Stereotipurile de gen în Moldova sunt la ordinea zilei. Deși Uniunea Sovietică a căzut în îndepărtatul an 1991, totuși cultura sovietică, dar și cea din Evul Mediu mai persistă în societatea noastră.

Deși autoritățile Republicii Moldova încearcă, implementează și promovează egalitatea de gen, diferite instituții finanțează programe de gen, concetățenii noștri, mulți din ei, rămân în continuare la opinia că „rolul femeii e să stea acasă și facă mâncare, nu să aibă funcții de conducere.” E dureros și straniu în același timp când femeile cred asta. Dar și mai straniu e când bărbații sunt „experți” în domeniu și spun asta fără niciun stres.

Zilele astea, am fost martora unei discuții în care doi „experți” masculini au afirmat sus și tare că „rolul femeii e să stea acasă și facă mâncare, nu să aibă funcții de conducere”. Au fost deranjați că la conducerea Moldovei, se află femei în funcții de conducere.

Opriți planeta! 

Unul din domni avea în jur de 55 de ani. Se lăuda că a fost în Italia, la muncă.

Păi dragii noștri: mergeți la muncă în țările europene, vedeți acolo altă cultură, altă viață și voi atât puteți? Doar atât puteți să spuneți, că „rolul femeii e să stea acasă și facă mâncare, nu să aibă funcții de conducere”?

Majoritatea din noi consideră că e bine să ne integrăm în Uniunea Europeană. Dar nu contează că vrem să mergem în Est ori Vest. Contează că vremurile se schimbă. Contează că oamenii se schimbă. Contează că mentalitatea ar trebui să fie schimbată.

Este evident faptul că am văzut un model anume în familia în care ne-am născut și crescut. Da, așa am văzut că mama și bunica făceau mâncare versus tata și bunicul făceau alte treburi. Da, am fost învățați ca anumite lucruri să fie delimitate clar: munca de bărbat versus munca de femei.

Educația, bunul-simț și stima contează

Dar totuși!

Ce faci tu, un bărbat, dacă soția ta se îmbolnăvește? O obligi să facă mâncare doar pentru că asta e treabă de femeie?

Ce faci tu, un bărbat, dacă soția ta stă internată în spital pentru o săptămână ori mai mult? Aduni farfuriile după ce mănânci până când resturile de mâncare prind mucegai? Arunci hainele pe unde apuci și casa nemăturată? Lași dezordine în casă în mod intenționat, pentru că asta nu e responsabilitatea ta?

Am fost odată martoră la o situație când am mers acasă la o prietenă și… stăteau chiloții bărbatului aruncați jos la intrare. Eu înțeleg că ești bărbat și poate nu e treaba ta să speli, dar măcar pune-i în lighean în baie. Într-o altă discuție, tot ea mi se plângea că după o săptămână cât a fost internată în spital, odată ajunsă acasă, și-a pus mâinile în cap: stătea teancul de vase murdare pe masă și dezordine în casă. I-a trebuit 2 zile să facă ordine.

Într-o altă ordine de idei, o cunoștință mi se plânge că iată, a chemat echipa de la Starnet să instaleze echipamentul pentru internet și televiziune la o oră în care presupunea că soțul va  fi acasă. Toate bune și frumoase, vine echipa de la Starnet la ora indicată, iar soțul cel „bun, familist și de treabă”, niciun stres nu a avut. Nici nu s-a obosit să deschidă ușa motivând că el „era prea obosit ca să se scoale, plus la asta stătea în pat în chiloți și îi era lene să se scoale, să tragă pe el o pereche de pantaloni și să deschidă ușa”. Iar această cunoștință trebuia să cheme din nou echipa de la companie.

Așa că, dragi operatori de internet, să știți: dacă aveți o chemare la o adresă anume, de multe ori degeaba veniți. Stă acasă un leneș, care are o lene în el, ceva de nedescris. Și așa bărbați consideră că „rolul femeii e să stea acasă și facă mâncare, nu să aibă funcții de conducere”.

Dar totuși! Ce urmează?

Lista ar continua. Eu înțeleg că situații sunt multe și diverse, vrute și nevrute. Dar totuși! Ce urmează?

Suntem oameni indiferent de context ori mai lăsăm loc de bună ziua și ne stimăm între noi, renunțând la stereotipuri de gen?

Mai țineți minte celebra afirmație „beți un ceai și nu vă diorgăiți!”?

Păi iată! Recomand cu drag și din suflet să „beți un ceai și nu vă diorgăiți!”