatul a început să prindă forma, frământa-l pentru 10 minute pe blatul de lucru presărat cu făină. După 2-3 minute de frământat, adăugă câte 1-2 linguri de ulei de măsline de 2-3 ori, și frământa de fiecare dată până se încorporează.

După cele 10 minute de frământat, ar trebui să ai un aluat foarte elastic. Tăvălește-l prin 2-3 linguri de ulei de măsline și lasă-l să crească la cald timp de o oră, acoperit cu folie.
După ce coca și-a dublat volumul, pune-o pe o tavă tapetată cu ulei și întinde-o ușor cu degetele încât să rămână de 1-1.5 cm grosime. Las-o acoperită cu folie pentru 10 minute.

Unge coca cu ulei de măsline, și fă găuri în aluat cât mai dese, ținând degetele îndoite și depărtate. Găurile trebuie să fie adânci, deci nu le face superficiale. Dă pâinea la crescut pentru alte 40 de minute, fără să o mai acoperi.

Presară foccacia cu rozmarin și sare de mare și stropește-o cu ulei de măsline. Dă pâinea la cuptor pentru 15-20 de minute, până când devine aurie. Când o scoți, unge-o pentru ultima oară cu 1 lingură de ulei de măsline și las-o să se răcească înainte de a o servi.