Rupturile sentimentale sunt extrem de greu de depășit. Adevărul e că un divorț poate semnifica pentru cineva un început, iar pentru altcineva un punct depresiv din care abia pot ieși la suprafață. Deși pare a fi cumva improbabil, există o profilaxie a divorțurilor pe care o recomandă insistent specialiștii în psihoterapie maritală. Iată care sunt acestea.

O relație funcțională e un amestec din:

  • răbdare
  • respect
  • responsabilitate

Regula celor 3R se menține validă atât timp cât partenerii depun eforturi să facă lucrurile funcționale. Evident, dacă o relație este doar despre muncă, eforturi și insatisfacție, s-ar putea să fii pe drumul greșit. Pentru a face o profilaxie de anvergură și a evita un divorț, în cazul în care relația ta chiar are sorți de izbândă, iată două circumstanțe pe care trebuie să le eviți cu orice preț.

  1. Invalidarea emoțională

Este deja unanim recunoscut faptul că suntem „animale sociale”, cu necesități emoționale și empatice de anvergură, iar acest lucru dă naștere unor tensiuni constante, mai ales dacă există probleme în cuplu. Să ne imaginăm situația. Soțul vine trist de la muncă și încearcă să lege un capăt de vorbă cu soția, care, la rândul ei, nu îl aude, fiind prinsă de ecranul smartphone-ului sau de o discuție pe chat cu cea mai bună prietenă (exemplul poate fi și inversat, dacă ținem de regula gender equality). Soțul se simte invalidat emoțional, dat de o parte, transferat în planul B sau, și mai rău, mutat la coada priorităților consortului.

Nu îți e străin acest scenariu? Circa 55 – 60 % din toate cuplurile confirmă că s-au ciocnit măcar o singură dată de invalidarea emoțională. Această cifră enormă se datorează, prioritar, faptului că suntem privați de comunicare emoțională, încă din fragedă copilărie, iar la momentul creării unui cuplu venim cu deprinderi asociale, ceea ce pe termen lung ne poate ușor aduce în pragul divorțului.

2. Alienarea sentimentală

Știi acel moment frustrant când soțul sau soția te trece pe tratament silențios? De exemplu, v-ați certat și după asta evitați să vă vorbiți câteva zile la rând. Psihologii confirmă că această metodă de pedeapsă este extrem de nocivă pentru sănătatea maritală a unui cuplu. În primul rând, riscați să:

  • pierdeți încrederea partenerului
  • creați fisuri în echilibrul conjugal.

Ce recomandări, în acest sens, au specialiștii:

  • conectați-vă reciproc atunci când petreceți timp împreună. Deconectați – vă de la smartphone – uri, de la persoane terțe și oferiți-vă timp de calitate împreună;
  • petreceți timp zilnic, oricât de obosiți nu ați fi;
  • evitați jargoanele în certuri;
  • nu vă invalidați reciproc emoțiile și nu vă îndepărtați. încercați să găsiți formula de mijloc.

Distribuie articolul: