În această săptămână invitata noastră la interviul „După Cortină” este psihologul Anna Comendant, pe care am bombardat-o cu o mulțime de întrebări și curiozități despre psihologi și psihologie. Am vorbit despre pasiunea pentru psihologie, cele mai grele momente din cariera de psiholog, de ce oamenii suferă enorm după o despărțire, traumele din copilărie și mituri despre psihologi. 

Citește în continuare un scurt rezumat al interviului, dar urmărește discuția integrală în videoul de mai sus sau intră direct pe canalul nostru de youtube. 

Cum a început interesul pentru acest domeniu…

„A început dintr-o pasiune față de psihologie. Ascultam la Kiss FM noaptea târziu niște fragmente din psihologie și atunci a început să îmi fie curios acest domeniu, să caut informații, să citesc despre Freud. Utilizam aceste informații în viața personală.  La liceu încercam să mediez conflictele dintre colegi, să înțeleg poziția profesorilor, eram mereu tentată să fiu empatică și să înțeleg ce se întâmplă dincolo de cuvinte”, ne povestește psihologul.

Mituri despre psihologi…

…Că psihologul te vindecă sau că psihologul îți poate da ceva.

Psihologul te ajută să îți găsești singur calea spre vindecare, să te înțelegi pe tine, să îți găsești resursele interioare ca să poți să treci peste anumite dificultăți pe care le ai.”

Îi este unui psiholog mai ușor să treacă prin moementele dificile…

„Probabil asta este un plus (că am aceste cunoștinșe despre psihologie) în viața mea de toate zilele, dar cu toatea acestea ca orice om am explozii emoționale, am căderi emoționale, am uneori stări depresive, dar în momentul în care eu simt că ceva nu este bine că nu reacționez adecvat, este momentul în care eu îmi i-au o pauză încep să mă înțeleg pe mine sau apelez la ajutorul altor specialiști”, a recunoscut Anna Comendant

Când îți dai seama că trebuie să mergi la psiholog…

„Ca să vii la psiholog nu îți trebuie semne, nu trebuie ca ceva să se întâmple cu regularitate. Noi nu suntem psihiatri ca să vii numai atunci când există o problemă cronică deja, care necesită tratament de lungă durată și intervenții de mai multe aspecte. Ca să vii la psiholog e suficient să ai o dificultate, o neliniște emoțională, să simți că nu ai suficientă încredere.

Că să vii la psiholog pur si simplu trebuie să simți că vrei să vorbești cu cineva despre ceva fără ca persoana aia să te încurce cu sfaturi sau să îți spună despre experința lor de viață.”

Vezi și: „După Cortină” cu Anna Smolnițchi, despre diferența între nașterea naturală și prin cezariană, casa din satul Râșcova și blog (Video)

 

Distribuie articolul: