Pentru Anna Gorskaya, nu există, în lumea asta, un desert mai special decât fructele și un bucătar mai iscusit decât Dumnezeu. Și totuși, nopțile nedormite și ingredientele alese pe sprânceană au făcut-o pe tânăra cofetară să reinvententeze cele mai populare rețete de turte dulci și cupcake-uri (brioșe americane). Azi, inventează adevărate povești cu dulciurile pe care le creează cu propriile mâini și recunoaște că de multe ori, e nevoită să nu doarmă deloc, doar pentru a duce la bun sfârșit o decorație făcută cu suflet.

Am decis să o descos de câteva secrete, să o întreb despre cât e de grea munca de „bijutier” pe care o face, dar și despre cât de interesați sunt oamenii de la noi de produsele de patiserie handmade. Anna este jurnalistă și își îmbină frumos meseria de bază cu pasiunea vieții. 

Anny, de la jurnalism şi până la cofetărie există o distanță vizibilă. Cum și când a luat naştere această frumoasă pasiune?

Atâta timp cât trăim pe acest pământ, nu doar că putem, noi trebuie să ne punem în aplicare talentele, să creștem, să riscăm, să învățăm. Bunica mea este un exemplu viu al acestui fapt. După vârsta de 60 de ani, a mai obținut două diplome de studii superioare. Așa am încercat și eu, într-o zi, să pregătesc cupcake-uri, apoi biscuiți. Nu pentru mine, ci pentru prieteni. Mi-a plăcut și mie, le-a plăcut și lor, iar asta m-a stimulat să fac lucrurile și mai bine. Apoi au început să vină comenzile. Când faci ceea ce iubești, și alții încep să iubească ceea ce faci.

12399464_956199927785316_480878978_n

Fiecare dintre deserturile tale este o mică bijuterie. Care sunt cele mai mari sacrificii şi satisfacții ale activității tale?

În realitate, este o muncă imensă, care consumă mult timp și energie. Uneori, trebuie să-și sacrific și somnul, pentru că deserturile nu fac parte din activitatea mea de bază. Țin minte cum odată, am decorat niște turte dulci timp de 24 de ore. Dar rezultatul a meritat. E foarte plăcut să auzi feed-backuri pozitive de la clienții tăi. Îmi place să muncesc cu oameni creativi, care au bun gust și se pot încrede în mine. Pentru asemenea comenzi, muncesc cu și mai mult entuziasm!

Te inspiri din cultura americană atunci când testezi rețetele, ori de la rețete inspirate din alte culturi?

Răspunsul meu va fi, probabil, așa: Google. Acolo am găsit rețetele fără ca să atrag atenția la țara lor de origine. Le-am citit, le-am pregătit, le-am comparat. Întâi de toate, am studiat modalitatea de preparare a ingredientelor, apoi m-am străduit să adaptez rețetele „după mine”. Mulți îmi cer rețete „verificate” de biscuiți și cupcake-uri, dar pregătindu-le, se plâng că nu le-a reușit. Dar nu-i așa că e dificil să alergi 40 de kilometri din prima încercare? Așa e și cu restul: trebuie să încerci, să-ți antrenezi mâinile, să aduni experiență, să-ți creezi rețeta proprie și verificată!

12404641_956199894451986_1610804243_n

Mărturiseşte-ne mai multe detalii despre ingredientele pe care le utilizezi. Dăzvăluie-ne câteva surse de coloranți naturali pe care îi utilizezi în prepararea deserturilor.

Desigur, ador să utilizez cele mai bune și naturale produse. De calitatea ingredientelor depinde totul. La începutul activității mele în domeniul patiseriei, a trebuit să arunc farfurii întregi cu cremă scumpă, doar pentru că unul dintre ingrediente nu era de calitate. Pentru vopsire, dar și în general, folosesc coloranți-gel de import, care se consideră drept inofensivi. Dar pe timp de vară, e grozav să se utilizeze coloranții naturali, care conferă nu doar culoare, ci și un gust excelent. Vorbesc despre căpșune, zmeură, mure, morcov, sfeclă, lămâie, portocală.

12399520_956199844451991_1391318691_n

Deserturile pe care le creezi în special în acest sezon, posedă un stil specific. Ce trenduri în materie de biscuiţi şi prăjituri sunt valabile în perioada sărbătorilor de iarnă?

Trendurile acestui sezon se referă la biscuiți și turte dulci cu desene tematice. În acest an, mai mult ca oricând, a trebuit să mă străduiesc ca să reușesc să creez turte dulci pentru toți clienții, fiind nevoită chiar să renunț la unele comenzi. E grozav obiceiul de a dărui prietenilor și apropiaților sau colegilor – creații handmade, care sunt nu doar frumoase, ci și speciale. Dacă nu le-aș crea eu însămi, aș fi încântată de asemenea daruri!

12434633_956199907785318_1372372077_n

Cât de interesați sunt moldovenii de deserturile care nu doar sunt bune, dar reprezintă opere de artă în sine?

Am observat că în Moldova, oamenii se obișnuiesc greu cu asta. Astfel de produse ca biscuiții sau cupcake-urile nu pot costa 40 de lei kilogramul, iar cei care nu înțeleg acest lucru, se miră de prețuri, chiar dacă e să le comparăm cu cele din țările vecine, prețurile de la noi sunt încă mici. Din fericire, am de-a face mai des cu oameni care au auzit deja de noțiunea de „cupcake” și cunosc că fiecare biscuit înseamnă o muncă titanică. Cert e că de multe ori, când particip la târguri Yard Sale, oamenii se apropie și mă întreabă dacă deserurile mele sunt lumânări sau săpunuri decorative. Iar eu le răspund mereu cu zâmbet: „Nu, credeți-mă, sunt mult mai delicioase!”

12404670_956201177785191_1973794084_n

Ai fi pregătită să organizezi master-classuri dedicate rețetelor clasice pe care le aplici?

Recunosc că deja m-am gândit la ele, dar nicidecum nu ajung să le organizez. Mi-aș dori să găsesc un studio comod și potrivit pentru asta. Cel mai probabil, voi organiza în curând astfel de master-classuri. Important e să existe voința!

Care crezi că e cel mai delicat desert, din câte a inventat vreodată omenirea? Ce desert este preferatul Annei Gorskaya?

Vă divulg un secret: sunt o mare amatoare de dulciuri, dar nu cred că există un bucătar mai mare decât Dumnezeu, care a inventat fructele. Sunt cele mai originale, speciale și irepetabile deserturi din lume. Restul dulciurilor sunt făcute după gustul individual al pofticioșilor. Sunt fericită că trăiesc într-o țară în care mă pot lăuda că pot găsi fructe și pomușoare adevărate!

12399113_956200567785252_1959605675_n

Foto: Anny Gorskaya

Distribuie articolul: