Diana Oarza este una dintre asistentele medicale care au câștigat în acest an premiul: „Cel mai apreciat Asistent Medical”. Diana a ieșit învingătoare la secțiunea Spital Municipal. Aceasta activează în calitate de moașă deja de 12 ani. La moment Diana activează în secția ginecologia aseptică. 

De-a lungul anilor Diana Oarza a acumulat o experiență vastă în domeniul ginecologic. A ajutat multe femei să aducă copii sănătoși pe lume și le-a încurajat pe cele care credeau că nu vor reuși niciodată să ajungă mame. Diana a fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări, care sunt de interes pentru fiecare femeie.

Care este cea mai frecventă problemă ginecologică cu care se adresează femeile la medic?

„După părerea mea, femeile din Republica Moldova se împart în două categorii: responsabile și mai puțin responsabile. Cele din prima categorie pășesc des pragul cabinetului ginecologic și au grijă de sănătatea lor. Unele vin doar când starea sănătății este foarte gravă și soluția este doar o intervenție chirurgicală.

Cel mai des pacientele se adresează la medic atunci când au chisturi ovariene sau endometrioză. Din păcate în ziua de azi avem foarte multe cupluri infertile, iar unele femei cu greu pot duce o sarcină. Avorturile spontane sunt și ele foarte frecvente.

Nu există o regulă când vorbim despre asemenea cazuri. De ce se întâmplă? Avortul poate surveni la prima sau la a doua sarcină? Din nefericire unele femei pot avea 3 sau mai multe avorturi consecutive și să nască un copil sănătos. Uneori multitudinea de sarcini avortate duce la infertilitate. Fiți prudente! Cea mai bună metodă de tratare este cea de prevenire. Le recomand femeilor să facă anual un control ginecologic, ultrasonografie (USG) și analiza generală a sângelui”, ne povestește Diana.

De obicei femeile de la noi merg la un control ginecologic abia atunci când sunt sigure că există o problemă și nu mai știu cum să reacționeze. De ce crezi că se întâmplă asta?

„Orice control ginecologic sau procedură necesită unele investiții financiare, iar asta probabil le împiedică pe unele femei din  țara noastră să ajungă la spital.”

De foarte multe ori ne lovim de fraza: „Ai 25 de ani e timpul să faci un copil.” Ce spui tu ca specialist, care este cea mai indicată vârstă pentru a avea o sarcină și până la ce vârstă este bine să aveam o sarcină?

„Vârsta ideală pentru a da nasștere unui copil este de la 20-25 de ani. Cu toate astea niciodată nu poți fi sigur că la această vârstă nu poate aparea un avort spontan. Totuși eu știu că niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a face un copil. Femeile nasc și la 40 de ani și au o sarcină ușoară și un prunc perfect sănătos. Fiecare organism este individual.”

Există multe femeie cărora le este frică de durerile sarcinii. Ce sfaturi aveți pentru aceste femei?

„Unii spun că cea mai mare frica este de a ține un discurs public. Probabil este doar în cazul bărbaților, cu toate astea cei mai mari lideri politici sunt bărbați. Frica cea mare pentru o femeie este: Nașterea.

„În decursul a 9 luni de zile, orice femeie învață cum trebuie să se alimenteze și cum să se comporte în sala de nașteri. În cazul în care credeți că la următoarea naștere este deja pregătită, vă înșelați. Femeia învață de la fiecare sarcină. Dorința de a deveni mamă este cu mult mai mare, decât orice frică și femeia înfruntă orice dificultate.”

„Dragi mămici și viitoare mămici, frica și durerea este trecătoare. Menirea femeii pe pământ este de a da nasștere unei noi ființe.” 

Distribuie articolul: