Specialiștii spun că mulți tătici se tem să asiste la naștere datorită faptului că nu știu cum să reacționeze la durerea partenerei din timpul nașterii, se simt neputincioși în față durerii ei, astfel încât e mai bine să stea în sala de așteptare, potrivit csid.ro.

În plus, prezența partenerului le poate jena pe unele femei, motiv pentru care travaliul va fi mai lung și mai dureros decât ar fi în mod normal. Statisticile arată că în cazurile în care tăticii participă la naștere crește semnificativ incidența ratei tulburării vieții sexuale și de multe ori și a divorțului.

Pe de altă parte, tăticii pot asista la nașterea copilului lor dacă au participat la cursuri de pregătire pentru naștere sau cursuri Lamaze știind astfel la ce să se aștepte în sala de travaliu și nașteri, putând să-i fie de ajutor soției sau partenerei în aceste momente dificile. Ei știu cum să o susțină pe viitoarea mămică, cum să o ajute să respire, cum să o facă să treacă cu bine peste acest moment.

După cum vedeți este o decizie care aparține tatălui în primul rând, dar și a mamei. 

Noi am stat de vorbă cu moașa Diana Oarza și i-am adresat câteva întrebări la această temă: 

Este o întrebare care macină pe multă viitoare mămici: Trebuie tatăl să participe la nașterea copilului? Cum se ia o astfel de decizie?

„Nimeni nu poate spune dacă trebuie sau nu să participe tatăl copilului în timpul nașterii. Acum trăim într-o perioadă în care normele de igienă și legea permite acest lucru. Dacă în trecut în sala de nașteri erau prezenți doar cadrele medicale și bineînțeles mama, acum alți membri ai familiei au undă verde. Decizia este luată în totalitate de către cuplu și în special de mama copilului. Femeia decide dacă își dorește acest lucru sau nu”, ne spune Diana.

Cum trebuie să se pregătească cuplul  sau în special tatăl pentru acest moment?

„Trăim în perioada în care este imposibil să nu fii informat. Discuțiile cu alte cupluri care au trecut printr-o experiență similară, cărțile, unele surse din internet, toate contribuie la o pregătire cel puțin psihologică.”

Care sunt avantajele și dezavantajele (dacă există) prezenții tatălui în sala de naștere?

 „În cariera mea de moașă am acumulat multe lacrimi și destăinuiri ale bărbaților după ce au ieșit din sala de naștere:„ Huu, parcă am născut eu…”, „Mă doare capul, vreau apă ca să-mi revin”, „Sunt tată!”, „E o experiență unică. Mai vreau!”, „E cel mai frumos copil pe care l-am văzut vreo dată”. 

Chiar dacă am pierdut numărul nașterilor la care am luat parte, nimic nu se compară cu emoțiile când am devenit pentru prima dată mătușă. Eu si cumnatul am fost alături de sora mea atunci când ea a născut. Nașterea a avut loc în Germania. Am făcut cunoștință cu sălile de naștere de acolo. La ei totul e diferit, sala de naștere este similară unui număr de hotel și plus la toate este dotată cu muzică. Toate aceste condiții fac tânăra mămica să se simtă calmă și în siguranță.

Multe femei nu își doresc să fie văzute de către soții lor în asemenea momente. Unora le este frică că vor fi memorate doar așa. Un alt motiv din cauza căruia bărbații nu asistă la naștere este din păcate atunci când din anumite motive de sănătate fătul se naște cu malformații congenitale. Că să nu intensifice emoțiile, pentru că și așa este un moment tragic, ei decid să vegheze ușa sălii de operație. Din nefericire asemenea cazuri sunt foarte multe. Cu toate astea unii decid să stea aproape de soțiile lor în aceste clipe grele din viață.”

Indiferent de obstacolele vieții, dragi viitoare mămici, nu vă fie teamă să aduceți pe lume un bebeluș. Să știți că decizia vă aparține doar vouă, dacă vă doriți sau nu prezența soțului în timpul nașterii, transmite Diana tuturor viitoarelor mămici.

Citește și: Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice și care este vârsta ideală pentru o sarcină? Ne răspunde Diana Oarza – moașă

Distribuie articolul: