Era jurnalistă la Chișinău, făcea reportaje și emisiuni, scria scenarii și articole. Mutarea spre o altă capitală a venit firesc, iar Elvira n-a luat-o ca pe o mare schimbare. Câteva kilograme în plus au fost, mai degrabă, motivația care a împrietenit-o pe moldoveanca noastră cu sportul. Cum a slăbit 25 de kilograme și cum reușește acum să motiveze alte persoane că mișcarea este ceea de ce au nevoie, ne-a spus chiar ea, fosta jurnalistă Elvira Blîndu și actuala antrenoare de fitness – Elvira Tudose.

Elvira, cum ai descoperit sportul și ce ți-a adus el în viața ta?

Elvira (Blîndu) Tudose

„Se pare că ne căutam reciproc și m-a găsit la momentul oportun. Fără nicio glumă. Când mă apropiam de 90 kg, a apela la un antrenor personal a fost prima și cea mai bună alegere pe care am făcut-o. Iar după aceasta, au urmat multe altele care mi-au transformat corpul, mintea și viața în general. Iar explicația este simplă, sportul te disciplinează. El a adus în viața mea încredere, un aspect sexy la care renunțasem, inspirația de a alege să profesez în acest domeniu, oameni frumoși pe care îi ajut să scape de povara kilogramelor în plus. Adevărul e că sportul își cere și tributul: pe mine m-a lăsat fără cel puțin 25 de kg”, râde cu poftă și ne asigură Elvira.

Cum a fost trecerea de la un domeniu al scrisului ( jurnalismul) la cel al sportului? Ce afinități ai găsit?

„Firească. În mintea mea s-a întâmplat încă de când prezentam emisiunile de divertisment la NTV Moldova, sala fiind locul spre care mă îndreptam după ce ieșeam din redacție. În aceeași perioadă am fost cerută în căsătorie și m-am mutat în România. Iar aici am luat totul de la capăt, ceea ce uneori este chiar benefic și binevenit. Am ales un domeniu diferit de cel care îmi era familial, dar așa cum nimic nu este întâmplător, nici în cazul meu nu a fost o excepție. Jurnalismul m-a ajutat mult să îmi dezvolt abilități de comunicare, dar și de ascultare activă, să fiu acolo atunci când omul simte nevoia să îmi vorbească”, ne mai povestește moldoveanca.

Cum te-ai instruit în acest domeniu și ce experiențe ai reușit să acumulezi?

„Am absolvit două școli de Fitness din București. Pentru început am făcut școala de Instructor Fitness de la Fitness Education School. Aceasta mi-a dat dreptul să predau ore de aerobic grupurilor formate din mai multe persoane. După o perioadă, am simțit nevoia de creștere și dezvoltare, astfel am mers la cea mai bună școală de antrenori din România – Fitness Scandinavia. Aici am obținut atât o bază extraordinară de pornire în antrenamentele unu la unu, cât și cunoștințe despre nutriție și corectarea deficiențelor posturale. O alegere importantă în pregătirea mea pentru profesia de antrenor a fost cea de a fi clienta unuia dintre cei mai buni personal traineri din București, pentru a învăța bunele practici și abordări direct de la specialiști. Nu mai puțin importante sunt orele în care studiez acasă. Citesc cărți despre nutriție, analizez studii internaționale, învăț tehnici noi de antrenament și încep să le aplic imediat pe mine. Toate acestea mă completează și îmi dau dreptul să mă numesc un antrenor integru”, ne declară Elvira Tudose.

Cum ai reușit să convingi: să fii luată la job, să ai cliente la personal training, să ieși cu exerciții pe net?

„În primul rând, scrisoarea de intenție scrisă de un jurnalist a cucerit angajatorul. Entuziasmul, energia, pofta nebună de a aplica ceea ce am învățat și accentul de moldoveancă, zic eu, au fost decisive în angajarea mea în câmpul muncii, în lupta cu kilogramele. Cât despre clienții pe care îi am la antrenamentele personale, pot vorbi la infinit. Iubesc oamenii, iar ei simt asta și nu am nevoie de o altă armă de convingere. Ori, ce poate fi mai convingător decât o oră de dat cu pumnii în sac, după o zi grea din viața unui judecător sau medic obosit? Iar eu sunt acolo lângă tine, indiferent cine ești tu, ce probleme ai și care sunt obiectivele tale. Sunt acolo pentru a reuși împreună. Iar antrenamentele online au fost o cerere a clienților, o necesitate chiar. În perioada în care trebuie să fim responsabili și să stăm acasă, sportul a devenit o prioritate”, recunoaște tânăra antrenoare.

Ce provocare ți-a adus șederea acasă și cum te gândești să o dezvolți?

„Paradoxal, dar șederea acasă m-a făcut mai activă, mai bună și mai împlinită. Zilnic țin câteva antrenamente online pentru clienții mei, iar ei continuă să slăbească, să se tonifieze, dar să-și mențină într-o stare fizică și psihică foarte bună. Organizez câteva ore online pe săptămână pentru prieteni și membrii familiei mele. Dacă ei sunt bine, voi fi și eu. Inspirată fiind de binele pe care oamenii îl fac, în special în această perioadă, dar și de solicitările pe care le-am primit din partea unor vechi cunoștințe din Moldova, am spus că e momentul potrivit pentru a veni cu un suflu proaspăt și o oază de energie între cei patru pereți ai noștri. Eu îl numesc un gest de patriotism, ca de la o moldoveancă pentru moldovence. Iar mai multe despre acest proiect în care voi colabora cu voi, pentru că îmi sunteți dragi, Ea va putea afla în curând, citind EA.md”, ne sugerează Elvira.

Cum vezi continuitatea proiectului tău, așa ca el să împletească cele două pasiuni ale tale?

„Dacă ți s-a dat un vis, ți se vor da și șanse, inspirație și entuziasm să îl împlinești. Sportul și jurnalismul vor sta mereu la baza a ceea ce sunt și ceea ce fac în viața mea. Voi continua să „trag’’ lumea prin inel, ținând antrenamente atât la sală, cât și online cu oamenii de pe ambele maluri ale Prutului. Iar în același timp, îmbin utilul cu plăcutul, scriind pe pagina mea de antrenor pe Facebook,  scurte dar eficiente articole,  în care îmbin mișcarea, nutriția și disciplina. Eventual, tind să mă dezvolt, să cresc și să împletesc cele două meserii într-o emisiune TV, promovând un stil de viață sănătos”, ne mai spune tânăra.

Foto: Arhivă personală