Studierea detaliată a etichetelor produselor alimentare este o procedură care ne solicită prea mult timp, din această cauză, rareori când stăm minute numărate pentru a studia conținutul acestora. Cât de importantă este această practică și cum ne afectează modul de viață, ne spun nutriționiștii.

Ambalajul produsului pe care îl cumpăram este elementul cheie care „îl vinde”, de aceea trebuie acordată o atenție deosebită acestui aspect atunci când dorim să achiziționăm  un produs alimentar. Specialiștii în marketing, utilizează cu multă îndemânare modalitățile de prezentare a unui produs, astfel încât acesta să atragă atenția potențialului cumpărător, ținând cont de aspectul estetic, care-l determină să se remarce din varietatea propunerilor  de pe rafturile magazinelor.

Ambalajul este principalul distribuitor de informații, care conține enumerarea ingredientelor pe care le regăsim în aliment, data fabricării/expirării produsului, modul sau temperatura de păstrare. Totuși, câtă atenție acordăm  noi acestui element, atunci când suntem  la cumpărături? Sau avem  încredere în numele mărcii,  producătorului?

Ce rol are ambalajul unui produs pus în comercializare?

Cu excepția faptului că ambalajul încurajează potențialii compărători să își determine alegerea asupra unui produs, etichetele oferă o barieră fizică alimentelor, care contribuie la protejarea produsului de căzături, lovituri, la acțiunea factorilor externi ca temperatură sau bacterii.

SURSA: bioshopromania.com

Etichetele mai reprezintă și o barieră de protecție, care menținere produsul curat, proaspăt și sigur în perioada de utilizare mai îndelungată. Un ambalaj mai transmite informații despre modul de utilizare al produsului, de reciclare după folosire sau depozitare corespunzătoare, pentru a putea fi consumat nealterat.

Eticheta nutriţională a unui produs ne ajută să înţelegem profilul nutriţional al acestuia. Putem afla astfel câte calorii ne aduce produsul în cauză, ce cantitate şi ce tipuri de grăsimi conţine, dar şi cât zahăr sau câtă sare vom adăuga dietei noastre consumând acel produs. Toate aceste detalii sunt valoroase,mai ales pentru cei care doresc să aibă o alimentaţie corectă şi echilibrată.

Cât de des verifică cetățenii ambalajul produselor alimentare de pe rafturile magazinelor, dar și are sunt elementele esențiale cărora le acordă o atenție sporită, au fost întrebările acordate respondenților.

Veronica Cojocari

„Mă strădui să verific de fiecare dată etichetele produselor alimentare, dar mai ales în cazul produselor uşor alterabile, precum  lactatele, carnea, unele legume şi fructe. Pentru mine contează  data producerii bunului de consum şi conţinutul cât mai redus de conservanţi”, spune Veronica Cojocari.

„Ca și majoritatea consumatorilor, primul lucru pe care îl verific la un produs alimentar este termenul de valabilitate. Dacă este un produs pe care l-am mai procurat, mă limitez doar la acest aspect. Dacă e vorba de produse noi, le studiez mai detaliat, cine este producătorul, ce ingrediente au fost folosite”, susține Adrian Platon.

Adrian Platon

Violeta Țuțuianu

„Verific întotdeauna produsele înainte să le pun în coş, să nu fie deteriorat ambalajul sau dacă termenul de valabilitate este bun. Mi s-a întâmplat să găsesc pe raft produse expirate şi am atras atenţia administratorului. Este extrem de important ca produsul cumpărat să fie intact şi cu termenul de valabilitate bun, mai ales produsele lactate. Şi, nu ştiu cât de relevant este aceasta, dar atrag atenţia şi la modul cum sunt aranjate, pentru mine e importantă ordinea” ,zice Violeta Țuțuianu.

Dorina Pichindel

„În primul rând acord o atenție deosebită datei de pe ambalaj, dacă sunt legume sau fructe  să nu aibă pete sau mucegai(ciuperca).În cazul în care cumpăr legume conservate, acord atenție la data când au fost  îmbuteliate sau gătite, fiindcă dacă sunt roșii, castraveți trebuie să fie  împachetate la sezon, luna iunie, și de acum septembrie, maxim octombrie. Lactatele pe timp de vară e greu de scăpat din vedere, astfel, urmăresc să aibă ambalajul întreg, data fabricării/expirării. Biscuiții îi aleg mai minuțios.Ei trebuie să fie uscați, fără miros de încăpere, umezeală și bine înțeles, să fie înfoleați”, spune Dorina Pichindel.

Nutriționista, Victoria Ursu, susține că unii producători mint cu desăvârșire conținutul etichetei, de aceea doar verificarea etichetei nu este suficient.

„Am verificat tot ce este posibil de pe rafturi. Când apare ceva nou pe piață, prima ce mă interesează este eticheta și gustul. Și sistemul meu de control, de regulă, nu dă greș.

Până a afirma că produsul alimentar este nutritiv și potrivit consumului uman, va fi necesar să-l analizăm în câteva etape.

1. Aprecierea calității – examinarea organoleptică ( ceea ce presupune aprecierea calității produselor alimentare cu ajutorul mirosului, văzului, pipăitului, cu excepția elementului gustativ).

2. Analiza etichetei alimentare.

3. Gustul acestui produs  – aici e subiectiv: cu cât papilele gustative sunt obișnuite cu alimente nenutritive, de regulă nesănătoase, cu atât vom da greș în privința calității cu „curățeniei” alimentului.

Victoria Ursu, nutriționistă

În ceea ce privește verificarea etichetei produsului alimentar, consider că aceasta ar trebui să fie simplă și pe înțelesul tuturor: ingrediente naturale (fără denumiri complexe pe care nu le putem pronunța), cât mai puține la număr (semn că e un produs natural), fără produse rafinate: zahărul, făina alba, sarea rafinată; drojdia de panificație, aditivi alimentari – aromatizatori identici naturali, afânatori, stabilizatori, îndulcitori artificiali, coloranți. Un aspect important este termenul de valabilitate. Încercați să realizați: un produs de casă câte zile s-ar păstra? De aici vin concluziile.

Ce riscăm dacă nu facem acest lucru? Să ne intoxificăm pe termen scurt sau  lung. Sunt afecțiuni care se manifestă imediat, sub formă de alergii, toxiinfecții alimentare, vomă sau diaree, alte boli manifestându-se în timp: obezitatea, diabetul zaharat, cancerul, bolile cardiovasculare și alte boli metabolice ce lovesc dura supra sănătății.”

O alimentație sănătoasă înseamnă o viață lungă, fericită, aceste elemente se află într-o relație de interdependență, dacă avem grijă de noi din punct de vedere fizic, ne vom simți bine și la nivel emoțional. Din aceste considerente, este recomandat să fim atenți ce produse procurăm, iar înainte de a le cumpăra, să nu uităm să le mai și studiem.

SURSA foto titlu: bioshopromania.com

Autor: Daniela Pascari, stagiară