Deseori auzim de stereotipul că fotbalul nu este un sport pentru femei. La prima vedere, se pare că majoritatea fanilor fotbalului sunt bărbați, echipele masculine au cele mai mari succese, iar femeile par a fi lăsate pe margine, dar uneori jucătoarele fotbalului feminin sunt mai ambițioase decât alți jucători din fotbalul masculin. Femeile trebuie să lupte împotriva acestor stereotipuri și să demonstreze că acest sport este potrivit și pentru ele.

Fetele au început să joace fotbal la mijlocul secolului al XIX-lea, iar pentru a ajunge la Jocurile Olimpice au trebuit să facă un drum lung până în 1996, dar astăzi acest sport s-a stabilit cu încredere la nivel internațional – aproape fiecare club sportiv care se respectă are o echipă feminină. În plus, meciurile de fotbal feminin adună tot mai mulți spectatori. Cupa Mondială din 2019 a avut un impact puternic – sute de mii de fani și peste 200 de canale media au urmărit jocurile echipelor feminine. În Republica Moldova, fotbalul feminin nu este atât de avansat ca în alte țări, dar e un sport îndrăgit și practicat de multe femei.

Cine sunt fotbalistele profesioniste?

Nu, acestea nu sunt super femei atletice, cum gândesc majoritatea, dar o mulțime de femei cu o mulțime de profesii și interese diferite. Ca de exemplu: Alex Morgan atacanta echipei Tottenham Hotspur și jucătoare la naționala Americii, dublă campioană mondială și campioană Olimpică, recent a devenit mamă și deși încă alăptează copilul, ea deja s-a întors la antrenamentele cu Tottenham.

Asemenea femei-exemplu din lumea fotbalului care pot combina cu succes familia și cariera sunt foarte multe. Helen Ward a născut doi copii și a reușit să se întoarcă la fotbal și să devină cel mai bun golgheter al echipei naționale din Țara Galilor.

În Rusia, la fel, sunt de asemenea multe femei puternice și talentate. De exemplu, Nadejda Karpova este una dintre cele mai renumite fotbaliste din Rusia, atacantă al clubului spaniol „Hispaniol”. Nadejda are foarte multe distincții prestigioase din lumea fotbalului: este medaliată cu argint la campionatul rus (2014), este desemnată golgheterul campionatului rus (2016), medaliată cu bronz la turneul internațional din Brazilia (2016), cea mai bună jucătoare din 2017 din liga spaniolă de fotbal profesionist Primera. De remarcat este și faptul că ea a devenit una dintre cele zece tinere jucătoare alese de Lionel Messi pentru proiectul său internațional. Nadejda este implicată activ în filmări pentru case de modă și lansează campanii comune cu marile branduri sportive.

Nici fotbalistele din Republica Moldova nu rămân în urmă, avem super-femei care combină cu succes cariera, familia și viața de fotbalistă: Ludmila Caraman, Cristina Vanica, Victoria Zdorovețchi, etc.

Fetele se arată foarte bine și în calitate de arbitri, ca de exemplu, franceza Nelly Vienno a devenit prima femeie arbitră la meciul turneului principal al cluburilor din Europa. În noiembrie 1999, a fost în calitate de arbitru asistent pentru jocul Melde – Real Madrid. În 2002, Vienno a lucrat la finala Cupei Franței la „Stade de France” și apoi a fost recunoscută drept cel mai bun arbitru asistent din țara ei. Ea a fost cea care a deschis calea femeilor arbitre la principalele turnee de fotbal masculin.

Assistant Referee Nelly Viennot (Photo by John Walton/EMPICS via Getty Images)

În Republica Moldova este Olga Tanschi, observator pentru arbitri Divizia A și Natalia Ceban – fiind prima femeie admisă să arbitreze Divizia Națională (barbați) și unica arbitră care a susținut normative la același nivel cu bărbații.

Care sunt beneficiile practicării fotbalului?

  1. Este o activitate fizică cu o greutate uniformă, care vă permite să țineți în formă bună întregul corp, vă dezvoltă diferite grupuri de mușchi, de asemenea și dexteritatea, capacitatea de reacție și simțul echilibrului, iar aceste calități sunt utile nu numai în sport, ci și în viața de zi cu zi.

  1. Fotbalul nu este un sport plictisitor. Uneori este dificil să te motivezi să mergi zilnic la sală pentru a efectua aceleași exerciții monotone, dar cu fotbalul această problemă dispare definitiv. Acest tip de sport implică o schimbare continuă de viteză și activitate fizică, pe lângă asta trebuie să te mai gândești la tactici și să înveți să iei decizii rapide.

  1. Spiritul de echipă. În fotbal este înțelegere reciprocă și sprijinul coechipierilor care joacă un rol imens. Acest lucru înseamnă că există o probabilitate mai mare că în fotbal o să vă găsiți prieteni și oameni cu aceleași idei.

  1. Fotbalul oferă ocazia, prin propriul exemplu, să distrugi stereotipurile, să te ocupi cu ceva original și incitant, să îți dezvolți orizonturile și calitățile de conducere. În linii generale, sunt doar avantaje – așa că, dacă nu ai suficiente emoții frumoase în viață și demult te gândeai să încerci ceva nou, nu ezita să alegi fotbalul!

Informație culeasă și sintetizată, inclusiv de pe glamour.ru

Autor: Micaela Nemîchin, stagiară