Când vine vorba de sport, femeile nu au multe avantaje în faţa bărbaţilor. Totuşi, conform unui nou studiu, intensitatea febrei musculare la femei este mai scăzută faţă de cea a bărbaţilor.

Febra musculară este durerea şi încordarea care începe cu 6-12 ore după antrenament şi ajunge la maxim după 24-36 după efectuarea exerciţiilor. Apare în principal în urma a ceea ce se numesc „contracţii excentrice”, atunci când un muşchi se îndinde şi se contractă în acelaşi timp, precum în faza de coborâre a unui exerciţiu cu greutăţi pentru biceps, notează Curiosity.

Vezi și: Băieții îi spun că practică un sport pentru fete. Cunoaște-l pe Gleb, gimnastul din Bălți

Deşi este o eroare comună să se creadă că febra musculară este cauzată de acidul lactic, ştiinţa modernă precizează că durerea vine în urma inflamărilor şi a altor reacţii la microrupturi în ţesutul muscular.

Aici se consideră că femeile au un avantaj, datorită abundenţei de estrogen care împiedică apariţia unui număr mare de microrupturi, conform testelor efectuate pe şiobolani.

Totuşi, testele pe oameni au arătat altfel, într-o anumită măsură. Un studiu publicat în Journal of Applied Physiology precizează că muşchii bărbaţilor şi ai femeilor sunt deterioraţi în aceeaşi măsură, dar cei bărbaţilor erau mai inflamaţi. Deşi este nevoie de mai multe studii pentru a cunoaşte mai multe detalii, o asemenea direcţie de cercetare ar explica de ce femeile au un avantaj asupra bărbaţilor când vine vorba de sporturi de anduranţă precum maratoanele.

Citește și: Inesa Voscoboinic: „La naiba cu stereotipurile! Mușchii sunt sexy!”

Leo Ciobu, zeița cu mușchi, va lupta pentru titlul de campioană la fitness bikini