Lingem rănile... ar fi prea rece spus; tămăduim sufletul... prea cald pentru unii; încurajăm femeile – destul de racordat la nevoile societății... și totuși: Ce facem cu femeia care a trecut peste un divorț? Cum o ajutăm să treacă, dacă asta e nevoie ei cea mare? Cum o ajutăm să uite? Cum putem preveni un divorț? Cum o ajutăm să fie din nou EA.

Despre rănile unui divorț și dragostea dublă, primită de copil, am discutat într-un interviu cu Ola TABU, alias Karizma.

Cum vine un divorț în viața unei femei? Cum a venit în viața ta?

Divorțul nu vine, el se întâmplă. Chiar dacă nimeni nu îl așteaptă și nu îl cheamă… sau invers: tare îl așteaptă și îl cheamă – el singur alege strategia! Nimeni nu este obligat într-o relație cu prețul propriei sănătăți să se lipsească de sine, de aia divorțul uneori poate fi salvator. Este exact ca și atunci când Dumnezeu trimite boala în semn de dragoste și reamintire că există și de a ne mai da o șansă.

Ești pregătit(ă) de un divorț sau el oricum doare?

Orice intervenție chirurgicală doare, chiar dacă e în numele sănătății. Contează efectul de însănătoșire, dar regenerarea se întâmplă cu participarea suferindului. Într-o despărțire nimic nu diferă, nimic.

Ce poate genera această ruptură?

Dependență și inter-dependență. Așteptările nesatisfăcute. Imaturitatea. Dar dacă e să vorbim serios, orice poate genera un divorț, iar reguli nu prea există. Există doar modele care se întâmplă mai frecvent.

Cum putem preveni o asemenea tragedie pentru cuplu?

O bucată de măr se poate lipi perfect doar de acea bucată de care a fost desecat și, cu toate astea, acest măr nu va fi integru niciodată. Pentru că tăietura a avut loc. Rămâne libera alegere, ne acceptăm imperfecțiunile, înjumătățiți și continuăm să menținem forma inițială sau construim forme noi, pentru că ideal nu există.

Poate divorțul să fie fericire, eliberare, bucurie (aici vorbim despre violența în familie, despre șantaj psihic, emoțional, financiar)?

Vorba eroinei din „Spectacolul 6.9”: „Eu dacă nu renunț la el, eu ajung să renunț la mine”. Pe de alta parte, atunci când ne supunem violenței, de orice gen, avem de auto-verificat ce se întâmplă la capitolul iubirea și respectul de sine: „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Poate se merita de reflectat la asta?

Cum e cu cei mici, cum comunicăm divorțul copiilor într-un mod corect?

Eu asta încă învăț să fac. Pană una alta Daria are doi ani, ea comunică liber cu noi amândoi și primește iubire din partea la ambii, doar că nu dintr-o sursă unică numită FAMILIA, ci din două: MAMA și TATA! Iubiri care nu pot fi anulate. Sper că ea primește iubire DUBLĂ.

Ce urmează după un divorț în sufletul unei femei? Cum le tămăduim rănile?

Divorțul nu este fatal. Asta trebuie să înțelegem. Pentru un nou început mereu este necesar o ardere totală. Da. Divorțul este neplăcut, dureros, uneori greu de acceptat, însă abia acum pot să afirm: „Există viață după divorț!”

Este divorțul unica scăpare din problemele de cuplu?

Nu știu. La mine asta a fost o decizie necesară. Bună sau rea? Încă e greu de spus…

Este loc de iertare?

Pentru iertare trebuie să fie loc întotdeauna. În orice situație, nu doar cea de divorț. Iertarea ne dă libertate și e cheia care deschide alte lacăte din casa sufletului nostru.

Când și cum deschidem inima unei noi relații? Este prezentă frica pentru a iniția o relație nouă?

Oh, da! Atunci când trăiești o despărțire ești asemeni unui copil care s-a fript odată și nu mai îndrăznește să pună mâna pe ceașca cu ceai, chiar dacă aia demult s-a răcit. Dar timpul le rezolva pe toate. Dă-i timpului timp, fricii înțelegere și iubirii răbdare!

Foto: Ola TABU

Distribuie articolul: