A început să alerge acum trei ani, în urma unui antrenament în parc, iar de atunci nu-și poate imagina viața fără sport. Este o prezență discretă, în schimb, pentru ea vorbesc rezultatele. Zinaida Sacara ne-a cucerit prin motivația și ambiția sa pentru sport. Mai multe vedeți în video de mai jos.

Chiar dacă are un program încărcat ziua, muncă, obligații familiale, seara nu renunță la antrenamente. Se antrenează șase zile din șapte. Durata unui antrenament ajungând până la 2.5 h, în funcție de distanța aleasă pentru competiția la care participă.

„Mă antrenez șase zile din șapte, nu mai puțin de 2h la fiecare antrenament, în funcție ce distanțe sunt și pentru ce concursuri mă pregătesc. Dacă este vorba de un maraton atunci o dată pe săptămână poate să fie un long grand de 35 km. Aici deja și timpul e mai mare, până la 2.5 – 3 h, cu încălzirea și diferite exerciții”, a povestit Zinaida Sacara.

Când este vorba de strâns kilometri la alergare, ea e prima. Ne-a mărturisit că săptămânal aleargă aproximativ 100 km, uneori și mai mult. Ceea ce ar însemna că într-o lună acumulează până la 500 km. La Maratonul Internațional Chișinău din acest an, Zinaida a fost prima femeie care a ajuns la finiș, parcurgând distanța de 42 km.

„Aveam emoții, ultimele trei luni am lucrat m-am pregătit intensiv, cu o acumulare foarte mare de kilometri, cu o dedicație maximă, cu antrenamente solicitante, la care ziceam că: Uite este greu, dar știu ce-mi doresc și pentru ce muncesc, și ,de fapt, toată munca mea, a fost răsplătită”, a spus maratonista.

Tot ceea ce face, face din suflet și din dragoste și nu e doar un hobby, dar este ceva mai mult. E o parte din viața sa fără de care nu se vede. Sportiva ne-a mărturisit de asemenea și faptul că preferă să-i fie mai greu la antrenamente, ca mai apoi să poată ține piept competițiilor.

„Când sunt antrenamentele foarte grele mă motivează faptul că dacă voi munci, voi putea face față concursurilor și tuturor provocărilor, precum și vizualizarea scopului propus la fiecare cursă atletică, antrenorul și întreaga echipă”, a mai adăugat ea.

Pe lângă competițiile din Moldova, Zinaida Sacara reușit să se impună și la un maraton în Bielorusia (orașul Minsk), dar și la multe concursuri în România. Pe viitor își dorește cât mai multe participări peste hotare și, bineînțeles, rezultate mai bune.

Nu lăsa lucrurile de astăzi pe mâine, începe acum să faci primul pas, încearcă să găsești o inspirație oarecare, care te-ar motiva și încearcă să crezi în puterile tale. Fă primul pas din dormitor, de după ușă și încetul cu încetul, rezultatele vor veni și nu vei fi decât mândru/ă.

Sursa foto: Facebook.com/Zinaida Sacara