Ați aflat în materialul precedent despre cât de benefice sunt pentru sănătatea noastră afinele. Vă recomandăm o rețetă: budincă cu afine şi pâine. Rețeta aparține maestrului bucătar Cheryl Bell și este de 12 porţii, iar timpul de preparare şi coacere de 90 de minute. Reţeta conţine şase alimente de bază.

Ingrediente:

3 căni lapte degresat

ouă mari

5-6 căni de piine integrală sfârimată veche de o zi

1/4 linguriţă esenţă de migdale

1 linguriţă esenţă de vanilie

1/2 linguriţă coajă de iămiie sau portocală (opţional)

1/2 cană zahăr granulat

2 căni afine proaspete sau congelate

1/4 cană miere

3 linguri făină integrală de gâu

Instrucțiuni

Cuptorul se încălzeşte la 100 ‘C. Se unge tava de copt (dimensiuni 30×20). Se bat ouăle, laptele, zahărul, aromele şi mirodenia. Se adaugă pâinea şi se lasă deoparte între 10 şi 15 minute. În alt castron, se presară făină peste afine şi se îndepărtează excesul de făină la final. Afinele se pun peste amestecul cu pâine. Se toarnă în tava de copt.

Tava de copt se pune într-o altă tavă, mai mae, se toarnă apoi 4 căni de apă fierbinte pentru a face o baie de aburi pentru budincă. Se coace timp de o oră, sau până ce budinca este compactă şi devine maronie. Se serveşte caldă cu uns de rom şi stafide, sos de caramel sau de lămâie. Este foarte bună și cu fructe proaspete ori servită imediat!

Sos de lămâie (opțional)

¼ cană zahăr

¼ cană miere

1 lingură amidon de porumb

1/8 linguriţă sare

¼ linguriţă nucşoară

1 cană apă fierbinte

1 linguriță unt

1 linguriță coajă de lămâie

1 lămâie stoarsă

Instrucțiuni

Se pun într-un vas mai mare zahărul, mierea, amidonul, sarea şi nucșoara. Se amestecă treptat cu apă fierbinte. Se lasă la fiert la foc mic, amestecând până ce se îngroaşă. Se ia de pe foc; se amestecă încet untul, sucul de lămâie. Se serveşte peste budinca cu pâine.

*Informația a fost preluată din cartea lui David Grotto, 101 alimente care vă pot salva viața și a apărut la editura Polirom din Iași în anul 2009.

Text: Daniela Gorincioi, stagiară ȘSAJ