Ayurveda, medicină tradițională indiana cu o vechime de 5.000 de ani, identifica cinci factori esențiali atunci când folosim alimentele în scopuri medicale: de ce, unde, când și cât mănânci contează mai mult decât ce mănânci. Toți acești factori influențează sănătatea sistemului digestiv, iar acesta influențează capacitatea de eliminare a toxinelor din organism.

Nu e doar despre mâncare

Schimbarea dietei nu rezolvă totul – ochii, urechile, nasul și pielea joacă, de asemenea, un rol important în dobândirea unei stări de bine. În plus, sunt sute de alte puncte la nivel energetic de care nu suntem conștienți, dar care funcționează continuu.

Potrivit principiilor Ayurveda, tot ce intră în corp și în minte – stilul de viață, rutină, relațiile, mediul și dietă – este considerat „hrană”, pentru că fiecare dintre acestea ne afectează sănătatea.

O digestie puternică, cheia sănătătii

Potrivit Ayurveda, o digestie puternică preia tot ce intră în sistem, păstrează elementele nutritive de care are nevoie și elimina restul. O digestie slabă, în schimb, nu va putea să îndeplinească acest proces și să împiedice toxinele să copleșească sistemul, ceea ce poate duce la dezechilibru și boală.

Știința modernă numește cele două straturi subțiri de peste 100 de milioane de celule nervoase care acoperă tractul digestiv Sistem Nervos Enteric sau „intestinele-creier”. Deși acest „creier” nu poate gândi la fel că mintea, comunica direct cu creierul.

Studiile arată că un microbiom sănătos susține sănătatea mentală, întrucât intestinele secretă hormoni care reglează starea de spirit, precum serotonină și dopamină.

Cercetările arată, de asemenea, că 70-80% din sistemul imunitar este găzduit de intestine, astfel că sănătatea acestora este esențială pentru întreg sistemul de apărare al organismului.

Știința confirmă, de fapt, credință de 5.000 de ani pe care o împărtășește Ayurveda, notează Mind Body Green: sănătatea organismului are legătură directă cu sănătatea sistemului digestiv.

Cum să-ți îmbunătățești sănătatea intestinelor

Dacă vrei să-ți întăreșți sănătatea, trebuie ai grijă de digestie. Ayurveda recomandă trei cai prin care îți poți îmbunătăți microbiomul:

1. Curăță-ți pielea

Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar celulele moarte sunt un deșeu al acestuia. Înlăturarea lor cu o perie uscată înainte de a face baie poate ajută corpul să scape mai ușor de aceste reziduuri. Acest ritual stimulează și sistemul limfatic, aflat chiar sub piele, ajutând drenajul limfatic. Bonus: vei estompa aspectul celulitei și vei preveni vergeturile.

2. Bea ceai

În Ayurveda, ceaiurile sunt considerate un mijloc de vindecare, întrucât sunt preparate din plante, fructe și semințe. Un ceai cald făcut din părți egale de chimen, coriandru și fenicul sprijină metabolismul și stimulează tranzitul intestinal. Bea o ceașcă de astfel de ceai în fiecare dimineață și continuă să-l sorbi și în timpul zilei – vei vedea rezultatele!

3. Da-i o pauză digestiei timp de 12 ore

Dacă sistemul tău digestiv lucrează constant, nu va avea timp suficient pentru a elimina reziduurile. O pauză de 12 ore de-a lungul serii, nopții și a primelor ore ale dimineții ii oferă intervalul necesar pentru a lucra eficient.

Ideal ar fi să iei o masă ușoară, devreme, până la ora 19:00, apoi să nu mănânci nimic până la 7:00 dimineață, dar poți urmă orice „schemă” de 12 ore care ți se potrivește.

În concluzie, o digestie sănătoasă creează un microbiom mai echilibrat, ajutând creierul și intestinele să comunice eficient. Când capeți perspectiva ayurvedica, anume că nu este vorba numai despre ceea ce mănânci, ci și despre cum digeri, înțelegi că sănătatea nu se reduce doar la dietă.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: