Medicul nutriționist Maria-Victoria Racu aduce pentru cititoarele EA.md cinci argumente concludente în favoarea unei alimentații sănătoase. Iată cum ne-a convins să mâncăm echilibrat și sănătos.

“Pentru sănătatea Dvs. evitați excesul…” – afirmații orientate spre bunăstarea și sănătatea noastră, inspirate din studii medicale și obiceiuri care garantat ne fac bine.

Însă întrebarea, care apare ulterior este logică: “Și pentru ce aș face-o? Mă simt destul de bine, nu am probleme de sănătate și nici simptome care m-ar îngrijora. În plus, trebuie să schimb tot, absolut tot cu ce m-am deprins ani de zile.”

Argumentele sunt simple. Dar să ne  reamintim – tot ce e genial, e simplu. Și iată ce ne zice medicina și știința pe marginea acestui subiect:

Controlul greutății. Nu e secret, e evident și garantat. O alimentație echilibrată, orientată spre necesitățile corpului tău, în cantități rezonabile te va ajuta să îți menții greutatea pe parcursul mai multor ani.
Atenție! Nu este vorba despre cure de slăbit hipocalorice, care te privează de toată multitudinea beneficiilor unei alimentații echilibrate. Este vorba despre un Mod de Viață, o deprindere, o necesitate. Această gândire se va înrădăcina ulterior atât de mult în conduita ta, încât chiar dacă vei încerca să revii la alimentele nocive, organismal tău le va refuza definitiv. Dar din start- ai răbdare. Cel puțin 21 de zile, până creierul tău va înțelege ce se petrece cu el.

Dispoziție bună. Da, știu ce îmi vei reproșa. O ciocolată cu o cantitate mare de zahăr te face fericit. Dar nu ai cronometrat- pentru cât timp? Și ce faci când efectul “drogului” ia sfârșit? Ești decepționat? Enervat? Iai altă ciocolată? Încearcă să întrerupi cercul vicios și să mănânci altceva. Ceva integral, plin de fibre și vitamine. Ceva ce e natural. Ceva ce te va face să arăți bine și să îți mărești nivelul de încredere în propriile forțe. Să fii sănătos și cu bună dispoziție la ordinea zilei. Nu refuza din start. Doar încearcă.

Îți dă sănătate. Nu poți cumpăra sănătate. Oricât de mult nu ai vrea și oricât nu ai fi gata să achiți. Dar poți să ți-o dobândești. Prin obiceiuri sănătoase- la sigur. Studiile medicale de ani de zile demonstrează- bolile metabolice, Diabetul Zaharat, depresia și chiar unele tipuri de cancer se vor ține departe de tine, dacă ai forța și tăria să îți modifici obiceiurile alimentare.

Nivelul înalt de energie. Mai ții minte starea letargică, somnolență, pe care o ai după un prânz copios? Un prânz, în care alimentele naturale, integrale nu sunt la ordinea zilei. Ne-am obișnuit cu această stare de somnolență. Facem glume și număram cu nervozitate orele de serviciu rămase. Dar nu este normal. Poate fi altfel. Putem să ne ridicăm de la masă plini de energie, dispoziție și gata de acțiune. Iar în ajutor ne vin toate alimentele cu eticheta- sănătos. Fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele de calitate. Cu cât mai naturale, cu atât mai bine. Mai puțină cafeină, mai mult somn- iată alte obiceiuri care îți pot veni în ajutor.

Longevitate. Da! Nu doar viața de calitate, dar și longeviva. Doar imaginează-ți că din corpul tău o să dispară toate substanțele cancerigene, pro-inflamatoare și aterogene. Tot, ce îți scurtează viața. Care va fi rezultatul? Cred că este evident.
Orice nu ai face, alegerea îți aparține. Fii atent la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu, medic nutritionist.

Vezi și: Medicul nutriționist Maria-Victoria Racu, despre vin și beneficiile de consum demonstrate, ale acestuia