Deși dormitul pe burtă poate diminua sforăitul, el nu este recomandat pentru că gâtul și spatele vor avea de suferit și de-a lungul zilei următoare e posibil să resimți o oarecare înțepeneală.

Cercetătorii care au studiat efectele somnului în anumite poziţii au ajuns la o concluzie îngrijorătoare în cazul celor care dorm pe burtă. Autorul studiului, Jonathan FitzGordon afirmă chiar că dormitul pe burtă este cea mai rea poziţie de somn. De ce? Pentru că îngreunează respiraţia, digestia, creează presiune în zona lombară, supraîncarcă articulaţiile cervicale şi toracice, ceea ce poate antrena dureri de ceafă şi poate induce dureri de cap.

Cea mai mare parte a greutății unei persoane se află localizată în partea de mijloc a corpului. În timpul somnului, e dificil să menținem o poziție corectă a coloanei, iar dacă dormim pe burtă, poziția e deficitară din start. Cum coloana e plină de nervi, presiunea aplicată asupra ei în timpul dormitului pe burtă ne poate face să ne trezim cu dureri sau amorțeală în diverse zone ale corpului, nu neapărat la spate.

Gâtul are și el de suferit în cazul dormitului pe burtă. Dacă nu cumva ai descoperit o metodă de a respira prin pernă, trebuie să dormi cu capul întors într-o parte. Poate că n-o să observi nimic după o noapte de dormit pe burtă, dar, în timp, gâtul tău ar putea dezvolta unele probleme. În plus, din cauza poziției nefirești – capul ar trebui să fie pe aceeași linie cu coloana – vei avea un somn neliniștit și te vei trezi noaptea.

Dacă ești însărcinată, nu vei dormi pe burtă. În primul rând, vei fi deranjată în mod evident de a te culca în această poziție, iar în al doilea rând, toată acea greutate suplimentară din partea de mijloc a corpului ar pune o presiune și mai mare asupra coloanei.

Dacă totuși îți place foarte mult să dormi pe burtă și nu vrei să renunți la acest obicei, e bine să ții cont de câteva îndrumări:

– Folosește o pernă cât mai puțin umflată sau dormi fără pernă. În acest mod, capul și coloana vor sta mai confortabil.
– Pune-ți o perniță sub burtă. În acest fel, coloana va sta mai dreaptă și presiunea asupra ei va fi mai mică.
Când te trezești, fă câteva mișcări.
– Întinde mâinile în sus, în timp ce te ridici pe vârfuri, după care, din poziție normală de stat în picioare, răsucește-ți încet capul de câteva ori spre stânga, spre dreapta, în jos și spre spate. De asemenea, apleacă-te și încearcă să îți atingi cu mâinile degetele de la picioare.

Distribuie articolul: